NOTES/SOLVED EXERCISES: ENGLISH CLASS 9TH 2016-17 PTB

NOTES/SOLVED EXERCISES: ENGLISH CLASS 9TH 2016-17 PTB

Chapter#.1 THE SAVIOUR OF MANKIND

Q#1: Where is Makkah situated?

Ans: Makkah is situated in Saudi Arabia.

Q#2: What type of competition was held at Ukaz?

Ans: A poetical competition was held at Ukaz.

Q#3: What was the mission of the Rasool (S.A.W)?

Ans: His mission was to preach Oneness of Allah (Tauheed) and the unity of mankind.

Q#4: What did the pagan Arabs send a delegation to the Rasool’s (S.A.W) uncle?

Ans: They sent a delegation to the Rasool’s (S.A.W) uncle for the purpose\[=_]e of restraining the Rasool(S.A.W) from preaching Allah Almighty’s message.

Choose the correct adjective.

  1. Ashfaq Ahmed was a _____ writer.
  • Famed (b) Famous  (c) famously  (d) infamous
  1. This is a very ____ seminar.
  • Information (b) Informed  (c) informative  (d) informing
  1. My mother becomes ____ if I get home late.
  • Anxiety (b) Anxious   (c) anxieties  (d) anxiously
  1. It is ____ to get the correct information from the university office.

(a) Advisable   (b) Advisible   (c) advising   (d) advised

  1. Who is ____ for the chaos?
  • Responding  (b) Responsible  (c) responsive   (d) responded

Ans: 1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (b)

Complete the sentences using the correct form of verb given below.

  1. If I see Aslam, I’ll ____ him to dinner tomorrow.
  2. If I ____ out, I’ll turn off the TV.
  3. If you ____ tricks on people, they will not trust you again.
  4. If the farmer ____ all hi kiwi-fruit in the market, he will be very pleased.
  5. I’ll ____ you with your homework if I can.
  6. I’ll ____ you to ride my bike if you like.
  7. Will you ____ a message to Auntie Sophie if u see her?
  8. If you don’t ____ now, you will be late for school.
  9. Will you ____ me, if you’re going to be late?
  10. If he works hard, he ____ the competition.

Ans: 1. Invite    2. Go   3. Play    4. Sells   5. Help   6. Give   7. Leave   8. Leave   9. Inform   10. Will pass

Put the correct verb in blanks.

  1. I ____ living in this house since 1970.

(Has been, have been, was, will be)

  1. He _____ here yesterday.

(Has come, came, will come, come)

  1. If you _____ I shall be available.

(Will come, come, have come, came)

  1. He _____ take the examination next year.

(Will have, will, will be, and shall)

  1. He _____ to us tomorrow.

(Comes, will come, came, and had come)

Ans: 1. have been   2. Came    3. Come   4. Will   5. Will come

Chapter No 2 PATRIOTISM

Q#1: Who offers sacrifice for the country?

Ans: A patriot offers sacrifice for the country.

Q#2: Who led the Muslims of the subcontinent in their struggle for a separate homeland?

Ans: The Quaid-e-Azam led the Muslim of the subcontinent in their struggle for a separate homeland.

Q#3: What is the highest military award of Pakistan?

Ans: Nishan-e-Haider is the highest military award of Pakistan.

Chapter#.3 MEDIA AND ITS IMPACT

Q#1: Guess the meaning of tutorial?

Ans: Tutorial means: a period of teaching in a class that involves discussion between student and a tutor.

Q#2: What kind of information does media provide?

Ans: Media is the most powerful mode of communication that is television, radio and the newspapers. It provides us information about current happenings in the country and the world. It also provides entertainment.

Q#3: Is TV taking away the habit of reading?

Ans: It is taking away the habit of reading to some extent as people spend most of their time on watching T.V.

Q#4: Which is your Favourite TV programme? Why?

Ans: The Nation Geographic is my Favourite T.V. programme because it focuses mainly on the ever-changing world and nature.

Change the following words into nouns, fill in the blanks with nouns.

  1. Doctors are concerned with ______ of the patients.
  2. In a state of ______ she cried loudly.
  3. Floods often cause large scale ______.
  4. Positive ______ will keep you healthy.
  5. Her ______ was quite abvious.
  6. She was the state of ______.
  7. She was the ______ required for the job.
  8. Have you any ______ of this act?

Ans: 1. Safety   2. Excitement   3. Devastation   4. Activity   5. Helplessness 6. Hopelessness   7. Ability   8. Justification

Complete the sentences choosing the right option.

  1. Media _____ a very constructive role for the society. ( play/plays)
  2. Media ____also become a mouth piece of the downtrodden. ( has/have)
  3. I am happy that all of u _____expressed yourselves very well. (have/has)
  4. Their feelings and opinions _____ expressed through it. (is/are)
  5. Films, radio, television, the internet, books, magazines and entertainment. (provides/provide)

Ans: 1. Plays    2. Has    3. Have     4. Are     5. Provide

Supply a verb in agreement with its Subject in these sentences.

  1. Two and two _____ four. (make, makes)
  2. This news _____ true. (is, are)
  3. Each of the students _____ fined for coming late.(is, are)
  4. The united states _____ a big army.(has, have)
  5. Karim with his family members _____ coming here.(is, are)

Ans: 1. make    2. Is     3. Is     4. Has    5. Is

Chapter#.4 HAZRAT ASMA (R.A)

Q#1: Who were emigrants and where did they migrate?

Ans: Hazrat Muhammad (S.A.W) and Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A) were the emigrants and they migrated to Madina.

Q#2: What do you understand by the phrase “in a fit of fury”?

Ans: It means “to act in a fit of extreme anger”.

Q#3: Why was Abu Jehl furious?

Ans: Abu Jehl said to Hazrat Asma (R.A) “Where is your father”? She replied, “How would I know?” this counter question infuriated Abu Jehl.

Q#4: What other words you can use for “accepted”?

Ans: We can use the words “embraced” and “became” for “accepted”.

Tick the right option.

  1. It was such a delicate
  • Difficult (b) easy  (c) sensitive   (d) fragile
  1. She remained steadfast and did not reveal the secret.
  • Firm and resolute (b) patient  (c) ready to face   (d) prepared for the worst
  1. ‘Vindictive’
  • Dedicate (b) revengeful  (c) experiment  (d) text
  1. Astonish means.
  • Make (b) mix   (c) separate   (d) surprise
  1. The students are all geared up.
  • Ready (b) silent  (c) motivated  (d) keen
  1. Their eloquence and memory found expression in their poetry.
  • Weak (b) strong   (c) healthy   (d) fluency
  1. Devotion means
  • Loyalty (b) glamorous  (c) easy to know  (d) difficult to know

Ans:

  1. (c)(a)   3. (b)   4. (d)   5. (a)    6. (d)   7. (a)

Fill in the blanks with suitable prepositions given below each sentence.

  1. The Rasool (S.A.W) migrate _____ Makkah to Madinah in 622 .A.D.
  • Between (b) from   (c) after   (d) into
  1. Abu Jehl, _____ a fit of fury headed for Abu Bakr’s home.
  • With (b) after  (c) in   (d) into
  • He began knocking _____ the door violently.
  • At (b) on   (c) into   (d) about
  1. At this she instantly ran _____ a corner of the home.
  • Into  (b) through   (c) to    (d) towards
  1. She has resolute faith _____ Allah Almighty.
  • Of (b) in   (c) at   (d) to
  1. She gave _____ all the money to the poor and the needy.
  • Out (b) through   (c) in    (d) away
  • She faced every calamity _____ life with patience and valour.
  • In (b) of   (c) with   (d) into

Ans: i. (b) ii. (c)   iii. (a)   iv. (c)   v.(b)    vi.(d)   vii.(b)

Chapter#.5 DAFFPDILS

Q#1: How do you compare the daffodils with the stars?

Ans: The endless row of beautiful daffodils which is growing beside the lake look like shining stars in the Milky Way.

Q#2: How does the poet feels in the company of daffodils?

Ans: When he is in a pensive mood he feel elated when he thinks about the daffodils dancing with joy.

Chapter#.6 QUAID’S VISION AND PAKISTAN

Q#1: Why did the Quaid have to take long tour during early days of independence?

Ans: The Quaid had to take long tours during the early days to build confidence and raise people’s spirit.

Q#2: Why did the Quaid want the oneness of the whole nation?

Ans: He wanted the oneness of whole nation because the strength of a nation lies in its oneness and a nation can achieve its goals without being one as a nation.

Q#3: Are we working according to the expectations of the great leader?

Ans: No, we are not working according to the expectations of the great leader. We are entirely ignoring the very principles for which he had struggle so hard.

Encircle the option for the underline words that relates for the text.

  1. “We are a nation “, he affirmed three years before the birth of Pakistan.
  2. Told said emphatically    c. broke in
  3. The Quaid was a man of strong faith and belief.
  4. Firm faith powerful faith   c. wavering faith
  5. Keep up you
  6. Attended to scared   c. squared up
  7. Do not be afraid of death.
  8. Attended to paid the debt   c. squared up
  9. We should face it bravely to save the honor of Pakistan and Islam.
  10. Repair cope with   c. correct

Ans: 1. (b)    2. (a)    3. (c)    4. (c)    5. (b)

Chapter#.7 SULTAN AHMED MASJID

Q#1: Who started the construction of the Blue Masjid?

Ans: Sultan Ahmed started the construction of the Blue Masjid.

Q#2: In whose reign the construction was completed?

Ans: The construction of the masjid was completed in the reign of the Mustafa 1.

Q#3: For what purpose did a heavy iron chain hang there?

Ans: The chain was put there, so that the Sultan had to lower his head every time he entered the court in order not to get hi tend also that the symbolic gesture, to ensure the humility of the ruler in the face of the divine.

Q#4: Where is the royal room situated?

Ans: The royal room situated at the south east corner of the Blue Masjid.

Circle the correct antonyms from the given choices of the underline words.

  1. The Sultan Masjid is one of the most impressive monuments in the world.
  • Ugly (b) unimpressive   (c) remarkable
  1. Situated in Istanbul, the largest city in Turkey.
  • Smallest (b) greatest   (c) populated
  • A heavy iron chain hangs in the upper part of the court enterence on the western side.
  • Big (b) bold   (c) light
  1. The upper level of the interior is adorned with blue paint.
  • Lower (b) outer   (c) grand
  1. The floors are covered with carpets.
  • Spread (b) exposed   (c) decorated

Ans: i. (b)    ii. (a)    iii. (c)   iv. (a)    v. (b)

Chapter#.8 STOPPING BY WOODS ON A SNOWING EVENING

Q#1: What hidden meanings the following words convey to us?

Woods, house, horse, harness bell, downy flake.

Ans: (i) Woods represent dark and bright aspects of life, Its pleasures and calamities. It is also a symbol of transitory world, which is not the destination of man.

  • House represent a man’s body in which his soul is imprisoned.

Horse represent age as Mirza Ghalib Has said,

The horse of life is fleeing; let see where it stops.

  • Harness bells represent the sound of conscious which tells a man what is wrong and what is right.
  • Downy flakes represent the deceptive sound of the comforts of this transitory world.

Q#2: Note the alliteration and imagery in the poem?

Ans: Whose woods these are I think I know His house is in the village though. My little horse must think its queer. To stop without a farmhouse near.

Circle the correct option.

  1. The poem is suggestive of profound thoughts about:
  • A scene of woods in winter (b) Reality of life and death   (c) A song of enjoyment
  1. The poem presents a conflict between;
  • Poet and his friend (b) Obligations of life and desire to escape from them   (c) poet and force of nation
  • After reading the poem we;
  • Feel fed up of life (b) Wish to sleep for a long time   (c) get ready to face the challenges of life
  1. The poem conveys to us only;
  • A surface meaning (b) profound thought   (c) no meaning at all
  1. Dark woods symbolize;
  • Darkness spread around the poet (b) death and departure to another world   (c) darkness in the mind of poet

Ans: i. (b)     ii. (b)     iii. (c)      iv. (b)     v. (b)

Chapter#.9 ALL IS NOT LOST

Q#1: What is an I.C.U in a hospital?

Ans: I.C.U stands for an intensive Care Unit. The people who are very seriously ill or injured are cared and treaded in this unit of the hospital. Continuous attention and care is given to them.

Q#2: To what extent does the recovery of a patient depend upon the doctor and the nurse?

Ans: The recovery of a patient depends upon the doctors and the nurse to a large extent. If the doctor and the nurse given continuous attention even to a services patient, he/she may recover.

Q#3: What do you infer about her professional skills from the expression, “Try once for her”?

Ans: She had full confidence in herself that she could make the patient recover and was not in favour of leaving the patient unattended. She thought she needs continuous attention and care. She stuck on her opinion. Her expression “Try once for her” speaks for her professional skills.

Q#4: Identify kinds of noun used in this text?

Ans: Common Nouns, Proper Nouns, Material Nouns and Abstract Nouns have been used in the text.

Q#5: Identify cognates in text?

Ans: Nurse, hospital, bus, eye, bed, person, patient, duty, head, leg, arm, machinery, battle

The cognate of English word ‘mother’ is in Persian ‘madar’.

Complete the sentences given below with the given compound preposition.

Along with, according to, in front of, away from, because of, I instead of

  1. ______ my teacher, it is a great book.
  2. He had to retired ______ ill health.
  3. I am standing _______ the school building.
  4. He is coming ______ his friend.
  5. I am ______ my home right now.
  6. He left for Sialkot ______ Lahore.
  7. He couldn’t attend the seminar ______ his brother’s marriage.

Answers: 1. According to   2. Because of   3. In front of   4. Along with    5. Away from    6. Instead of    7. Because of

Chapter#.10 DRUG ADDICTION

Q#1: Are drug addicts aware of the dangers of drugs?

Ans: Drug addicts are aware of the mental and physical anguish caused by drugs.

Q#2: Which environmental factors are responsible for drug addiction?

Ans: Drug addiction is caused by genetic, environmental and domestic factors.

Q#3: What treatment is available at rehabilitation center for drug victims?

Ans: At these rehabilitation centers, proper guidance and treatment is available for drug victims.

Q#4: What do you understand by the term “counseling”?

Ans: Counseling is a professional advice about a problem.

Use ‘who, whom, that, which, whose in the following sentences.

  1. These are the colour pencils ______ I want to buy.
  2. I know the woman ______ child was hurt.
  3. The old lady ______ we met in the shop was Amina’s grandmother.
  4. This is the girl _____ stood first in the class.
  5. Shazia like the candies ______ her father brought from the market.
  6. Anwar ______ no one listen to was right.

Ans: 1. Which   2. Whose   3. Whom   4. Who   5. That   6. Whom

Chapter#.11 NOISE IN THEENVIR0NMENT

Q#1: what is normal functioning and how is it disrupted?

Ans: The normal functioning of life is that one which is free of disruption. It is disrupted by noise pollution.

Q#2: How does technology increase noise pollution? What are technology-based irritant?

Ans: Technology based things produce damaging sounds which are freely audible. Thus, technology increases noise pollution. Mobile phones, electricity generators, music system, radio, T.V. and loudspeakers are technology based irritants.

Q#3: What harmful effects noise pollution is causing on human health?

Ans: Noise pollution is causing conditions such as aggression, hypertension, high stress levels, hearing loss, restlessness, depression and insomnia.

Q#4: How can we cope with this serious issue?

Ans: We can cope with this serious issue, if people develop more awareness about the dangerous impact of noise pollution on human health and exhibit responsible attitude to avoid unnecessary use of technology based irritants. The parliament should make legislation in this regard.  

Read the sentences and insert appropriate transitional devices in the blanks given bellow.

  1. It was announced the doctor’s salaries would be increased. ______ Doctors ended their strick.
  • As a result    (b) certainly   (c) and
  1. Amjad is an excellent teacher. ______ He explain the subject very well and makes sure that all students understand the concepts.
  • Consequently   (b) meanwhile   (c) for example
  1. Amina’s speak English very well. ______ She does not assist her friends in learning to speak English.
  • However (b) further  (c) thus
  1. This government has levied more taxes. ______ the salary structure has not been improved.
  • In fact (b) but   (c) hence
  1. Salma is a good speaker. ______ She also write very well.
  • In addition (b) consequently   (c) next

Ans: 1. As a result   2. For example   3. However   4. But     5. In addition.

Chapter #.12 THREE DAYS TO SEE

Q#1: How can you relate the underline phrase with this paragraph?

Ans: The underline phrase “Eat, drink and be merry” can be related to this paragraph in a way that the span of life is very short so why not to enjoy it in merrymakings.

 Q#2: Why is the arising of the sun so special of the author?

Ans: The rising of the sun is special for the author in this way that it’s bring the dawn of a new day and can feel and see the beauty of the nature.

Q#3: What does the revelation of beauty mean to her?

Ans: The revelation of beauty means to her that she can feel the beauty of nature and the coming of the spring.

Q#4: Why has she no time to waste in longings?

Ans: she has no time to waste for longing as there is so much to see.

Q#5: What is the meaning of underline phrases?

Ans: To me the pageant of seasons is a thrilling and unending drama the action of which streams through my fingertips. Being blind and deaf the author feels the change of seasons with the touch of her fingertips. To her the change of seasons is a very exciting and enjoyable drama which will never come to an end.

Q#6: Explain the difference between facilities and opportunities?

Ans: The difference between facilities and opportunities is that facilities mean relaxation given to a person and opportunities mean a time given to a person to prove herself.

Encircle the option that relate to the text.

  1. Apparently means
  • Obviously (b) as it appears   (c) clearly
  1. Manifold mean
  • Different types (b) many layers   (c) an object
  • Quiver means
  • To demonstrate (b) to shake slightly   (c) to act amusingly

Ans: i. (a)       iii.   (a)     iii.   (b)

Chapter #.1 THE SAVIOUR OF MANKIND

Q#1: What type of land Arabia is?

Ans: Arabia is a land of unparalleled charm and beauty, with its trackless deserts of sand dunes in the dazzling rays of very hot sun.

Q#2: Why was the Holy Quran sent in Arabic?

Ans: Since it is a language of eloquence, Allah Almighty sent it in Arabic.

Q#3: For which ability were the Arabs famous?

Ans: The Arabs were famous for their remarkable memory and ability of eloquence.

Q#4: What was the condition if mankind before the Rasool (S.A.W)?

Ans: Mankind stood on the verge of chaos. The civilization had started crumbling. It had fallen victim to wrong belief, social evils, cruelty and injustice.

Q#5: Why did the Rasool (S.A.W) stay in the cave of Hira?

Ans: The Rasool (S.A.W) Stayed in the cave of the mount Hira for meditation and spend days and weeks in remembrance of Allah Almighty.

Q#6: What was the first revelation?

Ans: Read in the name of the Lord Who created; created man from a clot (of congealed): Read and thy Lord is most Bountiful, Who taught (the use of) the pen, taught man that which he knew not.

Q#7: Why did the pagans Arabs threaten the Rasool’s uncle?

Ans: Since the belief of Oneness of God (Touheed) was threatening the dominance of the pagan Arabs in the society, they threatened the Rasool (S.A.W) uncle.

Q#8: What did Hazrat Ayesha (R.A) say about the life of the Rasool (S.A.W)?

Ans: She said, “His morals and characters are the embodiment of the Holy Quran.”

Chapter #.2 PATIRIOTISM

Q#1: How will you define patriotism?

Ans: Patriotism is defined as thus: Means love for the motherland or devotion to one’s country.

Q#2: What are the qualities of a patriot?

Ans: A patriot loves his country and is always willing to sacrifice for it when the need arises.

Q#3: As a citizen of Pakistan what are your duties towards your country?

Ans: As a citizen of Pakistan my first and foremost duty to my country is loyalty to it. I should always be willing to sacrifice my life for the freedom and honor of my country. I should always hard for the progress and prosperity of my country.

Q#4: What make us stay alert in the wake of foreign invasion?

Ans: It is the spirit of patriotism that makes us stay alert in the wake of foreign invasion.

Q#5: How will you elaborate Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah’s quote? We must develop a sense of patriotism galvanize us all into one united and strong nation?

Ans: If we develop a sense of patriotism we shall not fall prey to disunity, disharmony, provincialism and disintegration. The spirit of patriotism will keep us united and strong.

Chapter #.3 MEDIA AND ITS IMPACT

Q#1: What is the most important function that media performs?

Ans: It raises awareness about many social issues like corruption, terrorism, drug addiction and violation of human rights. It has also become the mouthpiece of downtrodden.

Q#2: What are the two major means of communication?

Ans: Electronic media and print are the two major means of communication. It includes films, radio, television, internet, newspaper and magazines.

Q#3: How does media provides entertainments?

Ans: Electronic media includes films, radio, television and internet. TV is a very fine medium of entertainment. We enjoy different kinds of programmes on it such as music, sports, dramas, jazz, matches and movies. On the radio, we hear all kind of music from different radio stations. We listen to dramas in different languages. In newspaper, we read humorous essays and stories and sports.

Q# 4: What happens when media is allowed to play its role unchecked?

Ans: If media is allowed to play its role unchecked, it may spread false news against the government, which is very harmful for a stable government. It may speak in favor of opposition unnecessarily for its self-interest and can excite people against the government. It may overthrow a government through its false propaganda. A dishonest media is dangerous for a peaceful society.

Q#5: Give three reasons in support of your Favourite T.V. programme?

Ans: The National Geographic is a well-known documentary programme on wildlife and nature.  I like this programme very much because it focuses on the very changing the world, on wild life and on nature and people that colour it with. It is a window to the world. By watching it, I can travel, explore and discover the four corner of the world. It has expended my knowledge about nature and wildlife. I get a chance to enjoy beautiful sights of the world. I never feel restless or bored while watching this programme.

Q#6: What is the difference between electronic and print media?

Ans: Film, radio, television and internet are included in electronic media while books, magazines and newspapers are included in print media.

Chapter #.4 HAZRAT ASMA (R.A)

Q#1: What happened when Abu Jehl asked about Hazrat Abu Bakr (R.A)?

Ans: When Abu Jehl asked Hazrat Asma (R.A) about her father’s whereabouts’ she counter questioned him, “How would I know?” this infuriated Abu Jehl. He slapped Hazrat Asma’s (R.A) face so hard that her ear-ring fell off. She faced him bravely and did not reveal the secret.

Q#2: Why was Abu Quhaffaa (R.A) worried?

Ans: Hazrat Abu Quhaffaa (R.A) was worried that Hazrat Abu Bakr (R.A) had taken all the wealth with him leaving him children empty handed and helpless.

Q#3: How did Hazrat Asma (R.A) console her grandfather?

Ans: She immediately gathered some pebbles and put them at the place where her father used to keep his money and jewels and covered them with the piece of cloth. She called her grandfather and told him that her father had left all that for us. He touched the cloth and his concern was alleviated. In this way, Hazrat Asma (R.A) consoled her grandfather.

Q#4: Who was Hazrat Abdullah Bin Zubair (R.A)?

Ans: Hazrat Abdullah Bin Zubair (R.A) was the son of Hazrat Asma (R.A).

Q#5: Which incident in the story showed Hazrat Asma’s (R.A) love and respect of the Rasool (S.A.W)?

Ans: The role Hazrat Asma (R.A) played at the time of migration of the Rasool (S.A.W) showed her love and respect for the Rasool (S.A.W). Disbelievers of Makkah were bent upon taking the life of Rasool (S.A.W) and were looking for him. She risked her life and supplied food to Rasool (S.A.W) and his father, Abu Bakr(R.A) in the cave of courageously.

Q#6: Which incident in the story tells about the generosity of Hazrat Asma(R.A)?

Ans: When Hazrat Asma (R.A) inherited a garden after the death of her sister Hazrat Ayesha (R.A) she sold it and gave away all the money among the poor and the needy. She felt pleasure in doing so.

Q#7: What message do you get from the life of Hazrat Asma (R.A)?

Ans: The message we get from the life of Hazrat Asma (R.A) is that one should live a life of bravery, truthfulness, piety, generosity and patience.

Q#8: “Her life would always be a beacon of light for all of us”. How?

Ans: Hazrat Asma (R.A) was an embodiment of bravery generosity and patience. She had resolute faith in Allah Almighty and always showed patience in sufferings and hardship. Therefore, her life would always be a beacon of light for all of us.

Q#9: “She lived a life of hardships but never swerved”? Comment.

Ans: Hazrat Asma (R.A) showed patience in every occasion. When Abu Jehl slapped her face for not revealing the whereabouts of her father Hazrat Abu Bakr (R.A) she faced him out and did not reveal the secret. When Hajjaj Bin Yousaf hanged her son, Abdullah Bin Zubair, she bore the shock with patience and did not show any weakness before Hajjaj, the Government of Iraq. She had a resolute faith in Allah and faced every calamity with patience and velour. Had any other woman been in her place, she would have surrendered before hardship and sufferings.

Chapter#.5 DAFFODILS

Q#1:  What is the central idea of poem?

Ans: The central idea of the poem is that its presents before us not only the attractive and exciting beauty of nature but also the purifying and enduring impact of it on human beings.

Q#2: What do the daffodils represent in the poem?

Ans: Daffodils represent nature and its impact on human beings.

Q#3: What “wealth” do memories of the scene give to the poet?

Ans: It is about moments in our life that we replay in our memories.

Q#4: List the words that heighten the sound effect in the poem?

Ans: Vales and hills, sprightly dance, jocund company.

Q#5: How has the poet heighten the impact of the poem by using the figurative language?

Ans: The poet was heighten the impact of the poem by using figurative language such as “they stretched in never ending line” and “ten thousand saw I at a glance”.

Q#6: How do you compare the daffodils with the stars?

Ans: The comparison of daffodils with the stars suggests that the daffodils are happy and carefree. They flutter   and dance beneath the trees in the breeze. The poet lies on the couch and his heart fills with pleasure and he starts dancing with the daffodils.

Chapter#.6 THE QUAID’S VISION AND PAKISTAN

Q#1: How much confidence did the Quaid-e-Azam have in his nation?

Ans: The Quaid-e-Azam had a great confidence in his nation.

Q#2: What was Quaid’s concept of our nation?

Ans: The Quaid’s concept of our nation was that we are one nation on the basis of religion and culture.

Q#3: What was the ideology of the Quaid-e-Azam based on?

Ans: The ideology of the Quaid-e-Azam was based on the pivot of the Muslim unity and neness as a nation.

Q#4: What can be the possible solution to our present problems?

Ans: The possible solution to our problems is that we should not fall prey to fatal diseases of disunity, disharmony and disintegration. We should pay heed to the Quaid’s warnings and advice.

Q#5: How can we become a strong nation?

Ans: We can become a strong nation it we start think beyond personal, local, linguistic, ethnic, sectarian or provincial identities and prejudices.

Q#6: What would the Quaid feel to see the present condition of the country and the nation?

Ans: He would have been extremely grief-stricken to see that his nation is falling prey to fatal diseases of disunity, disharmony and disintegration.

Q#7: What does loves of our country demand from us?

Ans: The love of our country demands us that our personal motives and make Pakistan a strong and prosperous state.

Q#8: What is the result of neglecting the advice of the Quaid?

Ans: We swiftly fell victim to fatal diseases of disunity, disharmony and disintegration.

Chapter#.7 THE SULTAN AHMED MASJID

Q#1: Why Sultan Ahmed Masjid is also known as Blue Masjid?

Ans: the Sultan Ahmed Masjid is known as Blue Masjid because of the blue tiles that embellish its interior.

Q#2: Who was appointed as the architect of the masjid?

Ans: Sedefhar Mehmet Aga, was appointed the royal architect of the masjid.

Q#3: Why was the heavy iron chain hung at the entrance of the masjid?

Ans: The heavy iron chain hung at the entrance of the court, so that the Sultan had to lower his head every time he entered the court in order not to get hit and also as the symbolic gesture, to ensure the humility of the ruler in the face of the divine.

Q#4: How does the interior of the masjid look?

Ans: The interior of the masjid is embellished with blue tiles, which gives its interior an attractive look.

Q#5: Why do you think Madrassah hospice was part of the masjid?

Ans: I think the Madrassah was for the students who came for acquire Islamic religious education and the hospice was for the needy and the destitute.

Q#6: who constructed the masjid Sophia?

Ans: The Hagia Sophia Masjid was constructed by an Ottoman Caliph.

Q#7: what does the ‘Royal Kiosk’ mean?

Ans: A Royal Kiosk was a small separate room built in the masjid for the exclusive use of a Turkish Sultan.    

Chapter#.8 STOPPING BY WOODS ON A SNOWY EVENING

Q#1: Who is the speaker in the poem?

Ans: The speaker in the poem is the horse rider.

Q#2: Whom does the speaker refer to in the first stanza of the poem?

Ans: The speaker refers to the owner of the woods.

Q#3: Why does the speaker stop on ‘the darkest evening of the year’?

Ans: He thinks to stop on the darkest evening of the year because the woods are lovely, dark and deep.

Q#4: Why does the horse impatiently await the next move of his master?

Ans: The horse impatiently awaits the next move of his master as there is no farmhouse nearby. They would not be able to get any food. He is also fearful that he might have made some stake.

Q#5: The speaker in the poem is captivated by the beauty of nature. Why doesn’t he stop for long to enjoy nature’s beauty?

Ans: He is captivated by the beauty of the dark, deep and lovely woods but he has promises to keep that is to say that he has some worldly tasks to accomplish. Therefore, he does not stop there for long.

CHAPTER#.9 ALL IS NOT LOST

Q#1: Why did the nurse ask Hira’s sister to come and talk to her?

Ans: Hira had severe bus-accident. She had received severe head and spinal injuries. The nurse tried to do several exercises on her lifeless arms but in vain. She made her younger sister to come and talk to her, thinking that her voice might activated her sister’s nearly dead neurons and brain.

Q#2: Why did the nurse disagree with the doctor’s point of view?

Ans: The nurse did not agree with the doctor’s point of view that Hira was a hopeless case and would never walk again in life, thinking that it was unwise to leave a patient unattended. Life is very precious, a chance should be given to a patient.

Q#3: Why did the nurse ask herself the question: “Was it worthwhile to oppose and fight the decision of senior and more qualified surgeons?”

Ans: The patient was a hopeless case in the eyes of the surgeons and they wanted to get the bed cleared for other patients. The nurse requested the senior doctors to let her stay in the I.C.U. and allow her to attend to the patient. Her request was conceded to. She had risked her career for a hopeless case. She also thought it would not be worthwhile to oppose the senior surgeons, if the patient could not walk on her own feet.

Q#4: Describe some qualities of the personality of the nurse in the story?

Ans: She is the beginner in the profession of nursing. She is working in the I.C.U. of neurology. She is very sincere to her profession. She is so kind-hearted that she feels the pain of the injured. She is wise nurse and uses every kind of devices to make patient recover. She is an optimist. She is always ready to fight a lost war. She is proud of her profession.

Q#5: Why did the nurse say: “Where there is a will, there is a way”?

Ans: She said so because she proved it practically that a hopeless patient could be cured if you are willing to fight a lost war. If there is no will, there is no way.

Chapter#.10 DRUG ADDICTION

Q#1: What are the effects of drug addiction?

Ans: Long term use of drugs causes permanent mental and physical sickness.

Q#2: What are the causes of drug addiction?

Ans: Drug addiction causes by genetic and environmental factors.

Q#3: What important role do rehabilitation centers play to control drug addiction?

Ans: The rehabilitation centers play an important role to controlling drug addiction by providing the addicts proper guidance and treatment.

Q#4: What is the role of counseling in preventing drug addiction?

Ans: The factor that contributes in rehabilitation of the drug victim is proper counseling. The sooner it is done, the better for the victim.

Q#5: Why do families feel reluctant to take the drug victims to drug rehabilitation center?

Ans: Because of fear being outcast the families of the drug victims feel reluctant to take them to drug rehabilitation centers.

Q#6: What are the responsibilities of the families to ensure complete recovery of such patient?

Ans: Doctors, families and friends must continue to critically watch and counsel the victim for better motivation and adjustment.

Q#7: What is the difference between genetic and environmental factors?

Ans: The environmental factors refers to home conditions, psychological issues of the person and the social circle in which the person lives. The genetic factors refers to metabolic, structural and neurochemical malfunctions in the brain.

Chapter#.11 NOISE IN THE ENVIROMENT

Q#1: How do you define noise pollution?

Ans: Noise pollution is defined as any form of noise that disrupts the normal functioning of life.

Q#2: How is transport a source of noise pollution?

Ans: Excessive use of vehicle horn is a main source of noise pollution. Airplanes, trains and ships are also source of noise pollution for people living in colonies near airports and railway stations.

Q#3:  How is construction work a cause of noise pollution?

Ans: The transport and equipment used at construction sites, its grilling and piercing sound is a cause of noise pollution.

Q#4: How is use of technology causing noise pollution?

Ans: Technology based things produce damaging sound, which is freely audible. Thus, the use of technology is causing noise pollution.

Q#5: Why is noise is dangerous for human health?

Ans: Noise is dangerous for human health, as it has a negative impact on it. it can cause conditions such as aggression, high blood pressure, hearing loss, restlessness, depression, insomnia and anxiety.

Q#6: What kind of precautions may reduce noise coming from electronic devices?

Ans: Listening to loud music and watching TV on a loud volume should be strictly prohibited. Excessive use of electricity generators and loud speakers in residential areas should also be discouraged. The government of Pakistan should frame rules in this regard and strictly enforce them to reduce noise pollution.

Chapter#.12 THREE DAYS TO SEE

Q#1: Who was Helen Keller?

Ans: Helen Keller was a woman who became deaf and blind at the age of 19 months, when she was seven years old Anne Sullivan, took charge for her.

She was a twenty year old graduate of the Perkins School for the blind.

Q#2: Describe the thought expressed by the author in the first paragraph?

Ans: The authors thought that it would be an excellent rule to live each day as we die tomorrow. Such an attitude would emphasize the values of life.

Q#3: What make you feel that the author is sad and depressed?

Ans: The author is sad and depressed that the people with sight can see so little. She is blind, even so she can see well than people with sight.

Q#4: How do you get an impression that Helen Keller was a great admirer of nature?

Ans: She was a great admirer of nature. We get this impression that when she admires the rising sun and the pageant of seasons and trees.

Q#5: People who are deprived of sight not devoid of imagination. Discuss referring to the text?

Ans: The author of this lesson is not only blind also deaf but she had better imagination then the people who can see. Her views on nature and people have proved it.

Q#6: “To me the pageant of seasons is an unending drama”, Comment.

Ans: This sentence tells that the change in the seasons is endless. This is the law of nature.

Q#7: How would Helen Keller like to spend three days of her imaginary sight?

Ans: (i) The first day, she would devote to see the people who were kind to her.

  (ii) She would devote the second day to observe the nature and sun rise.

(iii) She would devote the third day to reveal the beauty of nature.

Q#7: What did she want to introduce in universities and why?

Ans: She wanted to introduce a compulsory course “How to Use Your Eyes” in universities, so that the professors would try to awaken the dormant and sluggish faculties of the blind and deaf.

Review I

Chapter# .1 – 4

Q#1: What happened when Abu Jehl asked Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A)?

Ans: When Abu Jehl asked Hazrat Asma (R.A) about her father’s whereabouts, she counter questioned him, “How would I know?” This infuriated Abu Jehl. He slapped Hazrat Asma’s (R.A) face so hard that her ear-ring fell off. He faced him bravely and did not reveal the secret.

Q#2: Which incident in the story tells about the generosity of Hazrat Asma (R.A)?

Ans: When Hazrat Asma (R.A) inherited in a garden after the death of her sister Hazrat Ayesha (R.A) she sold it and gave away all the money among the poor and the needy. She felt pleasure in doing so.

Q#3: What message do you get from the life of Hazrat Asma (R.A)?

Ans: The message we get from the life o Hazrat Asma (R.A) is that one should live a life of bravery, truthfulness, piety, generosity and patience.

Q#4: Which is the most important function that media informs?

Ans: It raises awareness about many social issues like corruption, terrorism, drug addiction and violation of human rights. It has also become the mouthpiece of the downtrodden.

Q#5: What happens when media is a allowed to play its role unchecked?

Ans: If media is allowed to play its role unchecked, it may spread false news against the government, which is very harmful for a stable government. It may speak in favor of opposition unnecessarily for its self-interests and can excite people against the government. It may overthrow a government through its false propaganda. A dishonest media is dangerous for a peaceful society.

Q#6: What was the first revelation?

Ans: Read in the name of thy Lord Who created; created man from a clot ( of congealed blood): Read thy Lord is most Bountiful, Who taught ( the use of ) the pen, taught man that which he knew not.

Q#7: Foe which ability were the Arabs famous?

Ans: The Arabs were famous for their remarkable memory and ability of eloquence.

Q#8: What are the qualities of a patriot?

Ans: A patriot loves his country and is always willing to sacrifice for it when the need arises.

Review II

Chapter#.5 – 8

Q#1: What do the daffodils represent in the poem?

Ans: Daffodils represent nature and its effects on human being.

Q#2: How was the port heightened the impact of the poem by using the figurative language?

Ans: The poet has heightened the impact of the poem by using figurative language such as they stretch in never ending Line and I saw ten thousand daffodils at a glance.

Q#3: What was Quaid’s concept of our nation?

Ans: The Quaid’s concept of our nation was that are one nation on the basis of religion and culture.

Q#4: How can we become a strong nation?

Ans: We can become a strong nation if we start to think beyond personal, local, linguistic, ethnic, sectarian or provincial identities and prejudices.

Q#5: What does love of our country demand from us?

Ans:  The love of our country demands us that we should think beyond our personal motives and make Pakistan a strong and prosperous state.

Q#6: How does the interior of the masjid look?

Ans: The interior of the masjid is blue and embellished with blue tiles, which gives its interior a complete bluish look.

Q#7: Why was a separate royal room attached to the masjid?

Ans: A separate royal room was attached to the masjid for the exclusive use of the sultan.

Q#8: Why does the horse impatiently await the next move of his master?

Ans: The horse thinks that since there is no farmhouse nearby he will be unable to get any food. He is also fearful that he might have made some mistake.

Review III

Chapter#.9 – 13

Q#1: Describe some qualities of the personality of the nurse in the story?

Ans: She is the beginner in the profession of nursing. She is working in the I.C.U. of neurology. She is very sincere to her profession. She is so kind-hearted that she feels the pain of the injured. She is a wise nurse and uses every kind of devices to make patient recover. She is an optimist. She is always ready to fight a lost war. She is proud of her profession.

Q#2: What are the causes of drug addiction?

 Ans: The causes of drug addiction are poverty, family problems, behavior of society, unjustice and health problem.

Q#3: What is the role of counseling in preventing drug addiction?

Ans: The role of counseling in preventing drug addiction is very important. It helps to bring the drug addicts to their normal life.

Q#4: What are the responsibilities of the families to ensure complete recovery of such patient?

Ans: These are the responsibilities of the families to critically watch and counsel the victim for better motivation and adjustment.

Q#5: How do you define noise pollution?

Ans: Noise pollution is defined as any form of noise that disrupts the normal functioning of life.

Q#6: How is transport a source of noise pollution?

Ans: Excessive use of vehicle horns is a main source of noising pollution. Aero planes, trains and ships are also source of noise pollution for people living in colonies near airports and railway stations.

Q#7: What kind of precautions may reduce noise coming from electronic device?

Ans: Listening to loud music or watching TV on a loud volume should be strictly prohibited. Excessive use of electricity generators and loud speakers in residential areas should also be discouraged. The Government of Pakistan should frame rules in this regard strictly enforce them to reduce noise pollution.

Q#8: Who was Helen Keller?

Ans: Helen Keller was a remarkable woman who became blind and deaf in the age of nineteen months. She did her graduation from the Perkins School for the blind. There are many publications to her credit. She showed the world that there are no boundaries to courage and faith.

Q#9: Why did she want to introduce in universities and why?

Ans: She wanted to introduce a compulsory course “How to Use Your Eyes” in universities, so that the professors would try to awaken the dormant and sluggish faculties of the blind and the deaf.

Q#10: “To me the pageant of seasons is an ending drama”, comment.

Ans: To me the pageant of seasons is a thrilling and unending drama.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *