NOTES/ SOLVED EXERCISES ISLAMIAT – 1 PTB LHR PAKISTAN (ENGLISH VERSION/ MEDIUM)

image_pdf

NOTES/ SOLVED EXERCISES ISLAMIAT – 1 PTB LHR PAKISTAN

 

ALQURA’N PAGE:2

 

ARABIC ALPHABET

 

ا ب ت ث ج ح خ د
ذ ر ز س ش ص ض ط
ظ ع غ ف ق ک ل م
  ن و ھ ء ی ے  

 

RECOGNITION OF  (حرکات) PAGE:3

 

حرکات صفحہ:3

 

فتحہ                        َ کسرہ                               ِ ضمہ                   ُ

 

فتحہ                        َ

اَ بَ تَ ثَ جَ حَ خَ دَ
ذَ رَ زَ سَ شَ صَ ضَ طَ
ظَ عَ غَ فَ قَ کَ لَ مَ
  نَ وَ ھَ ءَ یَ ےَ  

 

EXERCISES  ۔1

 

سَلَمَ عَمَلَ ضَرَبَ فَرَضَ ضَرَبَ
قَتَلَ دَرَسَ خَرَجَ رَجَعََََ سَجَدَ

 

کسرہ                                        ِ

اِ بِ تِ ثِ جِ حِ خِ دِ
ذِ رِ زِ سِ شِ صِ ضِ طِ
ظِ عِ غِ فِ قِ کِ لِ مِ
  نِ وِ ھِ ءِ یِ ےِ  

 

EXERCISES  ۔2

 

اِبِلِ رِزِقِ حَبِطَ مِرِضِ عَمِلَ
شَھِدَ فِلِمِ رَضِیِ سِرِفِ عَمِقَ

 

ضمہ                   ُ

اُ بُ تُ ثُ جُ حُ خُ دُ
ذُ رُ زُ سُ شُ صُ ضُ طُ
ظُ عُ غُ فُ قُ کُ لُ مُ
  نُ وُ ھُ ءُ یُ ےُ  

EXERCISES  ۔3

 

اُبُلُ سُرُفُ مُرُضُ نُزُلُ قُتُلُ
جُرُفُ شُخُدُ وُلُدُ زُرُفُ فُلُمُ

 

 سکون  / جزم             ْ

 

ابْ    ابْ ابْ اثْ اثْ اثْ خدْ
د سْ د سْ د سْ و لْ ولْ ولْ بعدْ
منْ منْ منْ نعمْ  تحْت لسْت
الحمْد اظْلم نعْبد نشْرحْ انْزلْ منْھمْ

 

RECOGNITION OF       (تنوین) PAGE:6

 

       ًَ فتحتین      ٍِ کسرتین ضمتین            ٌ

فتحتین                     ًَ

 

ا ًَ ب ًَ ت ًَ ث ًَ ج ًَ ح ًَ خ ًَ د ًَ
ذ ًَ ر ًَ ز ًَ س ًَ ش ًَ ص ًَ ض ًَ ط ًَ
ظ ًَ ع ًَ غ ًَ ف ًَ ق ًَ ک ًَ ل ًَ م ًَ
  ن ًَ و ًَ ھ ًَ ء ًَ ی ًَ    

 

EXERCISES  :4

 

اً۔اَنْ بً۔بَنْ تً۔تَنْ فً۔فَنْ
مً۔مَنْ شً۔شَنْ نً۔نَنْ یً۔یَنْ

 

کسرتین                ٍِ

 

ا  ٍِ ب  ٍِ ت  ٍِ ث  ٍِ ج  ٍِ ح  ٍِ خ  ٍِ د  ٍِ
ذ  ٍِ ر  ٍِ ز  ٍِ س  ٍِ ش  ٍِ ص  ٍِ ض  ٍِ ط  ٍِ
ظ  ٍِ ع  ٍِ غ  ٍِ ف  ٍِ ق  ٍِ ک  ٍِ ل  ٍِ م  ٍِ
  ن  ٍِ و  ٍِ ھ  ٍِ ء  ٍِ ی  ٍِ    

 

EXERCISES  :5

 

اٍ۔اِنْ بٍ۔بِنْ تٍ۔تِنْ فٍ۔فِنْ
قٍ۔قِنْ لٍ۔لِنْ عٍ۔عِنْ یٍ۔یِنْ

 

ضمتین            ٌ

 

ا ٌ ب ٌ ت ٌ ث ٌ ج ٌ ح ٌ خ ٌ د ٌ
ذ ٌ ر ٌ ز ٌ س ٌ ش ٌ ص ٌ ض ٌ ط ٌ
ظ ٌ ع ٌ غ ٌ ف ٌ ق ٌ ک ٌ ل ٌ م ٌ
  ن ٌ و ٌ ھ ٌ ء ٌ ی ٌ    

 

EXERCISES  :6

 

اٌ۔اُنْ بٌ۔بُنْ سٌ۔سُنْ لٌ۔لُنْ
فٌ۔فُنْ عٌ۔عُنْ وٌ۔وُنْ یٌ۔یُنْ

 

EXERCISES  :7

 

قَدْرٍ شَاْنٍ قَمْرٌ شَمْسٌ
شَجرٌ قَدْرٌ نَحْنُ کَانَ
نُسُکٍ بَعْضٍ ضَرْبٌ عُمْیٌ
خُسْرٍ کَیْفَ قُدْرَۃً یُسْرًا
شِقَاقٍ جَھْرہً کِتابٍ اَقْبَرَ
یُوْسُفَ بَاسِطٌ اِسْمہ، اُنْزِلَ
قَبْلک غَفوْر ظُلْمًا اَفْضَلْ
نَعْبُدُ اَرْسَلَ طَیْرًا اَمْسِکْ

 

اَلْحَمْدُ اَبَوَیْہِ نُوْحِیْہِ اِلَیْکَ
قَرَاْتَ وَعَصَیْنَا تَحْیَوْنَ تَاْوِیْلُ
وَاسْتَکْبَرَ وَاْتُوْنِیْ نُوْرُھُمْ زُلْزِلَتِ
زِلْزَالَھَا اَخْرَجَتِ اَثْقَالَھَا اَنْعَمْتَ
عَلَیْھِمْ رَازِقِیْنَ زَوْجَیْنِ فَیَخْرُجُ
یَلَوُوْنَ بِالْغَیْبِ شَھَادَۃً بَیْنَکُمْ
وَالْعَصْرِ نَسْتَعِیْنُ فِی الْارْضِ تَضْلِیْلٍ
مُفْسِدِیْنَ مُسْلِمُوْنَ تَرْمِیْھِمْ بِحِجَارَۃٍ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH: 1 ALLAH TA’ALA PAGE: 10

Question 1: Who created us?

Answer: ALLAH TA’ALA created us.

Question 2: Who made the earth, the sky, the sun, the moon and the stars?

Answer: ALLAH TA’ALA made the earth, the sky, the sun, moon and stars God.

Question 3: Is there his any partner?

Answer: No! Allah has no partner. Allah is one.

Question 4: Whom do we worship and believe in?

Answer: We worship ALLAH TA’ALA  and believe in Him.

Question 5: Where is ALLAH TA’ALA?

Answer: We cannot see ALLAH TA’ALA , but He is present every time, everywhere.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1 us

2 and no partner to Him

3. We worship the God

4. He does not seem

A. ALLAH is one.

B. And believe in Him.

c. but He is every time, everywhere.

D. ALLAH TA’ALA  has created.

Answers: (1-d) (2- a) (3- b) (4- C)

 

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    ALLAH TA’ALA ——————-us.

2.    Allah has no—————.

3.    We worship ALLAH TA’ALA  and ——————–in Him.

4.    Allah is—————-

One

Partner

created believe

Answers: (1- created) (2- Partner) (3- believe) (4- One)

(3) ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: Who made the earth, the sky, the sun, the moon and the stars?

Question 2: Is there his any partner?

Question 3: Whom do we worship and believe in?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:2 OUR BELOVED PROPHET PAGE: 12

Question 1: Who is Allah’s last prophet?

Answer: Our Prophet Hazrat Mohammad () is the last prophet of ALLAH .

Question 2: When was our beloved Prophet born?

Answer: Our beloved Prophet ()was born on 12 Rabi-ul-Awal.

Question 3: Where was our beloved prophet born?

Answer: Our beloved Prophet was born in Arabian city of Makkah.

Question 4: What is the name of our beloved Prophet’s father?

Answer: Name of our beloved Prophet’s father is Abdullah.

Question 5: What is the name of our beloved Prophet’s mother?

Answer: Name of our beloved Prophet’s mother is Aminah.

Question 6: What is the name of our beloved Prophet’s grandfather?

Answer: Name of our beloved Prophet’s grandfather Abdul Muttalib.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

ALLAH TA’ALA B
1.    Our Prophet Hazrat Mohammad (ﷺ) is the —————–of ALLAH .

2.    Our beloved Prophet was born in Arabian city of—————-.

3.    The name of Our beloved Prophet

4.    Our beloved Prophet (ﷺ) ———on 12 Rabi-ul-Awal.

5.    The name of our beloved Prophet’s father

A.   Makkah

B.   Hadrat Muhammd ()

C.    Hadrat Abdullah

D.   last prophet

E.    was born

Answers: (1-D) (2-A ) (3-B ) (4-C )

 

(2) TICK (  ) AGAINST TRUE AND (X) AGAINST FALSE STATEMENTS:

1.    Our Prophet Hazrat Mohammad (ﷺ) is the last prophet of ALLAH .

2.    Our beloved Prophet was born in Arabian city of Medinah.

3.    Name of our beloved Prophet’s father is Abdullah.

4.    Name of our beloved Prophet’s mother is Aminah.

 

Answers: (1-T) (2-F) (3-T) (4-T)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: Who is Allah’s last prophet?

Question 2: When was our beloved Prophet born?

Question 3: What is the name of our beloved Prophet’s father?

Question 4: What is the name of our beloved Prophet’s grandfather?

 

 

 

 

 

CH:3 OUR RELIGION PAGE: 14

Question 1: What is our religion?

Answer: Our religion is Islam.

Question 2: What are the followers of the religion of Islam called?

Answer: The followers of the religion of Islam are called Muslims.

Question 3: What is meaning of Islam?

Answer: To obey the orders of God.

Question 4:  What does our religion teach us?

Answer: Our religion teaches us good and right.

Question 5: What is right and good?

A: To tell the truth and the honesty in work.

Question 6: What is the benefit of the speaking truth and honesty in work?

Answer: ALLAH TA’ALA  pleases on the speaking truth and honesty in work

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

ALLAH TA’ALA B
1.    Our religion is ———–.

2.    The followers of the religion of Islam ——————

3.    Our religion teaches us good and————.

4.    meaning of Islam

5.    ————–on the speaking truth and honesty in work

a)    are called Muslims.

b)    right

c)    To obey the orders of God.

d)   ALLAH TA’ALA  pleases

e)   Islam

 

Answers: (1-e) (2-a ) (3-b ) (4-c ) (5-d)

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    Our religion is————-.

2.    The followers of the religion of Islam are called—————–.

3.    meaning of Islam to obey the orders of God.

4.    Our —————-teaches us good and right.

a)    religion

b)   Muslims

c)    Islam

d)   the orders

Answers: (1-c) (2-b) (3-d) (4-a)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: What is our religion?

Question 2: What are the followers of the religion of Islam called?

Question 3:  What does our religion teach us?

Question 4: What is the benefit of the speaking truth and honesty in work?

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:4  بسم اللہ الرحمٰن الرحیم  PAGE: 16

Question 1: what is The TASMIYYAH ?

Answer: The TASMIYYAH is بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

Question 2: What is بسم اللہ الرحمٰن الرحیم ?

Answer: In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Question 3: What should we say before starting work?

Answer: We should say بسم اللہ الرحمٰن الرحیم before starting the work.

Question 4: Why we start work with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

Answer:  For blessings.

Question 5: What is benefit to start work with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم ?

Answer: The work becomes easy.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.   —————is بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

2.    We should say —————-before starting the work.

3.    To start with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم ?

 

a)    The work becomes easy.

b)   The TASMIYYAH

c)    بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

 

 

Answers: (1-b) (2-c ) (3-a )

 

 

 

(2) TICK (  ) AGAINST TRUE AND (X) AGAINST FALSE STATEMENTS:

a)   The TASMIYYAH is بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

b)   We should say بسم اللہ الرحمٰن الرحیم before starting the work.

c)    To start with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم the work becomes easy.

 

Answers: (1-T) (2-T) (3-T)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: what is The TASMIYYAH ?

Question 2: What should we say before starting work?

Question 3: Why we start work with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم

Question 4: What is benefit to start work with بسم اللہ الرحمٰن الرحیم ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:5 Heavenly Books PAGE: 18

Question 1: How many Heavenly books?

Answer: There are four Heavenly Books :

(1) Torah

(2) Zabur

 (3) Bible

(4) Quran

Question 2: To whom Torah was revealed?

Answer: The Torah was revealed to Moses. (علیہ السلام).

Question 3: To whom Zabur was revealed?

Answer: ALLAH TA’ALA  revealed Zabur to Prophet David (علیہ السلام).

Question 4: To whom Bible was revealed?

Answer: The Bible revealed to Jesus.

Question 5: To whom The Holy Quran was revealed?

Answer: The Quran was revealed to Prophet Mohammad ().

Question 6: Do we believe in all the heavenly books?

Answer: Yes! We believe in the all heavenly books.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    To whom The Holy Quran was revealed?

2.    To whom Bible was revealed?

3.    To whom Torah was revealed?

4.    To whom Zabur was revealed?

a.    Hadrat Moses (علیہ السلام)

b.    Hadrat David (علیہ السلام)

c.     Hadrat Muhammad ()

d.    Hadrat Jesus (علیہ السلام)

Answers: (1-c) (2-d ) (3-a ) (4-b )

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    There are —————-Heavenly Books.

2.    —————was revealed to Prophet David (علیہ السلام).

3.    —————was revealed to Prophet Moses (علیہ السلام).

4.    —————was revealed to Prophet Muhammad ().

5.    —————was revealed to Prophet Jesus (علیہ السلام).

a.    Four

b.    Torah

c.     Zabur

d.    Qura’an

e.    Bible

Answers: (1-a) (2-c) (3-2) (4-d)(5-e)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: How many Heavenly books?

Question 2: To whom The Holy Quran was revealed?

Question 3: Do we believe in all the heavenly books?

 

 

 

 

 

CH: 6 SALAH (PRAYERS) PAGE: 20

Question 1: How do Muslims say thanks to ALLAH ?

Answer: Muslims say thanks to ALLAH by Salah (prayers).

Question 2: In which direction we say (Salah) prayers?

Answer: The prayers must say up to Baitullah.

Question 3: How many times have Muslim say prayers in a day?

Answer: Muslims say five times a day.

Question 4: Write the names of the five prayers?

Answer:

(1) Fajr

(2) Zuhar

(3) ASR

(4) Isha

Question 5: What is necessary before the prayers?

Answer: We must perform ablution before prayers.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

ALLAH TA’ALA B
1.    Muslims say thanks to ALLAH ————-

2.    The prayers must —————Baitullah.

3.    Muslims say ———————-a day.

4.    ———————-before prayers.

a.    five times

b.    ablution is necessary

c.     by Salah (prayers).

d.    say up to

Answers: (1-c) (2-d ) (3-a ) (4-b )

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    Muslims say thanks to ALLAH by ——————.

2.    The prayers must say ———-Baitullah.

3.    Muslims say prayers ————– times a day.

4.    ——————–is necessary to perform prayers.

a.    up to

b.    prayers

c.     five

d.    ablution

 

Answers: (1-b) (2-a) (3-c) (4-d)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: How many times have Muslim say prayers in a day?

Question 2: Write the names of the five prayers?

Question 3: What is necessary before the prayers?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:7 SALAM  PAGE: 22

Question 1: What Muslims say when they meet  themselves?

Answer: Muslims say Asslam – o – Alaikum (اسلام علیکم)when they meet  themselves.

Question 2: What is the meaning of Asslam – o – Alaikum (اسلام علیکم)?

Answer: The meaning of Asslam – o – Alaikum (اسلام علیکم) is “Peace be upon you”.

Question 3: What should we say in response Asslam – o – Alaikum (اسلام علیکم)?

Answer: Waalaikum – o – Salam (وعلیکم السلام).

Question 4: What is Waalaikum – o – Salam?

Answer: The meaning of “and peace be upon you.”

Question 5: What is the benefit of Salam and its response?

Answer: Salam and its response increase love.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    Muslims ——————–when they meet  themselves.

2.    In response Asslam – o – Alaikum———–

3.    The meaning of Asslam – o – Alaikum  ——————–

4.    Salam and its response ——

a.    increase love.

b.    is “Peace be upon you”.

c.     say Asslam – o – Alaikum

d.    We should say Waalaikum – o – Salam

Answers: (1-c) (2-d ) (3-b ) (4-a )

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    Muslims say Asslam – o – Alaikum when they ———————-themselves.

2.    The meaning of Asslam – o – Alaikum  is “———– be upon you”.

3.    In ——————Asslam – o – Alaikum we  Waalaikum – o – Salam should

4.    Salam and its response increase————–.

a.    love

b.    Peace

c.     meet 

d.    Response

 

Answers: (1-c) (2-b) (3-d) (4-a)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: What Muslims say when they meet  themselves?

Question 2: What is the meaning of asslam – o – alaikum (اسلام علیکم)?

Question 3: What should we say in response asslam – o – alaikum (اسلام علیکم)?

Question 4: What is the benefit of salam and its response?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:8 PROPHETS OF ALLAH(جل جلالہ) PAGE: 24

Question 1: What ALLAH TA’ALA arranged to show the right path to His people?

Answer: ALLAH TA’ALA sent His Prophets to show the right path to His people.

Question 2: Who is Allah’s first prophet?

Answer: Prophet Adam (علیہ السلام) is Allah’s first prophet.

Question 3: Who is Allah’s last prophet?

Answer: Prophet Hazrat Mohammad () is Allah’s last prophet.

Question 4: How many prophets were sent by ALLAH TA’ALA?

Answer: ALLAH TA’ALA sent nearly one hundred twenty thousand (1,20,000).

Question 5: Tell me the names of some famous prophets?

Answer:                                                                                                                      Adam (علیہ السلام)                                                                                              Abraham(علیہ السلام)                                                                                              Moses (علیہ السلام)                                                                                                     Prophet David (علیہ السلام)                                                                                     Prophet Jesus (علیہ السلام)                                                                                          Prophet Mohammad ()

Question 6: Do we believe in all the prophets of ALLAH TA’ALA?

Answer: Yes! We believe in all the prophets of ALLAH TA’ALA.

 

 

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    ALLAH TA’ALA —————— to show the right path to His people.

2.    Who is Allah’s first prophet?

3.    —————————–() is Allah’s last prophet.

4.    ALLAH TA’ALA sent nearly ——————————.

5.    We —————all the prophets of ALLAH TA’ALA.

a.    Adam (علیہ السلام)

b.    believe in

c.     sent prophets

d.    1,20,000

e.    Prophet Hazrat Mohammad()

Answers: (1-c) (2-a ) (3-e ) (4-d ) (5-b)

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    ALLAH TA’ALA sent His Prophets to show the right ———————-to His people.

2.    Prophet ——————is Allah’s first prophet.

3.    Prophet Hazrat ————–is Allah’s last prophet.

4.    We —————-in all the prophets of ALLAH TA’ALA.

a.    Believe

b.    Adam (علیہ السلام)

c.     Path

d.    Mohammad ()

Answers: (1-c) (2-b) (3-d) (4-a)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: What ALLAH TA’ALA arranged to show the right path to His people?

Question 2: How many prophets were sent by ALLAH TA’ALA?

Question 3: Tell me the names of some famous prophets?

Question 4: Do we believe in all the prophets of ALLAH TA’ALA?

CH: 9 ANGELS OF ALLAH (عزوجل) PAGE:26

Question 1: Who are the angels?

Answer: The angels are creatures of God.

Question 2: What do angels do?

Answer: They say prayers of ALLAH TA’ALA  and obey His command.

Question 3: Write some of the famous angels?

Answer:                                                                                                                       Hadrat Jibrael (علیہ السلام)                                                                                    Hadrat Michael(علیہ السلام)                                                                                Hadrat Ezrael(علیہ السلام)                                                                                     Hadrat Israfil(علیہ السلام)

Question 4: What is the function entrusted to Gabriel(علیہ السلام)?

Answer: The duty of Gabriel(علیہ السلام) was to convey ALLAH’s message to His messengers.

Question 5: What is the duty of Michael(علیہ السلام) ?

Answer: Michael(علیہ السلام) is responsible for to provide sustenance.

Question 6: What is the duty of the Azrayyl(علیہ السلام) ?

Answer: Azrayyl(علیہ السلام) is angel of death.

Question 7: Do we believe in angels?

Answer: Yes! We believe in angels.

 

 

 

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    The angels are —————of God.

2.    They say prayers of ALLAH TA’ALA  ———————–

3.    The duty of Gabriel(علیہ السلام) was ——————–

4.    Michael(علیہ السلام) is responsible for —————–

5.    Azrayyl(علیہ السلام) is ————–

a.    to convey ALLAH’s message to His messengers.

b.    and obey His command.

c.     Creatures

d.    angel of death.

e.    to provide sustenance.

 

Answers: (1-c) (2- b) (3-a ) (4-e ) (5-d)

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    The duty of Gabriel(علیہ السلام) was to convey ALLAH’s message to His————————-.

2.    Michael(علیہ السلام) is responsible for ——————-

3.    Azrayyl(علیہ السلام) is angel of————–.

4.    We ——————-in angels.

a.    to provide sustenance.

b.    Messengers

c.     Death

d.    believe

Answers: (1-b) (2-a) (3-c) (4-d)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: Who are the angels?

Question 2: Write some of the famous angels?

Question 3: Do we believe in angels?

 

CH: 10 KINDNESS PAGE: 28

Question 1: How Prophet Mohammad (ﷺ) used to behave with people?

Answer: Prophet Mohammad () used to behave with people kindly.

Question 2: What did Prophet Mohammad (ﷺ) order to treat with animals?

Answer: The Prophet Mohammad () ordered to behave kindly with animals.

Question 3: What is the meaning of kindness with animals?

Answer: We should not take work from the animal more than their power.

Question 4: On whom kindness is obliged?

Answer: kindness is the duty of every person.

Question 5: What’s the benefit of kindness?

Answer: ALLAH TA’ALA pleases.

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    Prophet Mohammad () ————–

2.    —————-the animal more than their power.

3.    kindness is the ————of every person.

4.    ——————-by kindness

a.    We should not take work from

b.    used to behave with people kindly.

c.     ALLAH  pleases.

d.    duty

Answers: (1-b) (2-a ) (3-d ) (4-c )

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    Prophet Mohammad () used to behave with people————-.

2.    We should not take work from the animal more than their————–.

3.    kindness is the —————–of every person.

4.    ALLAH TA’ALA ————-by kindness

a.    Kindly

b.    Pleases

c.     power

d.    duty

Answers: (1-a) (2-c) (3-d) (4-b)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: How Prophet Mohammad () used to behave with people?

Question 2: What did Prophet Mohammad () order to treat with animals?

Question 3: On whom kindness is obliged?

Question 4: What’s the benefit of kindness?

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:11 RESPECT OF PARENTS & ELDERS PAGE:30

Question 1: What did Allah command about the parents?

Answer: The parents must be respected.

Question 2: What did Allah command about the elders?

Answer: The elders should be respected too.

Question 3: Who is respectable besides the parents?

Answer: The elders and the teachers are also respectable.

Question 4: Who are to be obeyed by ALLAH order?

Answer: Allah has commanded to obey the parents.

Question 5: What is the orders of ALLAH TA’ALA about kids?

Answer: We should be behave with love and kindness with kids.

Question 6: What’s is benefit of all these things?

Answer: ALLAH TA’ALA pleases .

EXERCISES

QUESTION (1) MATCH THE SENTENCES OF COLUMN (A) WITH THE SENTENCES OF COLUMN (B) :

A B
1.    The parents ———————-

2.    The elders and —————–

3.    Allah has commanded —————–

4.    We should be —————with kids.

a.    the teachers are also respectable.

b.    must be respected.

c.     behave with love and kindness

d.    to obey the parents.

Answers: (1-b) (2-a ) (3-d ) (4-c )

 

(2) FILL IN THE BLANK WITH THE HELP OF THE GIVEN WORDS:

1.    The elders should be ——————–too.

2.    The elders and —————-are also respectable.

3.    Allah has —————-to obey the parents.

4.    We should be ——————–with love and kindness with kids.

a.    Respected

b.    the teachers

c.     commanded

d.    behave

Answers: (1-a) (2-b) (3-c) (4-d)

(3)ANSWER THE QUESTIONS:

Question 1: What did Allah command about the parents?

Question 2: Who is respectable besides the parents?

Question 3: Who are to be obeyed by ALLAH order?

Question 4: What is the orders of ALLAH TA’ALA about kids?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH:12 KALIMAH TAYYB & KALIMAH SHAHADAT() PAGE: 32

Question 1: What is the first kalmah (کلمہ) of the name?

Answer: The first kalmah is Tayyab. Tayyab meaning Pure.

Question 2: Say the first kalmah (کلمہ).

A: لا الہ الا اللہ محمد رسول اللہ

Question 3: Tell the meaning of the kalmah?

Answer: There is no god but Allah, Muhammad [] is the messenger of Allah.

Question 4: What is the second kalmah?

Answer: The second kalmah is called “Shahadah” (شہادۃ).

Question 5: Tell the second kalmah?

Answer: اشھدان لا الہ الا اللہ وحدہ لا شریک لہ  واشھد ان محمد عبدہ ورسولہ

Question 6: What is the meaning of second kalmah?

    Answer:  I testify that (there is) no partner for Him. And I testify that certainly Muhammad (is) His worshipper and His Messenger. 

==============THE END===============

It's only fair to share...Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn2Print this pageEmail this to someone
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *