NOTES /SOLVED EXERCISES : TRAVELLER 5 KSA EDITION STUDNET’S BOOK (SECONDARY STAGE) 2016-17

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image_pdf

NOTES /SOLVED EXERCISES : TRAVELLER 5 KSA EDITION STUDNET’S BOOK (SECONDARY STAGE) 2016-17

 

UNITS (1-2) MODULE 1 ROUND-UP

                READING

READ THE MAGAZINE ARTICLE BELOW ABOUT TRAVELLING BY LNTERKAIL AROUND EUROPE AND ANSWER THE QUESTIONS 1-8 ON PAGE 29. CHOOSE THE BEST ANSWER A, B, C OR D.

INTER RAILING AROUND EUROPE

Imagine you were told to pack a rucksack with all you need

for a month of travelling, what would you take with you? Well, this is the problem which thousands of young people have when they decide to go ‘InterRailing’. Never heard of it? Well, lnterRail has become a common part of our language.

The idea is you buy one train ticket which covers the whole or

part of Europe; you pack your bag, jump on a train and go! Prom Austria to Turkey, from Finland to Spain, lnterRail is the ideal way for young people to travel around Europe on a small budget.

The InterRail Pass was first introduced in 1972 and was a rail ticket which offered under 21-year-olds unlimited travel through twenty-one European countries. The ticket quickly became very popular indeed, allowing young people to travel throughout Europe very cheaply. Over the years, the age limit for the ticket has been raised a number of times and the area covered by the ticket has been expanded. The rail pass now covers 30 countries, reflecting the opening of the borders to the East and the growth of the European Union.

Today, there is a wide range of tickets available, for young and old alike, for a whole month or just a few days, for all of the countries or for just one particular ‘zone’.

The ticket has been an amazing success. Since its introduction,

nearly 7 million young people have travelled using this form of rail ticket. Apart from the fact that the ticket offers young people a cheap form of travel, the lnterRail Pass is also simple to use. It is accepted as a means of travel without any further complicated paperwork. It also offers discounts on many ship and ferry connections and lower entrance fees to many museums and galleries.

But it is the freedom which it offers that has captured the

hearts of young people. There is nothing quite like sitting on a train with nothing else except the things you have with you in your rucksack.

The freedom to be able to decide yourself when and where to travel without having to stick to any timetable other than the one you decide upon yourself is thrilling. InterRail offers an element of adventure while providing an element of security at the same time. You know you have your ticket, as it has already been paid for, you

know where it is valid and for how long.

Despite the occasional language problem, Europe is perfect

for InterRail. It offers travellers an enormous amount of diversity, with each country having something unique.

France is one of the most popular countries, in particular Paris. Germany is also a top destination for its history and festivals; Italy is home to art and pizza; Greece has a ‘sun, sand and sea’ image.

Of course, anyone considering going InterRailing for a month

really has to do some careful planning with maps, timetables and one of the many lnterRail guides available. For certain trains, in particular the high speed ones, you have to pay extra. You also have to pay a supplement to use the sleeping wagons. Travel safety is a subject many young people have to become familiar with, as well. While it is usually pretty safe on most trains in Europe, there are, of course, areas and

times which are more risky than others. Travelling by train during the day is advised for young people, and doing the journey with someone else is also much safer than travelling on your own.

A month of travelling through Europe gives you the chance

to see many new places and meet young people from all over the world. It is both educational and culturally rewarding.

You are advised to plan well in advance to try and get the most out of your journey. However, in my experience of InterRail, it was all the unexpected things which happened that made the journey so interesting, but above all, fun!

  1. The InterRail ticket
  2. was originally introduced for 21 year-olds. b. was an instant hit with young people.   c. initially took some time to become popular.                                                        d. was offered free of charge at the start.
  3. The popularity of the ticket led to
  4. an increase in the price. b. the age limit being lowered.                                                                                  c. more countries being offered.                                                                                       d. chaos on the railways.
  5. The lnterRail ticket has been used by
  6. nearly 7 million young people per year. b. over 7 million young people per year.                                                           c. almost 7 million young people altogether.                                                             d. more than 7 million young people altogether.
  7. Today, the InterRail ticket
  8. provides free access to all trains in 30 European countries. b. includes European ferry crossings in its price. c. is not available in paper form.                                                                                  d. offers reductions on many museum entrance fees.
  9. Young people
  10. don’t really like travelling with only one rucksack. b. like the fact that they are free to plan their trip on their own.                           c. are thrilled by using fixed timetables.                                                                      d. don’t feel secure using the lnterRail ticket.
  11. Europe is ideal for this type of travel because
  12. you can travel from France and Germany to Italy and Greece. b. each country is so different.              c. you never have any language problem.                                                                      d. it is not far to get to.
  13. According to the text, people who have an lnterRail ticket
  14. must learn to be careful while travelling. b. have to pay a supplement on most trains. c. should not sleep on trains.                                                                                                      d. should not go to the risky areas of Europe.
  15. In the author’s opinion, this type of travel is
  16. good only if it is well-planned. b. the cheapest way to travel around Europe.                                                                                     c. a very positive experience for young people.                                                                 d. a bit complicated and difficult to do.
ANSWERS:

(1-B)

(2-C)

(3-C)

(4-D)

(5-B)

(6-B)

(7-A)

(8-C)

 

EXAMINATION PRACTICE

  1. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B, C OR D BEST FITS EACH GAP.

 

At (1) —————————  3350 metres, Mount Etna in Sicily is the highest (2) —————————   kw volcano in Europe. It is one of

Sici1y’s most (3) —————————   natural attractions, (4) —————————   climbers with a view of the island’s amazing (5) —————————  . In winter, people can ski on the mountain and in summer, they can go on hiking tours through its various forests. In autumn, when the leaves on the trees change colour, it is a (6) —————————   sight. The volcano has had several (7) —————————   eruptions in the past century. The most (8) —————————   was in April 2010, when it suddenly started violently spouting ash into the air.

In 2002, many tourists had a(n) (9) —————————

experience while attempting to (10) —————————   the mountain; as they were climbing, the volcano started to erupt violently and molten lava started to flow down the mountain. Several witnesses recorded the eruption from a safe distance and claimed that, although it was (11) —————————   it was an impressive (12) —————————  .

1. a. hardly

b. approximately

c. unusually

d. constantly

 

2. a. active

b. appealing

c. untouched

d. enormous

 

3.a. valid

b. remarkable

c. traditional

d. luxurious

 

4. a. indulging

b. providing

c. associating

d. offering

5. a. destination

b. scenery

c. option

d. site

 

6. a. gentle

b. picturesque

c. spectacular

d. brilliant

 

7. a. significant

b. challenging

c. unique

d. extraordinary

 

8. a. recent

b. new

c. late

d. plain

9. a. mysterious

b. scared

c. overwhelming

d. brilliant

 

10. a.  come

b. arrive

c. get

d. approach

 

11. a. thrilling

b. elegant

c. mild

d. frightening

 

12. a. spectacle

b. expedition

c. particle

d. obstacle

 

ANSWERS:

(1-B)

(2-A)

(3-B)

(4-B)

(5-B)

(6-C)

(7-A)

(8-A)

(9-C)

(10-D)

 (11-D)

(12-A)

 

 

 

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES THE SENTENCE.
  2. By winning the gold medal in the Olympics, he—————————– worldwide recognition.
  3. accomplished b. achieved                                                                                                                 c. managed                                                                                                              d. succeeded
  4. It took me an hour to——————- to work this morning due to the heavy traffic.
  5. reach b. approach                                                                                                             c. arrive                                                                                                                                                          d. get
  6. Ted was kind enough to ———————-for the night since we couldn’t find suitable accommodation.
  7. pick us up b. make us up                                                                       c. put us up                                                                                                                  d. pay us off
  8. Look at Yusuf skiing! He is so ———————–
  9. graceful b. glorious                                                                                                                    c. picturesque                                                                                                             d. grateful
  10. He was imprisoned as the evidence against him was——————- .
  11. challenging b. overwhelming c. appealing                                                                                                               d. complimentary
  12. Her—————— from the event didn’t go unnoticed.
  13. lack b. shortage                                                                                                                       c. absence                                                                                                                                   d. loss
  14. Martin overcame many——————- and reached great heights in his career.
  15. obstacles b. spectacles                                                                                                                                       c. particles                                                                                                                                      d. features
  16. The best way to get to know London is to join a guided city———————- .
  17. journey b. excursion                                                                                                    c. trip                                                                                                                            d. tour
  18. The festival ended with a————— fireworks display.
  19. significant b. spectacular                                                                                                                                      c. challenging                                                                                                        d. stylish
  20. A meeting has been——————- for Tuesday morning.
  21. chartered b. scheduled                      c. modified                                                                                                                d. certified
ANSWERS:

(1-B)

(2-D)

(3-C)

(4-A)

(5-B)

(6-C)

(7-A)

(8-D)

(9-B)

(10-B)

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  2. What of—————- our new apartment?
  3. are you thinking b. have you thought                                                                                      c. do you think                                                                                                                  d. have you been thinking
  4. Tim ——————–overtime lately.
  5. works b. has been working                                                                                                c. is working                                                                                                                d. worked
  6. There is only——————– time left before the plane takes off. Hurry up!
  7. a little b. hardly any c. few d. a few
  8. Sandra won’t go to school today because 0she has——————— fever.
  9. – b. the                      c. little                                                                                                                                 d. a
  10. My grandmother has been in the hospital for ten days, but I haven’t visited her—————
  11. yet b. already                                                                                                                         c. since                                                                                                                                                     d. complimentary
  12. This is the third time I————– to Italy this year.
  13. have been travelling b. travel c. travelled                                                                                                                   d. before
  14. This kind of————– quite a lot.
  15. furniture cost b. furniture costs                                                                   c. furnitures costs                                                                                                                             d. furnitures cost
  16. I enjoyed the trip to Edinburgh—————- .
  17. a lot of  b. a lot                                                                                                                    c. plenty of                                                                                                                  d. much
  18. I’m afraid the news—————- ; our team lost all three games in the playoffs.
  19. is disappointing b. is disappointed c. are disappointing                                                                                                 d. are disappointed
  20. I——————- in a lake since I was six years old.
  21. don’t swim b. didn’t swim                                                                                                                  c. haven’t swum                                                                                                                d. haven’t swimming
ANSWERS:

 (1-C)

(2-B)

(3-A)

(4-D)

(5-A)

(6-D)

(7-D)

(8-B)

(9-A)

(10-C)

 

 

 

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND COMPLETE THE

GAPS. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP.

LEAVE IT TO THE TRAVEL AGENT

Are you concerned about having to organise (1) ——————————– holidays all by yourself? Then why don’t you try (2) ——————————– option of leaving everything to a travel agent? This has indeed turned (3) ——————————–  to be the best solution during the past (4) ——————————–  years, in terms of saving you the time and energy that planning a holiday requires. A visit to a travel agency will certainly pay (5) ——————————–  as you will be able

to find package tours for every taste and budget. You might (6) ——————————– in for a big surprise when you find out how (7) ——————————–  different options there are and you will probably have a hard time making (8) ——————————– your mind about Where to go. Travel agents, however, are always ready to provide you (9) ——————————–  suggestions once they (10) ——————————– made sure of what your preferences are. So, don’t waste (11) ——————————–  more time! Pick up the phone and (12) —————————–  an appointment with your local travel agent! You won’t regret it!

ANSWERS:

 (1-YOUR )

(2-THE)

(3-OUT)

(4-FEW )

(5-OFF )

(6-BE )

(7-MANY )

(8-UP )

(9- WITH )

(10-HAVE)

 (11-ANY )

(12-MAKE )

 

 

 

  1. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS.

A TRIP TO  MADINAH

Last weekend I Went with my family on

a short trip to Madinah to visit its many (1) —————————–. ATTRACT

We stayed in a hotel in the city centre and we had an

(2) ——————————–  view of the Prophet’s Mosque, IMPRESS

Masjid Al Nabawi Al Sharief, from our window. During the day we explored the city. Our first stop was of course the Prophet’s Mosque, where Prophet Muhammad lived and was buried.

It was (3) ——————————–  for my children to OVERWHELM

finally visit the site they had read so much about. This (4) ——————————–  stone and marble mosque features AMAZE

10 minarets and 24 domes and is a wonder of Arabic

architecture. We also visited the (5) ——————————–  Quba Mosque, IMPRESS which is the oldest mosque of Islam. On our last day we just strolled around the city admiring its beauty. We were

all in (6) ——————————– that Madinah was a fantastic AGREE

place to visit with many (7) ——————————–  THRILL sights for the visitor. In the afternoon we stopped at a restaurant and had a (8) ——————————–  meal and TRADITION afterwards we went back to our hotel to get some rest.

Our trip to Madinah was a truly (9) ——————————– experience. WONDER

ANSWERS:

 (1-ATTRACTIONS )

(2-IMPRESSIVE )

(3- OVERWHELMING )

(4- AMAZING )

(5- IMPRESSIVE )

(6- AGREEMENT )

(7- THRILLING )

(8- TRADITIONAL )

(9-WONDERFUL )

 

  1. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE

THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS, INCLUDING THE WORD GIVEN.

  1. I am certain that this syrup will have a good effect on your sore throat. DO

I am certain that this syrup for your sore throat

  1. You have to work hard to compensate for the lost time. MAKE

You have to work hard to the time you have lost

  1. My brother is in the annoying habit of leaving his clothes lying around. ALWAYS

My brother his clothes lying around.

  1. He has worked as a sales assistant for only three months. LITTLE

He has got very as a sales assistant.

  1. I haven’t heard from Jason for two weeks. TIME

The Jason was two weeks ago.

  1. We still haven’t decided where to go on holiday. UP

We still haven’t about where to go on holiday.

  1. They are heading west. PART

They are heading to of the country.

  1. I didn’t expect things to happen the way they did. OUT

I didn’t expect the way they did.

ANSWERS:

(1-WILL DO WONDERS )

(2-MAKE UP FOR )

(3-IS ALWAYS LEARNING )

(4-LITTLE EXPERIENCE )

(5-LAST TIME HEARED FROM )

(6- MADE UP OUR MINDS)

(7- the western part)

(8- things to turn out)

 

 

MODULE 2 ROUND-UP units (3-4)

READING

READ THE PASSAGE ABOUT EXTREME SPORTS AND ANSWER THE QUESTIONS 1-6. CHOOSE A, B, C OR D.

EXTREME SPORTS

Extreme sports are described as activities which have a high level of danger.

Examples of common extreme sports include skydiving, rock climbing,

surfing, scuba diving, water skiing, mountain biking and snowboarding.

These sports often involve speed, height and great physical effort.

Extreme sports differ from standard sports because they are affected by environmental obstacles and challenges, including weather and terrain.

Because natural obstacles, such as wind, snow, water and mountains, cannot be controlled, they inevitably affect the outcome of the given sport or event. In contrast, in a standard sporting event, athletes compete against each other under controlled circumstances.

While it is possible to create a controlled extreme sporting event, there are often factors which cannot be held constant. Examples include snow conditions for snowboarders, rock and ice quality for climbers and wave height for surfers.

Most people that engage in extreme sports do so for the so-called ‘adrenaline rush’. Under circumstances which cause fear, the hormone adrenaline is released, along with serotonin and endorphins, substances which produce a physical state of excitement and a general sense of well-being. Extreme sports fanatics claim that participating in such challenging activities allows them to develop their physical as well as mental skills and gives them the satisfaction of mastering inhospitable environments.

  1. In order to be labelled as an extreme sport, the sport must .
  2. be physically exerting.
  3. take place in harsh weather conditions.
  4. be done at high speeds and altitudes.
  5. have a high level of danger.
  6. How are standard sports different from extreme sports?
  7. Athletes do not compete against each other in extreme sports.
  8. Standard sports are usually played in a controlled environment.
  9. The outcome of a standard sport is constant.
  10. Standard sports are always played, despite the weather
  11. Why are snow conditions, rock and ice quality and wave height referred to in the text?
  12. Because they affect only specific sports.
  13. They are referred to as factors that must be controlled.
  14. They are given as examples of changeable conditions.
  15. Because these conditions are necessary for each sport.
  16. The hormone adrenaline is released
  17. when someone is excited.
  18. when someone is relaxed.
  19. when someone is frightened.
  20. by serotonin and endorphins.
  21. Extreme sports fanatics
  22. have more advanced mental skills than regular athletes.
  23. need high levels of serotonin.
  24. have the ability to conquer all natural obstacles.
  25. enjoy the adrenaline rush which accompanies extreme sports.
  26. People who participate in extreme sports
  27. get a sense of achievement from overcoming the obstacles.
  28. enjoy being in inhospitable environments.
  29. want to be allowed to participate in even more challenging activities.
  30. need substances like serotonin and endorphins to develop their physical skills.
ANSWERS:

 (1-D)

(2-B)

(3-)

(4-C)

(5-A)

(6-B)

 

EXAMINATION PRACTICE

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  2. Was Leena still living in Vancouver when she———— the award?
  3. was winning b. won                                                                                                                             c. had been winning                                                                                                   d. would win
  4. The lesson—————- already—————- fifteen minutes before we arrived.
  5. was begun                                          b. was—-beginning                                                                                                             c. had—-begun                                                                                                           d. would—begin
  6. Is it ever ————-as this in London?
  7. the hottest                               b. as hot                                                                                                                       c. slightly hotter                                                                                                            d. far more hot
  8. —————–will we have lunch today? Let’s go to that place by the ocean that makes sushi.’
  9. What b. When                                                                                                                  c. which                                                                                                                         d. where
  10. We—————-through the park when we heard the bomb explode.
  11. walked b. were walking    c. would walk                                                                                                                    d. were walked
  12. His explanation about why he failed the exam———— is I have ever heard.
  13. the most strange b. stranger than                                                                                                               c. strangest                                                                                                                 d. the strangest
  14. ————–do you prefer, the red or the blue sneakers?
  15. What  b. Who                                                                                                                             c. why                                                                                                                             d. which
  16. My friend was angry with me but forgave me when I—————
  17. give                    b. gave                                                                                                                              c. was giving                                                                                                                                  d. had been giving
  18. Is it———– to go by train or by bus to the airport?
  19. cheaper b. the cheapest                                                                                                                                           c. the cheaper                                                                                                               d. as cheap

I0.  ——this stylish cell phone? ‘Uncle Trevor. He always buys me gifts.

  1. Who did you give  b. Who gave you                                                                                                                                    c. Who was giving you                                                                                              d. Who did give you
ANSWERS:

 (1-C)

(2-C)

(3-B)

(4-D)

(5-B)

(6-A)

(7-A)

(8-B)

(9-A)

(10-A)

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES THE SENTENCE.
  2. Many countries in Europe are planning to—————- smoking in all public places.
  3. charge                                      b. convict                                                                                                                     c. ban                                                                                                                      d. avoid
  4. The————– to the burglary was questioned by the police.
  5. hostage  b. witness                                                                                                                    c. murderer                                                                                                                                                    d. hijacker
  6. Abdullah showed me three T-shirts and told me to————– the one I liked best.
  7. pick out b. hold up                                                                                                                                 c. go through with                                                                                                                      d. make off
  8. The criminal————– the businessman by threatening to harm his family.
  9. kidnapped                          b. blackmailed                                                                                                           c. shoplifted                                                                                                               d. robbed
  10. All the food was delicious and ————–the dessert.
  11. particularly b. consequently                                                                                                          c. moreover                                                                                                                d. slightly
  12. Maria won the———— and now a publisher is interested in publishing one of her short stories.
  13. race  b. match                                                                                                                      c. competition                                                                                                               d. game
  14. Bayan lost her —————-with her young son because he kept nagging her to buy him candy.
  15. patience   b. endurance                                                                                                                                      c. strength                                                                                                                          d. optimism
  16. Poverty or even boredom can often lead people to———– a crime.
  17. serve                                     b. plead                                                                                                                          c. break                                                                                                                             d. commit
  18. He took it for————– that I would help him with his project.
  19. granted     b. advice                                                                                                                             c. care                                                                                                                                     d. responsibility

I0. Although I live in a big city where there are lots of people, I often find myself feeling————–

  1. only                                 b. single                                                                                                                              c. unique                                                                                                                       d. lonely
ANSWERS:

 (1-c)

(2-b)

(3-a)

(4-b)

(5-a)

(6-c)

(7-a)

(8-d)

(9-b)

(10-d)

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND DEEIDE WHICH ANSWER A, B, C OR D BEST FITS EACH GAP

For a long time, I had a strong (1) ———————————– to climb Mt Kilimanjaro, so last year I (2) ———————————–  to climb the mountain to raise money for a charity.

(3) ———————————–  , I started out on my adventure by flying to Tanzania in Africa, where the mountain lies amongst gently rolling hills. There were eight other people in my group and two guides who were (4) ———————————– for leading

us safely up the mountain. On the first day, I was full of enthusiasm. We

were (5) ———————————– by brilliantly-coloured flowers and butterflies, and we stopped and watched in amazement as a line of army ants (6) ———————————– across our path. At one point, one of the guides pointed at something and told me to keep still; I looked and was (7) ———————————–  to see a family of blue

monkeys. After this, the climb got very steep and the high altitude made everything more difficult. (8) ———————————–  , I had an awful headache, every part of my body ached and the weather became freezing cold and windy.

Finally, after an (9) ———————————–  seven-day trek, we reached the top of Mount Kilimanjaro. I was so (10) ———————————–  that I could barely stand up. The view

from there was so breathtaking that I was (11) ———————————– with emotions.

Although it was the hardest thing I’ve ever done, climbing the mountain was a true test of my (12) ———————————–  . I don”: regret it and I look back on that experience with a feeling of pride.

 

1. a. desire

b. respect

c. glow

d. target

 

2. a. inspected

b. volunteered

c. approached

d. investigated

 

3. a. Meanwhile

b. Initially

c. Afterwards

d. Gradually

 

4. a. possible

b. efficient

c. responsible

d. successful

5. a. displayed

b. rushed

c. overflowed

d. surrounded

 

6. a. marched

b. grabbed

c. approached

d. attacked

 

7. a. Adjusted

b. breathtaking

c. delighted

d. willing

 

8. a. Therefore

b. Moreover

c. In conclusion

d. For instance

9.a. incredible

b. enormous

c. inexplicable

d. unusual

 

10. a. exhausted

b. terrified

c. desperate

d. concerned

 

11. a. overturned

b. overcome

c. overdone

d. overtaken

 

12. a. endurance

b. quest

c. emotion

d. intention

 

ANSWERS:

 (1-a)

(2-c)

(3-c)

(4-b)

(5-d)

(6-a)

(7-b)

(8-b)

(9-)

(10-a)

 (11-)

(12-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND COMPLETE THE GAPS. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

A MYSTERIOUS HIJACKING

On 24 November, 1971, a man named D.B. Cooper

‘ p hijacked a (1) —————————– , collected a 200,000-dollar

C  p   ransom, parachuted into the stormy night and was

1  (2) —————————–  heard of again. He enjoys mysterious

O S . fame in (3) —————————–  ‘ history ot U.S. crime, as his act

g IS the only unsolved U.S. aircraft hacking. No one knows (4) —————————–  really happened after he jumped from the

‘ ‘ plane on that night so long (5) —————————–. In the years before the  hijacking, he (6) —————————–  served in the army and afterwards had worked for the U.S. Postal Service in the Seattle area. We can only guess about the reasons that led him to do what he (7) —————————–  that night. In any case, he had worked out every detail of his plan. What is known for sure is that the (8) —————————–  important thing for him was that (9) —————————–  got hurt, so he allowed the passengers to leave the plane when his demands were met. Once he got the parachute and the money, the plane (10) —————————–  off again and he told the pilots to fly towards Mexico and to keep the plane under 10,000 feet and at a speed of under 200 miles (11) —————————–  hour. At some point, he jumped, but (12) —————————– he survive? Nobody knows for sure.

ANSWERS:

(1-)

(2-)

(3-)

(4-)

(5-)

(6-)

(7-)

(8-)

(9-)

(10-)

 

  1. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST SENTENCE, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS INCLUDING THE WORD GIVEN.
  2. Our holiday was less expensive than I had expected. NOT Our holiday————————————— I had expected.
  3. I have never read a better book. The

This is———————————————– ever read.

  1. I took some more medicine as my fever kept getting Worse. AND

My fever was —————————, so I took some more medicine.

  1. How long has Rami been driving a Ferrari? DID

When——————————————— a Ferrari?

  1. It’s a long time since I played tennis. FOR

I ————————————————–a long time.

  1. There was less traffic than usual this morning. AS

There wasn’t—————————– this morning.

  1. After he had listened carefully to all of us, my father spoke. UNTIL

My father ——————————he had listened carefully to all of us.

  1. l would ride my bike for hours in the park when I was a boy. TO

When I was a boy,——————— my bike for hours in the park.

ANSWERS:

(1-)

(2-)

(3-)

(4-)

(5-)

(6-)

(7-)

(8-)

(9-)

(10-)

 

 

 

  1. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS

Zeta Games’s new computer game is a great thriller that will keep you on the edge of your seat for hours. You take on the role of the main character Troy Spector, a scientist, archaeologist and (1) —————————–  FBI agent, and you investigate a kidnapping. Your (2) —————————– will take you all over the world as you are challenged by (3) —————————–  and exciting adventures.

Throughout your journeys, you come across many interesting items and many characters that will assist you in your quest. In this capturing tale, you search for clues to solve the kidnapping of

Professor Eisenbart, a highly respected professor of history and (4) —————————–. The clues direct you to (5) —————————– cities in Mexico and you uncover ancient civilisations as you encounter

(6) —————————–  twists in the plot. For the computer game fan, this game is a great addition to any (7) —————————–  .

It is fun and really (8) —————————–  , as it keeps the player interested and entertained with (9) —————————–  puzzles and clues. It brings a lot of excitement together with some wild and

(10) —————————–  scenes.

EXPERIENCE , INVESTIGATE , DANGER , CIVILISE , FASCINATE , EXPECT , COLLECT , INTERACT , COUNT, IMAGINE

 

ANSWERS:

(1- EXPERIENCED )

(2- INVESTIGATATION )

(3- DANGEROUS)

(4- CIVILIZATION )

(5-FASCINATING )

(6- EXPECTING )

(7- COLLECTION )

(8- INTERACTION )

(9- COUNTLESS)

(10-IMAGINARY)

 

 

3 WHAT THE FUTURE HOLDS

 3 ROUND-UP  READING

READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS 1-8. CHOOSE THE BEST ANSWER a, b, c or d.

MY NATURAL ENVIRONMENT

Living in South Africa, I had always taken the wildlife pretty much for granted. Not to say that we were surrounded

by it, but the accessibility of game parks and wildlife sanctuaries always made it seem like a natural part of the environment. For this reason, I suppose that the way my European friends used to talk to me wasn’t so strange after all.

They would ask me what I thought at the time were really silly questions which got on my nerves. They’d say things like ‘Do you have a baboon?‘ or ‘Do you travel to school by elephant?‘.

When John, a friend of mine who was visiting from England, invited me to join him and a group of friends on a wildlife

expedition, I was not brimming with enthusiasm. However, from the moment we entered the gates of the Zaluzi game reserve, I knew that this was not going to be anything like I had expected. We had been travelling along the National Road when, suddenly, we swerved onto a dirt track which seemed to be hidden in the middle of nowhere.

Miraculously, the scenery changed dramatically. The civilised environment took on a wild, chaotic aspect and continued to do so as we penetrated deeper into the bush. After having a good night‘s sleep at one of the reserve‘s bungalows, we were woken at the crack of dawn. After a quick breakfast we piled into a jeep and set off. Our guide assured us that the early start was necessary in order to have the best chance of seeing what was really worthwhile. Armed with just a thermos of coffee, we set out towards the shore of a small lake where it was expected that we could see the animals that used it as their morning watering hole, On the way to our destination, we topped a hill and there, silhouetted against the emerging morning light, were a group of animals. It was a stunning sight. As we moved closer, the animals did not appear to be alarmed by our presence.

I had never before come within such close range of a pride of lions. It did cross my mind, however, that we might be in a certain amount of danger. When I asked Timothy, our game ranger, if we were actually in any danger, he bluntly replied that one is never entirely safe in the bush, but his knowledge and experience allowed him to anticipate any danger with reasonable accuracy.

However, the following day there was some cause for alarm. Not having started out so early, we missed the sightings of the day before. We decided to drive around for a while, hoping to come across something of interest. Suddenly our tracker perched up on the back of our vehicle, signalled to the driver to halt and at the same moment I realised that this time we had stumbled right into a pride of lions. The driver promptly turned off the engine and in a low voice warned

us to remain seated and not to make any abrupt movements. The lions were picking at what looked like the carcass of a zebra. Timothy later told us how much to our advantage this was. Had their bellies not been full, their reaction to us would surely have been otherwise. As the nearest lion was less than three metres away from the jeep, l  considered that we had been very lucky indeed.

All in all, it was a wonderful trip. Our near miss with the lions was without a doubt the highlight, but what it taught me yet again was how easy it is to be indifferent to our surroundings and not have a full appreciation of the beauty around us.

  1. How did the writer feel about the questions his European friends asked?
  2. ridiculous  b. irritated                                                                                                                     c. strange                                                                                                                   d. embarrassed
  3. When did the writer’s attitude change about the expedition?
  4. when he was travelling along the dirt track                b. when he received his invitation                                                                         c. when he arrived at the game reserve                                                                      d. when his friend arrived from England
  5. The guide woke everyone up very early, so they
  6. could have breakfast. b. wouldn’t miss an opportunity.                                                                           c. had plenty of time to visit different places.                                                    d. wouldn’t miss the sunrise.
  7. What does ‘It’ in line l7 refer to?
  8. the pride of lions b. the destination                                                                                               c. the top of the hill                                                                                                  d. the morning light
  9. Timothy’s experience as a game ranger was valuable because he
  10. could supply a blunt answer to any question.  b. knew how to frighten the animals.                                                                      c. knew the game reserve well.                                                                           d. could identify trouble in advance.
  11. Why did the tracker signal to the driver of the jeep to stop?
  12. to avoid disturbing the lions  b. to get a better look at the lions                                                                            c. to study the lions’ movements                                                                            d. to see what the lions were eating
  13. What does the writer mean by ‘we had been very lucky indeed’ in line 29?
  14. They had seen the lions up close. b. They hadn’t been attacked.                                                                                    c. They had a good guide with them.                                                                   d. They had gone on a trip.
  15. What conclusion does the writer of the text come to?
  16. We often do not realise how attractive our environment really is. b. It is not clever to unnecessarily put ourselves in dangerous situations. c. We don’t respect wild animals enough.                                                             d. We should protect our surroundings.
ANSWERS:

 (1-B)

(2-C)

(3-B)

(4-A)

(5-D)

(6-A)

(7-B)

(8-A)

 

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B, C OR D BEST FITS EACH GAP.

THE FUTURE OF WATER

Many of us often wonder what the future holds; some

believe (1) ————————————– advances in technology will occur which will (2) ————————————–  in improvements to our everyday lives. Scientists have predicted shortages in fossil fuels and changes in the weather patterns of the world. However, one (3) ————————————– change that will have an alarming impact

on all of us is the global water shortage. Analysts have (4) ————————————– that some of the consequences of this will be mass migration from Africa to Europe and wars between countries over clean water. The main causes of this disturbing water shortage are global warming, climate change and the increasing world population. The supply of fresh water which comes from mountain glaciers and flows into lakes and rivers is diminishing, and this also (5) ————————————–  to the shortage. Water analysts and

government leaders need to start making (6) ————————————– changes to the way water use is managed and they need to find new (7) ————————————–  that will be able to meet the demands of an ever-growing population. In addition, more things need to be done to control global warming as this will help to (8) ————————————–  water shortages. People should be made (9) ————————————–  of the situation and warned not to (10) ————————————-  water. Multinational companies should invest (11) ————————————–  developing better water management systems.

In summary, if we start (12) ————————————–  action now, we might be able to prevent a world disaster.

 

1. a. Urgent

b. main

c. major

d. central

 

2. a. result

b. produce

c. happen

d. end

 

3. a. necessary

b. compulsory

c. significant

d. required

 

4. a. forecast

b. risked

c. known

d. analysed

5. a. amounts

b. contributes

c. results

d. relates

 

6. a. radical

b. natural

c. other

d. alternative

 

7. a. beginnings

b. sources

c. orlgms

d. roots

 

8. a. shorten

b. reduce

c. decline

d. fade

9. a. known

b. certain

c. aware

d. acquainted

 

10. a. spend

b. use

c. waste

d. lose

 

11. a. to

b. with

c. on

d. in

 

12. a. making

b. doing

c. bringing

d. taking

 

ANSWERS:

(1-C)

(2-A)

(3-C)

(4-A)

(5-B)

(6-A)

(7-B)

(8-B)

(9-C)

(10-C )

 (11-D )

(12-D )

 

 

 

 

  1. CHOOSE THE WORD THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES THE SENTENCE.
  2. I am afraid I must ——————- on you turning off your cell phones in the classroom.
  3. insist b. depend                                                                                                                          c. comment                                                                                                                 d. refer
  4. Can you ——————- any good Thai restaurants in the area?
  5. advise                                        b. recommend                                                                                                                 c. tell                                                                                                                            d. direct
  6. Have you and Husam ——————- your dispute?
  7. resolved b. fixed                                                                                                                         c. decided                                                                                                                    d. answered
  8. The new French restaurant has a very nice ——————-.
  9. nature b. feeling                                                                                                                                  c. environment                                                                                                               d. atmosphere
  10. When I go to college, I want to attend medical school, but more specifically want to—————— in pediatrics.
  11. specialise  b. focus                                                                                                                         c. centre                                                                                                                        d. concentrate
  12. ‘How long does it take you to get to work?’

‘By train, the——————-  takes just over an hour.’

  1. travel                                       b. schedule                                                                                                                         c. journey                                                                                                                        d. commuting
  2. All of his——————- about the UEFA Champions League came true.
  3. predictions  b. guesses                                                                                                                     c. calculations                                                                                                                d. estimates
  4. If teachers have low ——————- of students, it may lead to low achievement.
  5. expectations                                b. anticipations                                                                                                             c. hopes                                                                                                                         d. dreams
  6. This tropical plant will not survive the——————- cold of the winter.
  7. major  b. drastic                                                                                                                       c. radical                                                                                                                          d. extreme
  8. Charles is facing serious health——————- .
  9. problems                                   b. drawbacks                                                                                                                    c. bothers                                                                                                                      d. trouble

 

ANSWERS:

(1-A)

(2-B)

(3-A)

(4-D)

(5-A)

(6-C)

(7-A)

(8-A)

(9-D)

(10-A)

 

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  2. This time next week we ————— to Jamaica.
  3. will have flown  b. will fly                                                                                                                       c. will be flying                                                                                                              d. will have been flying
  4. I’m ————— until the end of next month.
  5. moving b. not moving                                     c. to be moving                                                                                                          d. not move
  6. ————— going to the Al-Iamzdriyah Festival tomorrow?
  7. Are you about  b. Will you have                                                                                                             c. Will you                                                                                                                     d. Are you
  8. I’ll call you before I —————.
  9. come                                   b. will come                                                                                                                          c. am coming                                                                                                                 d. have come
  10. ————— you please change the channel? I want to watch the news.
  11. Might b. Should                                                                                                                            c. Could                                                                                                                             d. Must
  12. ————— I didn’t have a lot of work, I would help you.
  13. When                                          b. Unless                                                                                                                              c. If                                                                                                                                 d. As long as
  14. I ————— do that if l were you. You’ll get into trouble.
  15. didn’t  b. won’t                                                                                                                          c. wouldn’t                                                                                                                     d. will
  16. I will lend you my laptop————— you promise to take good care of it.
  17. as long as               b. unless                                                                                                                                 c. when                                                                                                                              d. would
  18. My father————— come to pick us up. He will let me know for sure later.
  19. will  b. might                                                                                                                           c. would                                                                                                                        d. must
  20. This————— be Carl’s house. That’s his car in the driveway.
  21. can’t b. needn’t                                                                                                                     c. must                                                                                                                           d. ought

 

ANSWERS:

(1-C)

(2-B)

(3-D)

(4-A)

(5-C)

(6-C)

(7-C)

(8-A)

(9-B)

(10-C)

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND COMPLETE THE GAPS.

USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

SAVE THE EARTH

Without a doubt, we are ruining planet Earth day by day. Although most of us are aware (1) ————————- this fact, we still do very little to help. In fact, a lot of people think that this is too big of an issue to solve, and that even if they did something, nothing (2) ————————- change. Thankfully, the members of the Greener World association are setting (3) ————————- example. They say that (4) ————————- we take action immediately, the planet will be destroyed. Greener World believes that (5) ————————-  each of us tried to reduce our carbon footprint, the difference would be much

greater (6) ————————-  we can imagine. This year, Greener World are organising worldwide campaigns about ways in (7) ————————- everyone can help, like saving energy, buying reusable products, using public transport and (8) ————————-  on. So mark it down on your calendar: next month Greener World (9) ————————-  be visiting our town to present the benefits of owning biodiesel and hybrid cars. They are also (10) ————————-  to address the issue of recycling as (11) ————————- as the use of energy efficient devices. The event will (12) ————————-  held outdoors and is expected to attract people from nearby towns, too.

ANSWERS:

(1-OF )

(2-WOULD )

(3-AN )

(4-UNLESS )

(5-IF )

(6-THEN )

(7-WHICH )

(8-SO )

(9-WILL )

(10- GOING)

 (11-WELL )

(12-BE)

 

  1. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS.

EXPERIENCE THE MONKEYS IN LAOS

In recent years, there has been a huge (1) ————————- (MOVE) that hopes to reverse the  (2) ————————-(DESTROY)  caused by loggers all over the world. One of these (3) ————————- (ACTIVE)  is the Gibbon Experience in Laos. The Ministry of Tourism in partnership with the Ministry of Environment started an ecotourism adventure programme, which provides residents with financial (4)————————- (ASSIST) in order to encourage them to conserve

(5) (DANGER)species. The Gibbon Experience employed local (6)———————– (INHABIT) to build tree houses and a network of zip lines, which are a system of cables that transports people through the trees of the Bokeo Nature Reserve providing a unique and (7)———————-(ECOLOGY) experience. The Gibbon Experience takes you deep into the heart of the jungle rainforest, and offers you the opportunity to fulfill your childhood dreams by sleeping in a tree house. In the morning, the sounds of the forest act as a (8)———————- (NATURE) alarm clock. Your dwelling has all the necessary (9)——————— (EQUIP)for your

stay, but rest assured, all products are ecologically safe. The most (10) —————————(ORIGIN)part of the whole experience is that you really are experiencing nature as it should be experienced… with respect and admiration.

ANSWERS:

(1- movement)

(2- destruction)

(3- activities)

(4- assistance)

(5- endangered)

(6- inhabitants)

(7- ecological)

(8- natural)

(9- equipment)

(10- original)

 

  1. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE

THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS INCLUDING THE WORD GIVEN.

  1. I’m sure Alex has access to the information that you need. MUST

Alex ———————————————————– the information that you need.

  1. Don’t leave or else I will never speak to you again. You If speak to you again.

Don’t you think you should close the window before it gets cold in here? BETTER

  1. You ———————————————————– before it gets cold in here.
  2. That report has to be finished by 9pm tonight. NEEDS

By 9pm tonight, that report———————————————-  finished.

  1. If they are ripe, I would love some apricots for dessert. LONG

I would love some apricots for dessert———————————————————–  ripe.

  1. As it is a public holiday, we don’t have to go to school tomorrow. NEEDN’T

We———————————————————–  tomorrow, as it is a public holiday.

  1. Speaking more than two languages in this job isn’t necessary. HAVE

You———————————————————–  more than two languages in this job.

  1. If I don’t get a pay rise, I won’t be able to go on holiday this year. UNLESS

I won’t be able to go on holiday———————————————————–   a pay rise.

 

ANSWERS:

 (1- must have access to )

(2- you leave, I will never )

(3- had better close the window )

(4- needs to be)

(5- as long as they are)

(6- needn’t go to school)

(7- don’t have to speak)

(8- this year unless I get )

 

4 CULTURE P: 85-110

Module 4 round-up  Units (7-8)

READING

                YOU ARE GOING TO READ A MAGAZINE ARTICLE ABOUT A PAINTER’S EXPERIENCES. SEVEN SENTENCES HAVE BEEN REMOVED FROM THE ARTICLE. CHOOSE FROM THE SENTENCES A-H THE ONE WHICH BEST FITS EACH GAP. THERE IS ONE EXTRA SENTENCE WHICH YOU DO NOT NEED TO USE.

I have been a professional artist now for nearly forty years. I can’t remember a time when I wasn’t scribbling something or other. However, I only do this job because I have learnt the technical skills involved. For me, it is wrong to believe that a painter has the power to express his emotions or character through art.

Oddly enough, I first discovered this weakness in the position of the artist when I went to university. (1) (   F  )But within weeks I had to rethink everything. I had a lot of trouble accepting the theories put forward by my lecturers, but their arguments were too strong. I started to realise that university can broaden your mind only if you’re prepared to reconsider your childhood ideals. (2) (  B  ) Luckily I had my tutor to help me. He told me that if I wanted to return to being the narrow-minded brat I was when I first entered university, I was welcome to

do so. We kept in touch for years after I had graduated. (3) ( D  ) I never really liked his work, which I found too depressing, but I could tell he valued my opinion.

Having run a local art group for the last few years, I have come to realise how other people’s views on a work of art can change one’s attitude. (4) ( A )   Although her vocabulary is limited to a few words, she knows what she likes and when she thinks something is rubbish, she has no hesitation in telling me so. (5) (  H  ) She always praises

everything I do and calls everything ‘lovely’ even when she’s looking at a cover for a horror story I’ve just made.

I always try to explain to her that an image doesn’t have to have meaning within it. The meaning is given by whoever observes. ‘But it’s a cat!’ she exclaims, and I say, ‘To you it’s a cat. Someone else may see it as their own cat, someone else may even see it as a tiger. It depends on who the viewer is.’ This has been my philosophy for

most of my career. Ever since university, I’ve tried to keep in mind that everyone has their own individual way of looking at things.(6) (  B  )

You could say that, because I’m the artist, the meaning I give is the authentic one. (7) ( G )This may sound a bit abstract, but it’s the only way it can be. For this reason, I always try to keep my work open so that viewers are free to give their own

interpretations. Any description they give will only add to the variety of meanings available. This is why I never name any of my paintings. I like the viewer to be involved, and a title only restricts interpretation.

  1. in fact, my most objective critic is my three year-old granddaughter.
  2. It is not easy to turn your back on the ideas that were guiding your life until then.
  3. That’s why my first exhibition wasn’t a great success.
  4. He was also an active artist and would always invite me to the openings of any exhibitions he gave.
  5. Therefore, whoever looks at one of my paintings will see it differently.
  6. I entered as an innocent, enthusiastic young painter looking forward to studying the rich history and many wonders of art.
  7. But I believe that the interpretation of the viewer is as authentic as mine.
  8. My daughter is the complete opposite.

 

 

 

 

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES THE SENTENCE.
  2. Scientists from all over the globe use this lab because it has ————– ‘technology.
  3. up-to-date b. out of the ordinary                                                                                                c. convenient                                                                                                                    d. additional
  4. This competition is for———– artists rather than well-known ones.
  5. notorious b. established                                                                                                                    c. comprehensive                                                                                                                 d. emerging
  6. You can’t use this machine. I’m afraid it’s out of————– .
  7. fashion b. order                                                                                                                          c. shape                                                                                                                        d. practice
  8. If you have some extra money set aside, you should————– in the stock market.
  9. earn b. invest                                                                                                                c. gain                                                                                                                               d. win
  10. They are offering a(n) ————– of $50,000 for information on the bank robbers.
  11. income                              b. salary                                                                                                                c. payment                                                                                                                   d. reward
  12. I always use a dictionary to look up the———– of unknown words.
  13. artefact  b. etymology                                                                                                                  c. knowledge                                                                                                               d. creativity
  14. I was relieved when the doctor told me that my blood pressure was ————–.
  15. common                                 b. natural                                                                                                                      c. typical                                                                                                                        d. normal
  16. I really liked that book because the main ————– had a similar personality to me.
  17. character    b. artist                                                                                                                          c. author                                                                                                                             d. reporter
  18. The————– of the novel was very confusing and hard to follow.
  19. theme                                     b. set                                                                                                                                c. plot                                                                                                                           d. history
  20. It was easy to see that Oliver had a very————– knowledge of international affairs.
  21. limited b. medieval                                                                                                                     c. primary                                                                                                                       d. priceless

 

ANSWERS:

 (1-A)

(2-D)

(3-B)

(4-B)

(5-D)

(6-B)

(7-D)

(8-A)

(9-C)

(10-A)

 

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  2. Tony was talking to his boss, ————– had just returned from a trip abroad.
  3. who b. whom                                                                                                                           c. whose                                                                                                                        d. who’s
  4. You————– Kate before she found out. Now it’s too late.
  5. should tell                        b. shouldn’t tell                                                                                                            c. should have told                                                                                                       d. shouldn’t have told
  6. Stop pretending to be confused; you’re smart enough ————– what I’m talking about.
  7. understand  b. understanding                                                                                                         c. having understood                                                                                                 d. to understand
  8. Emily couIdn’t help————– that the long walk had exhausted her grandmother.
  9. notice                                              b. noticing                                                                                                                     c. noticed                                                                                                                        d. to notice
  10. You ————– change out of your wet clothes, otherwise you’ll catch a cold.
  11. need  b. had better                                                                                                                    c. should better                                                                                                          d. needn’t
  12. The hotel————– I stayed in was very comfortable.
  13. where                          b. whom                                                                                                                          c. which                                                                                                                           d. when
  14. The book, ————– by Al Ma’arri, is definitely worth reading.
  15. being written  b. writing                                                                                                                      c. having written                                                                                                          d. written
  16. Ibrahim claims————– Rafael Nadal’s best friend. Obviously, no one believes him.
  17. to be                                        b. being                                                                                                                            c. be                                                                                                                                 d. have been
  18. After a serious argument last year, they stopped————– to each other.
  19. talking  b. having talked                                                                                                         c. to talk                                                                                                                             d. to have talked
  20. You————– Colin driving a red Porsche; he doesn’t know how to drive.
  21. can’t see                                        b. must have seen                                                                                                      c. must see                                                                                                                    d. can’t have seen

 

ANSWERS:

 (1-A)

(2-C)

(3-D)

(4-B)

(5-B)

(6-C)

(7-D)

(8-A)

(9-A)

(10-D)

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B, C OR D BEST FITS EACH GAP

HELEN KELLER

Helen Keller was an American author and lecturer and the first deaf-blind person to (1) —————————————- a Bachelor of Arts degree. Keller was born in 1880 but she did not have her (2) —————————————-  from birth. At 19 months she became ill. Her illness did not last long but when she recovered, she had lost her (3) —————————————- and hearing. By the age of six, she was

communicating with home signs and had a (4) —————————————- vocabulary of about 60 words. In 1886 Keller’s family got in touch with the Perkins Institute for the Blind in Boston and they asked 20-year-old former student Anne Sullivan to be her (5) —————————————-. It was the beginning of a relationship which would (6) last for 49 years. ln a(n) (7) —————————————-  to teach Keller new words, Sullivan developed an ingenious teaching technique. This (8) —————————————- spelling words into the palm of one

hand while making her touch objects with the other. Keller exhausted

Sullivan by demanding the names of all the other familiar objects in her

world and her vocabulary (9) —————————————-  rapidly.

Later, Keller went to school and continued her studies right through to college. She wrote a total of 12 books in her lifetime. A milestone in her career as an author was the (10) —————————————-  of her famous (11) —————————————-  , The story of My Life, at the age of 22. She is (12) —————————————-  as an inspiration to deaf-blind people all over the world.

 

1.a.  win

b. invest

c. earn

d. gain

 

2. a. creativity

b. disability

c. appreciation

d. respect

 

3. a. view

b. sight

c.gaze

d. stare

 

4. a. primary

b. primitive

c. basic

d. favourite

5. a. artist

b. spectator

c. onlooker

d. instructor

 

6. a. eventually

b. reality

c. definitely

d. hourly

 

7. a. advancement

b. attempt

c. advent

d. selection

 

8. a. accessed

b. raised

c. involved

d. acquired

9. a. rose

b. expanded

c. reigned

d. lifted

 

10. a. publication

b. commercial

c. donation

d. exhibition

 

11. a. biography

b. mystery

c. autobiography

d. volume

 

12. a. revealed

b. printed

c. included

d. regarded

 

ANSWERS:

(1-C)

(2-B)

(3-B)

(4-C)

(5-D)

(6-A)

(7-B)

(8-C)

(9-B)

(10-A)

(11-C)

(12-D)

 

 

 

 

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND COMPLETE THE GAPS. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

There are very few people (1) ——————————  know the real inspiration of cubism, an art movement (2) ——————————  began in the 20th century. Everyone seems (3) ——————————  believe that cubism was created by Pablo Picasso and Georges Braque, (4) ——————————  were painters. You may (5) ——————————  heard this as well. Yet, (6) —————————— actual fact, this is far from the truth. In the late 19th century another French painter, Paul Cezanne, painted a lot of landscapes, most of (7) ——————————  greatly influenced Braque and Picasso. Neither of these two

painters ever tried to hide this. Nevertheless, apart (8) ——————————  a few books, almost every book about cubism tends to concentrate only (9) —————————— Picasso’s and Braque’s achievements, making little reference to Cézanne’s influence. Over the years many authors have attempted (10) ——————————

correct this inaccuracy, but usually (11) ——————————  vain; most people know very little about Cezanne himself, let alone his work. Nowadays, however nobody (12) —————————— dispute Cézanne’s influence on early cubism or the importance of this art movement.

ANSWERS:

(1-WHO/THAT)

(2-WHICH/THAT)

(3-TO)

(4-WHO)

(5-HAVE)

(6-IN)

(7-WHICH)

(8-FROM)

(9-ON)

(10-TO)

(11-IN)

(12-CAN)

 

  1. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS, INCLUDING THE WORD GIVEN.
  2. She can’t wait for her holiday to begin in four weeks’ time. FORWARD

She is looking ——————————————— in four weeks’ time.

  1. We couldn’t go camping last weekend because it was very wet. PREVENTED

The Wet weather———————————————  camping last weekend.

  1. The wedding dress was supposed to be ready yesterday. OUGHT

The wedding dress ——————————————— yesterday.

  1. My father works in that office block. WHERE

That’s the office block———————————————  works.

  1. The famous architect, Frank Lloyd Wright designed this house and it is magnificent. BY

This house, ———————————————  the famous architect Frank Lloyd Wright, is magnificent.

  1. The accused man said that he had not stolen the car. DENIED

The accused man———————————————  the car.

  1. Mr Howard is a lawyer and his son works in a bank. WHOSE

Mr Howard, ——————————————— bank, is a lawyer.

  1. Only people who have a special pass will be allowed to enter. HAVING

People———————————————  will not be allowed to enter.

 

ANSWERS:

(1-FORWARD TO HER HOLIDAY CBEGINNING )

(2-PREVENTED US FROM GOING )

(3-OUGHT TO HAVE BEEN READ)

(4-WHERE MY FATHER)

(5-(WHICH WAS  DESIGNED BY)

(6-DENIED STEALING/HAVING STOLEN)

(7-WHOSE SON WORKS IN A)

(8-NOT HAVING A SPECIAL/PASS)

 

  1. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS

 

INSTALLATION ART

Installation art describes a type of art using three-dimensional

space. The only (1) ———————————————  is that the artwork transforms the space it is presented in. It is a genre that has changed the (2) ———————————————  of what we usually consider art.

Exhibits can be permanent or temporary and they can appear in galleries but sometimes also in public spaces. Installation art doesn’t involve only visual (3) ———————————————  .

The (4) ——————————————— often has to use different senses at once, not only sight, but hearing, smell and touch, making the whole experience more (5) ———————————————. Some installation art uses video and sound and can be very (6) ———————————————  , whereas other works can be quite (7) ———————————————  .

Among many cities in the world that pioneer in installation art, Jeddah stands out as a fascinating open air museum which features countless (8) ———————————————  by installation artists all over the city. Among the biggest names in installation art, we must mention the renowned Saudi artist Abdul-Nasser Gharem, who created a magnificent installation called “Message/Messenger”, which was sold for almost $850,000. Another significant artist is the Belgian Carston Holler, who created five large metal slides that people could slide down for free at the Tate Modern. Equally significant is the Danish artist Olafur Eliasson, who installed a glowing sun in the huge Turbine Hall with a mirror covering the ceiling, where (9) ——————————————— could see their tiny black shadows against the yellow light. The room was also filled with a mist, a (10) ———————————————  of sugar and water, and those visiting responded to the work by lying on the floor and looking up at themselves.

REQUIRE- DEFINE – STIMULATE – VIEW – INTERACT – INFORM – ENJOY – CREATE – VISIT – COMBINE

 

ANSWERS:

(1-REQUIREMENT)

(2-DEFINITION)

(3-STILUMATION)

(4-VIEWER)

(5-INTERACTIVE)

(6-INFORMATIVE)

(7-ENJOYABLE)

(8-CREATION)

(9-VISITORS)

(10-COMBINATION)

 

===========THE END=============

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *