Notes / solved questions answers SOCIAL STUDIES FOR PAKISTAN BOOK THREE(3)BY FARIDA SYED (FEP I P L P)

Notes / SOLVED QUESTIONS ANSWERS SOCIAL STUDIES FOR PAKISTAN BOOK THREE(3)BY FARIDA SYED (FEP   I P L P)
       SR   NAME OF LESSON PAGE
1.       LAND FORMS

2.       ALTITUDE

3.       WINDS

4.       CLOUDS

5.       RAIN

6.       MAPS

7.       OUR NEIGHBOURS

8.       AFRICA

9.       ROADS   

10.   HOW PEOPLE AND GOODS MOVE

11.   MONEY  

12.   SANKS

13.   EDUCATION

14.   LIBRARIES

15.   MUSEUMS

16.   ZOOS

17.   OUR NATIONAL IDENTITY

18.   UNITY, FAITH AND DISCIPLINE

19.   DIGNITY OF LABOUR

20.   OUR ISLAMIC CALENDAR

21.   HAZRAT NUH

22.   HAZRAT IBRAHIM

23.   HAZRAT MUSA

24.   HAZRAT ISSA

1

4

6

8

10

13

17

19

25

28

31

33

35

38

4O

42

45

48

51

54

56

59

63

66

Name:                                          Class: 3

LESSON: 1 LAND FORMS P: 1-3

EXERCISE: 1

A FILL IN THE BLANKS

  1. A plain is land that is fairly ——————–
  2. A ——————-is a large stream of water.
  3. A peninsula as land surrounded on ——————————sides by ————-
  4. A——————-is the part where the land and sea meat.
  5. A——————-is usually makes a good harbour because of its sheltered waters.
  6. A cape that ends in a cliff is called a ——————-or——————-

ANSWERS:  (1-level)(2-river)(3- three, water)(4- Seashore)(5- bay)(6- Headland or Promontory)

  1. NAME THE TYPES OF LAND FORMS
1. Murree

2. Everest

3. Thar

4. Nile

5. Punjab

6. Quetta

7. Hawks Bay

8. Siberia

9. Indus

10. Sahara

Plateau

Mountain

Desert

River

Land

Mountain

Seashore

Desert

River

Desert

 

LESSON: 2 Altitude P: 4-5

EXERCISE: 2

ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: What is altitude?
ANSWER:

ALTITUDE:

The height of a thing above sea level.

Q2: What instrument measures altitude?
ANSWER:

An altimeter is an instrument which measures altitudes.

Q3: What does ‘below sea level’ mean?
ANSWER:

When land is lower than the sea, we say it is below sea level.

Q4: What are the altitudes of mountains called?
ANSWER:

The altitudes of mountains are called elevations.

B: FIND THE ALTITUDE OF THE LIGHTHOUSE. HOUSE, KITE BALLOON, AND HILL:

LIGHTHOUSE =160

 HOUSE= 140

 KITE =180

BALLOON =260

HILL=220

 

LESSON: 3 WINDS P: 6-7

EXERCISE: 3

 A: FILL IN THE BLANKS:

  1. ——————-is moving air.
  2. A——————-tells the direction of the wind
  3. On——————- days there is very little wind
  4. A strong ——————-can cause damage.
  5. A wind is named after the——————-from which it blows.

ANSWERS:  (1- Wind)(2- wind vane)(3- calm)(4-wind)(5- direction)

  1. TALK ABOUT THE PICTURES:
NO WIND A FRESH BREEZE
   
A GALE A HURRICANE
   

 

LESSON: 4 CLOUDS P: 8-9

EXERCISE: 4

ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: What are clouds?
ANSWERS:

Clouds are masses of small drops of water or crystals of ice that float in the air.

Q2: How are clouds formed?
ANSWERS:

1.     The water from oceans, and rivers.

2.     Evaporates in the heat of the sun.

3.     it is absorbed into the air as vapour.

4.     The air is full of water vapour.

5.     It cools, forming small drops.

Q3: What are the four main groups of clouds?
ANSWERS:

GROUPS OF CLOUDS:

1.     Cirrus clouds.

2.     Cumulus clouds.

3.     Stratus clouds.

4.     Nimbus clouds.

Q4: What are Nimbus clouds?
ANSWERS:

                       NIMBUS are dark rain clouds.

Q5: What are Cirrus clouds?
ANSWERS:

CIRRUS are high leathery clouds formed of ice crystals.

Q6: What falls from clouds?
ANSWERS:

                Water falls from clouds.

B: STUDY THE PICTURES OF THE CLOUDS. CAN YOU NAME THEM?

 

LESSON: 5 RAIN P: 10-12

EXERCISE: 5

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q1: What is rain?
ANSWER:

              Rain is water that falls from the clouds in drops.

Q2: How is rain caused?
ANSWER:

Rain is caused when water vapour condenses and turns back into water.

Q3: What is condensation?
ANSWER:

               Condensation is the change of water vapour into liquid water.

Q4: What does rainfall distribution depend on?
ANSWER:

Rainfall distribution depends on;

1.     The amount of air

2.     The moist

3.     The direction the air

Q5: What is precipitation?
ANSWER:

            PRECIPITATION is any form of water that fall from the atmosphere and reach the surface of the Earth.

Q6: Why is rain important to us all?
ANSWER:

1.     It provides us with water.

2.     Rain helps to make plants grow.

 

  1. COMPLETE THE SENTENCES:
  2. A drizzle is light rain falling in very fine drops.
  3. A shower is a light fall of rain, hail, sleet, or snow.
  4. A thunderstorm is astormwith lightning and thunder. It’s produced by a cloud.
  5. A storm is a heavy fall of rain, snow, or hail, with thunder and lightning, and winds.
  6. In Pakistan rain falls during the months of July and September.

LESSON: 6 MAPS P: 13-16

EXERCISE: 6

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
 Q1: What is a map?
ANSWER:

map is a picture of the Earth’s surface, showing how things by

·        distance,

·        direction, and

·        size.

Q2: What does the title on the map show?
ANSWER:

Map has a title to show what is it for.

Q3: What does the key explain?
ANSWER:

A KEY explaining the various colours and symbols.

Q4: What is the scale for?
ANSWER:

              A SCALE is to measure distances.

Q5: Which direction does the arrow point to?
ANSWER:

                ARROW show the north direction.

B: DRAW A MAP OF YOUR CLASSROOM:

LESSON: 7 OUR NEIGHBOURS P: 17-18

EXERCISE: 7

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: What is meant by neighbours?
ANSWER:

A person or country who lies near  to another.

Q2: What lies south of Pakistan?
ANSWER:

                    ARABIAN SEA lies south of Pakistan.

Q3: Which country is north of Pakistan?
ANSWER:

              Afghanistan is in north of Pakistan.

Q4: Which country lies east of Pakistan?
ANSWER:

               India is in north of Pakistan.

Q5: Which country is our western neighbour?
ANSWER:

                Iran is our western neighbour.

B: CAN YOU FLLL IN THE BLANK MAP GIVEN

 

LESSON: 8 AFRICA P: 19-24

EXERCISE: 8

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: What is the amount of area covered by Africa?
ANSWER:

About 29,978,000 sq area is covered by Africa.

Q2: What is Africa’s landform?
ANSWER:

1. mountains

2.rivers

3. deserts

4. lakes

Q 3: What are the countries in Africa?
ANSWER:

1.   Cape Verde
2.   Central African Republic
3.   Comoros
4.   Congo
Q 4: What type of climate does Africa have?
ANSWER:

Africa has hot climate.

Q 5: What are hieroglyphics?
ANSWER:

Picture – writing is called hieroglyphics.

Q6: Who were the Phoenicians?
ANSWER:

The Phoenicians were people who lived on the eastern coasts of the Mediterranean Sea.

Q7: What was the bleakest period in African history?
ANSWER:

BLEAKEST: An area of land with a lack of  vegetation.

Q8: Can you describe the people of Africa?
ANSWER:

              The people of Africa are very artistic. They have many fine examples of architecture, painting and sculpture.

B: NAME SOME OF THE FOLLOWING THINGS IN AFRICA:

1.countries

2. mountains

3.rivers

4. deserts

5.waterfalls

6. lakes

7.animals

8. crops

9.minerals

10. woods

Cape Verde+ Central African Republic+ Comoros+ Congo

Kilimanjaro+Ras Dashen+Mount Cameroon+Mount Margherita

Nile+ Niger+ Zambezi+ Zaire

Sahara+ Sahel+ Ethiopian Highlands+ Savanna+ Swahili Coast

Blue Niles Waterfalls+ Ouzoud waterfalls+ lone creek falls

Lake Albert+ Lake Mweru+ Lake Rukwa + Lake Turkana

Ethiopian Wolf+ Gelada Baboon+ Walia Ibex

 Wheat and rice+ legumes + fodder+ beans+ groundnut

Uranium+ gold + cobalt + coal+ iron

Araucaria+ Cedar+ Celery-top pine + Cypress

LESSON: 9 ROADS P: 25-27

EXERCISE: 9

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: What are roads and streets?
ANSWER:

Roads are paths of communication between places.

Q2: What is a highway code?
ANSWER:

Highway code tells people what they should avoid on roads.

Q3: What are the rules every driver must a know?
ANSWER:

Every driver must know the traffic laws.

Q4: How should vehicles be kept?
ANSWER:

Vehicles must be keep in proper working order.

Q5: What do faulty vehicles cause?
ANSWER:

A faulty vehicle may cause an accident.

Q6: What is a pedestrian crossing?
ANSWER:

A pedestrian crossing (crosswalk) is a place designated for pedestrians to cross a road.

B: CAN YOU NAME THE ROAD SIGNS FROM THE LIST GIVEN BELOW:

Steep ascent, No entry, Children crossing,

Stop sign, Two way traffic, Level crossing,

 

LESSON: 10 HOW PEOPLE AND GOODS MOVE P:28-30

EXERCISE: 10

ANSWER THE QUESTIONS:

Q1: How do you go to school everyday?
ANSWER:

I go to school  every day by car.

Q 2: What are the different ways of travel?
ANSWER:

Different ways of travel:

1-    Cars

2-    Buses

3-    Trucks

4-    Trains

5-    Airplanes

6-    ships

Q 3: How do we transport goods?
ANSWER:

Goods are usually carried by trucks and lorries.

Q 4: Where is the main seaport of Pakistan situated?
ANSWER:

The main seaport of Pakistan is  situated in south near Karachi (Sind Province)

Q 5: What is the fastest way to travel?
ANSWER:

The fastest way to travel is airplane.

Q 6: What is the name of our national airline?
ANSWER:

The name of our national airline is PAKISTAN INTERNATIONAL AIRLINES. (PIA)

B: FIND AND PASTE BELOW THE FOLLOWING TYPES OF TRANSPORT:

an aeroplane a car
a train a ship

 

LESSON: 11 MONEY P: 31-32

EXERCISE: 11

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: What is money?
ANSWER:

Money means a medium of exchange.

Q 2: What is meant by barter?
ANSWER:

Exchange (goods or services) for other (goods or services) without using money.

Q 3: Who were the first people to use money?
ANSWER:

Many thousands of years ago,  the ancient Chinese people  used money in the sense of fixed value.

Q 4: What form of money do we have today?
ANSWER:

Today, we have  paper money.

Q 5: Who is responsible for the issue of money?
ANSWER:

Government is responsible for the issue of money.

Q 6: What is the monetary unit of Pakistan?
ANSWER:

The monetary unit of Pakistan is the Rupee (100 paisa).

B: DRAW A LINE TO THE CARTEET COUNTRY END CURRENCY:

   
1.     United States

2.     Saudi Arabia

3.     France

4.     Pakistan

5.     United Kingdom

6.     Japan

A.    Yen

B.     Rupee

C.     Pound

D.    Dollar

E.     Riyal

F.     Franc

ANSWERS:  (1-D)(2-E)(3-F)(4-B)(5-C)(6-A)

 

LESSON: 12 SANKS P: 33-34

EXERCISE: 12

  1. Answer the questions:
Q 1: What is a bank?
ANSWER:

               An ​organization where ​people  can ​invest or ​borrow ​money, ​change it to ​foreign ​money, etc.

Q 2: What is a cheque book?
ANSWER:

               cheque book is a book containing detachable blank cheques. It is issued by a bank  to holders of cheque accounts.

Q 3: What are the benefits of having a bank account?
ANSWER:

                  ADVANTAGE OF A BANK ACCOUNT :

1-    Safety

2-      to save money

3-    access credit

Q 4: What are the benefits of saving money?
ANSWER:

1-    Quality of life improves

2-    Deals with emergencies

Q 5: Who do banks lend money to?
ANSWER:

                Banks lend to people and businesses to charge interest.

Q 6: How do you open a bank account?
ANSWER:

1-   Make sure you’re eligible

2-   Visit your bank

3-    to open an account.

B: CAN YOU NAME SOME BANKS IN PAKISTAN?

  1. State Bank of Pakistan
  1. Allied Bank Limited
  2. Citi Bank Pakistan
  3. First Women Bank
  4. Habib Bank
  5. MCB Bank Limited

C: SAVING IS A GOOD HABIT BECAUSE:

 

LESSON: 13 EDUCATION P: 35-37

EXERCISE: 13

A: COMPLETE THE SENTENCES:

1-A student/pupil is someone who attends an educational institution.

2-Education helps us by character building of new generation.

3-It is necessary to acquire special skills because without skill life is not easy to live.

4-The years we spend as students are important because that period was our learning period.

B: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: What is the name of your school?
ANSWER:

              

Q 2: What is your class teacher’s name?
ANSWER:

               

Q 3: What is your principal’s name?
ANSWER:

                

Q 4: What subjects do you study?
ANSWER:

               Social studies  

Q 5: Why is education important?
ANSWER:

1-    Education is the spine of our lives, the foundation of our futures.

2-    Without a decent education, we cannot seek more knowledge; our world would never grow.

Q6: What do you hope to be when you grow up?
ANSWER:

                I hope to be Doctor when I will grow up.

 

LESSON: 14 LIBRARIES P: 38-39

EXERCISE: 14

  1. COMPLETE THE SENTENCES:
  2. A library is a collection of books, letters, manuscripts and other works.
  3. Librarian is a person who is in charge of the library.
  4. Library books can be taken out by people who have membership.
  5. A library card is a proof that you are member of library.
  6. It is easy to locate books in a library because all books are arranged.
  7. The largest library in Pakistan is the Punjab Public Library in Lahore.

B: WRITE THE TITLES AND THE NAMES OF THE AUTHORS OF YOUR FAVOURITE BOOKS:

TITLE AUTHOR
   
   
   
   
   

 

LESSON: 15 MUSEUMS P: 40-41

EXERCISE: 15

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q 1: What is a museum?
ANSWER:

                   MUSEUM

A museum is a building where interesting and rare objects are collected, preserved, exhibited. They are arranged according to historical period.

Q 2: Why do we visit museums?
ANSWER:

We visit museums to get knowledge of history.

Q 3: What do the things in museums tell us?
ANSWER:

The things in museums tell us about past.

Q 4: What can we learn from fossils and skeletons?
ANSWER:

Fossil fuels are used to;

1.     fuel cars and airplanes,

2.     power electricity plants,

3.     heat our homes

4.   make medicines, cosmetics and plastics.

Q 5: What can we find out from rocks and stones?
ANSWER:

1.     They are used for its beauty in architecture and sculpture.

2.     They are used for its chemical properties in pharmaceuticals and agriculture.

3.     They are used for its optical properties in cosmetics, paint and paper.

Q 6: What is a curator?
ANSWER:

A person who looks after a museum is called curator.

  1. LOOK AT THE PICTURES OF OBJECTS IN A MUSEUM CAN YOU NAME THEM?

 

LESSON: 16 ZOOS P: 42-44

EXERCISE: 16

  1. LOOK AT THE PICTURE AND LIST SOME OF THE ANIMALS YOU CAN SEE:

 

LESSON: 17 OUR NATIONAL IDENTITY P: 45-47

EXERCISE: 17

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q 1: How are Pakistani’s united?
ANSWER:

We are united as a single people and all Pakistanis are brothers and sisters.

Q 2: What is the name of our national anthem?
ANSWER:

The name of our national anthem is the “Quomi Tarana”.

Q 3: What is our state religion?
ANSWER:

Our state religion is Islam.

Q 4: What is our national language?
ANSWER:

Our national language is Urdu.

Q 5: What is our national dress?
ANSWER:

Our national dress is shalwar qamees.

Q 6: What is the flower of Pakistan?
ANSWER:

The flower of Pakistan is Jasmine.

 

  1. COMPLETE THE SENTENCES:
  2. The monetary unit of Pakistan is the Rupee (100 paisa).

2.The colours of our flag are green and white.

  1. All PAKISTANIS are brothers and sisters.
  2. I am proud to be a Pakistani because love of country is the part of Iman.

 

LESSON: 1 8 UNITY, FAITH AND DISCIPLINE P:48-50

EXERCISE: 18

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: What was the motto of the Quaid-e-Azam?
ANSWER:

The motto of the Quaid-e-Azam  is ‘Unity, Faith and Discipline’.

Q 2: What does ‘unity’ mean?
ANSWER:

Unity means a single whole.

Q 3: What does ‘faith’ mean?
ANSWER:

Faith means trust or confidence.

Q 4: What does ‘discipline’ mean?
ANSWER:

Discipline means a mode of life in accordance with rules.

Q 5: How did the Quaid-e-Azam set an example for others?
ANSWER:

Quaid-e-Azam set an example for others by abiding by his rules.

Q 6: How can the principles of the Quaid-e-Azam help us today?
ANSWER:

             The principles of the Quaid-e-Azam help us today if we follow on them.

B: WRITE A FEW SENTENCES ON HOW YOU CAN WORK TOWARDS THE PROSPERITY OF PAKISTAN?

 

LESSON: 19 DIGNITY OF LABOUR P: 51-53

EXERCISE: 19

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q 1: Why do we all have to work?
ANSWER:

We have to work to earn a living and look after our families.

Q 2: How must we do our work?
ANSWER:

We learn to cope better with life and create a better understanding with our fellow human beings.

Q 3: When can we feel satisfied with our work?
ANSWER:

We feel satisfied knowing we have done our best.

Q 4: When should we feel ashamed of our work?
ANSWER:

We should feel ashamed of our work when we do any bad work.

Q 5: How do we earn respect and dignity?
ANSWER:

By taking pride in our work, even if it means sweeping streets, we can earn respect and keep our dignity.

  1. DESCRIBE WHAT WOULD HAPPEN IF PEOPLE REFUSED TO CLEAN THE STREETS, BUILD HOUSES, COOK MEALS AND WASH CLOTHES:

LESSON: 20 OUR ISLAMIC CALENDAR P: 54-55

EXERCISE: 20

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: In which year did our Holy Prophet ﷺ make his journey from Makkah to Medina?
ANSWER:

Our Holy Prophet ﷺ made his journey from Makkah to Medina in the year 622 A.D.

Q 2: What is this famous journey known as?
ANSWER:

Journey of Holy Prophet ﷺ from Makkah to Medina is called the Hijra.

Q 3: From which period do Muslims date their calendar?
ANSWER:

Muslims date their calendar from the year of Hijra.

Q 4: How many months are there in the Islamic calendar?
ANSWER:

There are 12 months in the Islamic calendar.

Q 5: Can you name these months?
ANSWER:

1.     Moharram ,

2.     Safar,

3.     Rabi-ul-Awwal,

4.     Rabi-us Sani,

5.     Jamadi- ul- Awwal,

6.     Jamadi-us-Sani,

7.     Raiab,

8.     Shabaan,

9.     Ramazan,

10.                        Shawaal,

11.                        Ziqad and

12.                        Zil-Haj.

Q 6: How many days do we have in our week?
ANSWER:

There are 7 days in our week.

B: CAN YOU WRITE THE NAMES OF THE DAYS OF THE WEEK ACCORDING TO OUR ISLAMIC CALENDAR?

LESSON: 21 HAZRAT NUH علیہ السلام P: 56-58

EXERCISE: 21

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q 1: Who was Hazrat Nuh علیہ السلام?
ANSWER:

Hazrat Nuh علیہ السلام was prophet of Allah All Mighty.

Q 2: Why did Allah promise to send a great flood?
ANSWER:

All efforts by Hazrat Nuh علیہ السلام to reform the evil people failed. So,  Allah promised to send a great flood to wash away all the sinners.

Q 3: What did Allah order Hazrat Nuh and his followers to do?
ANSWER:

Allah ordered Hazrat Nuh علیہ السلام and his followers to build a big boat on which they were to take themselves and pairs of all living creatures.

Q 4: What happened to all the bad people?
ANSWER:

All the bad people were drowned in the great flood.

Q 5: What happened to the Ark?
ANSWER:

The Ark drifted safely on the water.

Q 6: How long did Hazrat Nuh علیہ السلام live?
ANSWER:

Hazrat Nuh علیہ السلام lived for 950 years.

B: FILL IN THE BLANKS:

  1. Hazrat——————-lived according to Allah’s will.
  2. Hazrat Nuh and his ————————————- were like an island of——————- in a very ——————- world.
  3. Allah promised a great————————————-
  4. The big boat was called the————————————-

5.Hazrat Nuh lived for ———————yeas and was blessed with————————————- fine sons.

ANSWERS:  (1- Nuh)(2-few,goodness,bad)(3-flood)(4-Ark)(5-950, three)

LESSON: 22 HAZRAT IBRAHIMعلیہ السلام  P: 59-62

EXERCISE: 22

  1. ANSWER THE QUESTIONS:
Q 1: Who was Hazrat Ibrahim علیہ السلام?
ANSWER:

Hazrat Ibrahim علیہ السلام devoted himself to spread the divine message of Allah to mankind.

Q 2: What kind of people lived in the time of Hazrat Ibrahim  علیہ السلام ?
ANSWER:

People in the time of Hazrat Ibrahim  علیہ السلامwere idol worshipers.

Q 3: What did Hazrat Ibrahim  علیہ السلام advise his father and the people to do?
ANSWER:

Hazrat Ibrahim  علیہ السلام advised his father and the people to worship only Allah.

Q 4: What did Namrood do to Hazrat Ibrahim علیہ السلام?
ANSWER:

Namrood ordered his men to throw Hazrat Ibrahim  علیہ السلام into the big fire.

Q 5: How does Allah bless those who have faith in Him?
ANSWER:

Allah not only cooled the fire but turned it into a comfortable bed of roses. This is how Allah blesses those who have faith in Him.

Q 6: Who was Hazrat Ibrahim’s son  علیہم السلام?
ANSWER:

Hazrat Ibrahim’s son  علیہم السلامwas prophet of Allah All Mighty.

Q 7: What dream did- Hazrat Ibrahim علیہ السلام have?
ANSWER:

One night Hazrat Ibrahim had a dream in which he saw himself sacrificing his beloved son in the name of Allah.

Q 8: What lesson do we learn from the great sacrifice?
ANSWER:

LESSON

We should not hesitate to give up anything for Allah however dear it is to us.

  1. FILL IN THE BLANKS:
  2. Allah Blesses those who have ————————————-in Him.

2- The sacrifice of Hazrat Ibrahim علیہ السلام is celebrated on the occasion of————————————-

3-After performing——————————– Muslims sacrifice sheep and goats.

  1. At least once in a life time each Muslim——————————————————————————————————————————————————————————————————-

ANSWERS:  (1- faith)(2- Eid-ul-Azha)(3-Haj)(4- goes to the Khana-e-Ka’aba in Makkah to perform the great pilgrimage called Haj)

 

LESSON: 23 HAZRAT MUSA علیہ السلامP: 63-65

EXERCISE: 23

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: Who was the King ‘of Egypt?
ANSWER:

Pharaoh was the King ‘of Egypt.

Q 2: How did Hazrat Musa’s mother علیہم السلام save him?
ANSWER:

In order to save the life of her new born son, his mother made a basket. Inside it she laid her little baby and set the basket between the water.

Q 3: Who found him and brought him up?
ANSWER:

The Pharaohs wife came by the river and saw the basket. When it was opened the little baby cried. The queen was a kind person and took the baby to the royal palace.

Q 4: Why was Hazrat Musa علیہ السلام sad?
ANSWER:

When Hazrat Musa علیہ السلام saw how people were ill-treated he was deeply saddened.

Q 5: What was AIIah’s message to Hazrat Musa علیہ السلام?
ANSWER:

Allah’s message to mankind Hazrat Musa  علیہ السلام

Q 6: What signs did Allah give Hazrat Musa علیہ السلام?
ANSWER:

Allah gave Hazrat Musa  علیہ السلامsign of snake.

B: FILL IN THE BLANKS:

1-The Pharaoh ordered that all——————————————————-babies be put to death.

2-The queen found the baby in a ——————————————————-

3-While the fire burned on, the————————————-was not consumed.

4-The stick became a huge————————————-

5-The————————— is the Holy Book revealed to Hazrat Musa علیہ السلام.

6————————————-gave Hazrat Musa علیہ السلام signs with which to encounter the evil designs of the————————————-

ANSWERS:  (1- boy)(2-basket/ in a river)(3- bush)(4- snake)(5- Torait (Torah))(6- He (Allah), Pharaoh and his supporters)

 

LESSON: 24 HAZRAT ISSA علیہ السلامP: 66-68

EXERCISE: 24

A: ANSWER THE QUESTIONS:

Q 1: Who was Hazrat Issa علیہ السلام?
ANSWER:

Hazrat Issa علیہ السلام was the prophet of Allah All Mighty.

Q 2: What is the Holy Book revealed to Hazrat Issa علیہ السلام?
ANSWER:

The Injeel (Bible), is the Holy Book revealed to Hazrat Issa علیہ السلام.

Q 3: Why were the people surprised by the birth of Hazrat Issa علیہ السلام?
ANSWER:

The people surprised by the birth of Hazrat Iss  علیہ السلامbecause he was born without father. Baby also spoke and told them of the greatness of Allah.

Q 4: What signs did Allah give Hazrat lssa علیہ السلام?
ANSWER:

Allah sent Hazrat lssa علیہ السلام with many signs. He could heal the sick and the blind, and he could bring the dead to life by Allah’s will.

Q 5: How must we treat our enemies?
ANSWER:

We must treat our enemies with love.

Q 6: What is the Universal calendar?
ANSWER:

The Universal calendar begins its year from the birth of Hazrat Issa  علیہ السلام .

B: FILL IN THE BLANKS:

1-Hazrat lssa was a ————————————-of Allah.

2————————————-was the mother of Hazrat Issa علیہ السلام.

3-Allah sent Hazrat lssa علیہ السلام with many————————————-

4-He could heal the————————————-and the——————————–

5-Hazrat Issa علیہ السلام was born on the————————————-

6-B.C. means————————————-

7-A.D. means ————————————-

8-Hazrat lssa علیہ السلام was thirty-three when————————————-

ANSWERS:  (1- prophet)(2-Mariam)(3-signs)(4- sick , blind)(5- 25th December)(6- before his birth) (7-after his birth )

————————End———————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *