NOTES /SOLVED EXERCISES : TRAVELLER 3 KSA EDITION STUDNET’S BOOK (SECONDARY STAGE) 2016-17

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
image_pdf

NOTES /SOLVED EXERCISES : TRAVELLER 3 KSA EDITION STUDNET’S BOOK (SECONDARY STAGE) 2016-17

CONTENTS

1 ROUND-UP

 

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. We brought a clown to———– the children but none of them laughed at his tricks.
  3. entertain b. encourage c. educate d. influence
  4. Layla has a———- of eating when she gets nervous.
  5. custom b. tradition c. habit d. need
  6. This holiday will give Tom the——- to get some rest.
  7. mood b. moment c. purpose d. opportunity
  8. This is an international firm and most of our clients are———– .
  9. strangers b. foreigners c. original d. native speakers
  10. The location of their house is not very———– ; it is far from public transport and there are no shops nearby.
  11. convenient b. common c. major d. peaceful
  12. Go down 5th street and take the second————- on your right.
  13. crossing b. turning c. corner d. warning
  14. The reason our team is so successful is because all the members————- with each other.
  15. cooperate b. confuse c. understand d. combine
  16. Some people associate money——— happiness, but I strongly disagree.
  17. to b. from c. with d. by
  18. These books belong————– Monica; I’ll give them to her when I see her.
  19. from b. with c. by d. to
  20. He is willing to work very hard to—– his goals.
  21. represent b. achieve c. satisfy d. view

ANSWERS: 1. a 2. c 3. d 4. b 5. a

  1. b 7. a 8. c 9. d 10. b
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. Could you tell me ———-to your office?
  4. how I can get b. when do you get c. how do I get d. when I get
  5. I ———–to the gym three times a week and I also like playing football on Thursdays.
  6. go b. use to go ‘ c. am going d. usually went
  7. Can you tell me how much ——–for those shoes? I think I’d like to buy a pair for my daughter.
  8. you pay b. did you pay c. you paid d. you did pay
  9. Tony——— me with my homework tonight.
  10. is helping b. help c. helping d. helps
  11. Mohamad ———-that having kids is a great responsibility.
  12. is believing b. believe c. believing d. believes
  13. Our neighbours ———–an extension to their house.
  14. build b. building c. are building d. builds
  15. My parents are teachers and when I was young, they ———–take me with them on their school trips.
  16. used to b. used c. didn’t use d. usually
  17. Adam is used ————till late in the night.
  18. to work b. working c. to working d. in working
  19. ‘Who ————this book?’ ‘It’s a present from my sister.’
  20. did you give b. you gave c. gave you d. gives you
  21. Could you please tell me what exactly———– at the moment?
  22. you do b. do you do c. are you doing d. you are doing it

ANSWERS: 1. a 2. a 3. c 4. a 5. d

  1. c 7. a 8. c 9. c 10. d
  2. COMPLETE THE SENTENCES WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS.
  3. It was an interesting————— that combined art and science. EXHIBIT
  4. The ———————–of the sports event start their preparations at least one year in ORGANISE advance.
  5. We are ————————about the plan to create a new park in our neighbourhood. ENTHUSIASM
  6. My new—————— is terrible; he has been late every day this week and he is rude ASSIST to the clients.
  7. I’m sorry about the——————– ; I thought you asked for the vegetarian meal. UNDERSTANDING
  8. There is a big ——————between living in the city and living in the countryside. DIFFERENT
  9. My greatest——————– is my fear of failure. WEAK
  10. I always wear something——————– and comfortable when I go to my sister’s house. FORMAL

ANSWERS: 1. exhibition

  1. organisers
  2. enthusiastic
  3. assistant
  4. misunderstanding
  5. difference
  6. weakness
  7. informal
  8. WRITE QUESTIONS FOR THE ANSWERS GIVEN. THE WORDS IN BOLD ARE THE ANSWERS.
  9. My Maths teacher, Mr Grey, lives in that house.

Who is your Maths teacher?

  1. I’m going to Hawaii.

Where are you going?

  1. It only costs €60.

What is its cost?

  1. l prefer the purple flowers.

What color do you prefer?

  1. Ayman phoned Ahmad this morning.

To whom phoned Ayman this morning?

  1. There were about two million people at the festival.

How many people are there at the festival?

  1. Who lives in that house?
  2. Where are you going?
  3. How much does it cost?
  4. Which flowers do you prefer?
  5. Who did Ayman phone this morning?
  6. How many people were there at the festival?
  7. COMPLETE THE DIALOGUES WITH THE PRESENT SIMPLE, THE PRESENT PROGRESSIVE OR THE PAST SIMPLE OF THE VERBS IN BRACKETS
  8. A: So where—————– (we / go) for the school trip?

B” I————— (think) Mr Davis said Sorrento was the final decision.

A: That’s good. I————— (go) there with my parents last year and we really ——————-(enjoy) it.

B: Sorrento is such a beautiful place!

A: Also, since we—————— (travel) there in June, it will be warm enough to swim.

B: Yes and Mr Davis has arranged for us to go on a trip to one of the nearby islands.

A: That————— (sound) wonderful! l can’t wait to go!

  1. A: Hi, Paul. When ——————(you / fly) to France?

B: i—————– (leave) next week.

A: So,—————(you / do) the three-week intensive French course?

B: Yes, at the school you————– (go) to last year… in Paris.

A: Ah yes, I ———————-(have) a great time there last summer; l————— (stay) with a host family. They—————- (be) really nice and their son —————–(show) me around the city.——————- (you / know) anyone in Paris?

B: Yes, l———————- (stay) with a friend.

A: Great! That———————- (mean) you’ll get to try some home-cooked traditional French food.

ANSWERS:

  1. are we going

think

went

enjoyed

are travelling

sounds

  1. are you flying

am/’m leaving

are you doing

went

had

stayed

were

showed

Do you know

am/’m staying

means

 

 2 ROUND-UP

VOCABULARY & GRAMMAR

  1. CHOOSE THE WORD THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. The ———– cheered when the boxers entered the ring.
  3. participants b. viewers c. spectators d. watchers
  4. As we———– the waterfall, we could hear a loud noise.
  5. approached b. arrived c. headed d. moved
  6. Salman is the most———– person I have ever met. He would never tell a lie.
  7. patient b. courageous c. honest d. wealthy
  8. Ruba has great———– for her teaching job and that’s why her students did so well in the exam.
  9. enthusiasm b. bravery c. strength d. intelligence
  10. Rania has a strong———– to visit Jeddah because her parents were born there.
  11. determination b. desire c. hope d. feeling
  12. I’m as hungry as a ———–; what have you made for dinner?
  13. bee b. mouse c. wolf d. bird
  14. The children were as———– as gold this afternoon; they didn’t give me any trouble at all.
  15. good b. light c. free d. quiet
  16. The tourists were at the foot of the———– when it erupted.
  17. earthquake b. avalanche c. hurricane d. volcano
  18. I haven’t heard ———– Ali since he left the company.
  19. to b. with c. for d. from
  20. You must———– on these safety glasses before you start the experiment.
  21. take b. turn c. keep d. put

ANSWERS: 1. c 2. a 3. c 4. a 5. b

  1. c 7. a 8. d 9. d 10. d
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. Last year I ———– to France to work in a summer camp for kids.
  4. was b. was going c. have gone d. went
  5. Huda———– me that she would clean her room but she still hasn’t done it.
  6. promises b. was promising c. promised d. was promised
  7. I ———– the news on TV last night with my brothers.
  8. watch b. was watching c. was watched d. watched
  9. While I———– up the mountain path, I saw a bear.
  10. was walking b. walked c. am walking d. walking
  11. Bassam———– a story when he heard a strange noise coming from the basement.
  12. read b. has read c. was reading d. is reading
  13. Rida is the man ———– bought my old car.
  14. which b. who c. where d. when
  15. Kuwait is———– I am planning to go for my next holiday.
  16. where b. which c. when d. who
  17. Cubism, ———– is an artistic technique, was invented by both Picasso and Georges Braque.
  18. that b. which c. who d. whose
  19. Hisham is going to lead the team because he‘s———– experienced climber than Haytham.
  20. the most b. a more c. more and more d. the more
  21. Amna often feels self-conscious because she is the———– person in her class.
  22. taller b. most tall c. tallest d. most tallest

ANSWERS: 1. d 2. c 3. d 4. a 5. c

  1. b 7. a 8. b 9. b 10. c

 

  1. COMPLETE THE SENTENCES WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS.
  2. Osama lost his home and all of his—————————- in the hurricane. POSSESS
  3. As a person, Naim is———————- ; he thinks of others more than himself. SELFISH
  4. When the ambulance arrived, the motorcyclist was——————— but still alive. CONSCIOUS
  5. The——————— young man saved a boy from drowning in the lake. COURAGE
  6. Arij is very——————— ; she received excellent results in her exams. INTELLIGENCE
  7. People are leaving the city because a——————— tornado is moving towards it. POWER
  8. This sport requires athletes to have incredible————————- and endurance. STRONG
  9. When I go for a walk by the sea, I get a wonderful feeling of—————– . CALM

ANSWERS: 1. possessions

  1. unselfish
  2. unconscious
  3. courageous
  4. intelligent
  5. powerful
  6. strength
  7. calmness
  8. READ THE TEXT BELOW AND COMPLETE THE GAPS. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

A BELOVED KING

Born in Riyadh in 1924, the late King Abdullah bin Abdulaziz is one of the (1)————- respected figures in Saudi Arabia. King Abdullah, (2) —————-father was the founder of the modern Kingdom, made drastic changes to the country while at the same time respecting the Saudi laws. (3)——————– he became king in 2005, he launched a great project for the development of the country on many levels, (4)———————- made him well-known all over the world. As early as in 2005, he founded the King Abdullah.

University of Science and Technology and the Princess Nourah bint Abdulrahman University for Women. In addition, through his scholarship programme, he sent more (5) —————–150,000 students to study abroad. He also boosted the economy in a variety of ways and promoted social changes. As time went by, King Abdullah’s efforts for the development of his people became more and (6)——————— intense.

He died on 23 January 2015 and he will always be remembered as one of (7) ———————country’s greatest leaders.

ANSWERS: (1-most)(2-His)(3-When)(4-He)(5-than)(6-more)(7-the)

  1. COMPLETE THE TEXT WITH THE PAST SIMPLE OR

PAST PROGRESSIVE OF THE VERBS IN BRACKETS.

AN UNUSUAL SCHOOL DAY

On the morning of 15th October, 2007, nine children (1)——————– (play) at their local nursery school when,

suddenly, tornado sirens (2) ——————— (start) going off. Tom Stanley, who was the head teacher of the school

(3)———————— (work) in his office at the time. He didn’t panic as tornado warnings were common at that time of

year. Then, the lights (4) ————————–(go) out and the

wind (5) ——————————(break) his office window. While

Tom (6)————————— (run) to the children’s classroom,

pieces of broken windows and glass (7)———————— (fall )

all around him. A witness, Adam Stealer, (8)———————

(see) the tornado hit the nursery school; the roof

(9)———————— (fly) off and only the walls remained

standing. Finally, the tornado (10)—————————- (move)

on and, afterwards, there was a terrifying silence. Adam

(11)—————————– (run) into the school to help. Tom

and the other teachers (12)————————– (help) the

children get out of the building. However, two children were

trapped under parts of the roof. Adam (13)———————————(pull) them out and (14) —————————–(carry) them

outside. Later, Adam said, ‘I can’t believe it! The tornado totally

(15)—————————— (destroy) the nursery school, but,

miraculously, no one was seriously injured.’

ANSWERS: 1. were playing

  1. started
  2. was working
  3. went
  4. broke
  5. was running
  6. were falling
  7. saw
  8. flew
  9. moved
  10. ran
  11. helped/were helping
  12. pulled
  13. carried
  14. destroyed

3 ROUND-UP

VOCABULARY & GRAMMAR

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. Jack picked up his racket and walked onto the ———– to face his opponent.
  3. court b. ring c. slope d. pitch
  4. Hockey players wear———– to protect their legs from injury.
  5. vests b. gloves c. shin pads d. helmets
  6. I was so———– after running the marathon race that I could hardly walk.
  7. sleepy b. relaxed c. amazed d. exhausted
  8. I want to do something———– in my free time so I’ve decided to take an art class.
  9. creative b. competitive c. active d. reliable
  10. The man in the tourist office was very———– to us.
  11. nervous b. helpful c. delighted d. pleased
  12. Adam can never admit it when he has made a(n) ———– .
  13. decision b. favour c. mistake d. excuse
  14. I am doing my———– now; could you stop making so much noise
  15. business b. best c. plans d. homework
  16. The annual———– of our family is about $ 50,000.
  17. salary b. income c. wage d. pay
  18. Some people use facial———– rather than words to express how they feel.
  19. gestures b. movements c. expressions d. appearance
  20. Their ———– for the lost treasure led them to an island in the Caribbean.
  21. research b. search c. study d. examination

ANSWERS: 1. a 2. c 3. d 4. a 5. b

  1. c 7. d 8. b 9. c 10. b
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. Frank——————— his homework; he can go out now.
  4. has finished b. has been finishing c. was finishing d. finishes
  5. She has been living in Al-Khobar——————- two years.
  6. since b. for c. already d. before
  7. John ————————-the house for weeks, but he doesn’t seem any closer to finishing it.
  8. has painted b. was painting c. has been painting d. paints
  9. Leo———————– an interest in tennis since he was a young boy.
  10. has had b. has been having c. was having d. had
  11. We———————— go windsurfing than play tennis.
  12. would rather b. should c. had better d. might
  13. I—————– sushi before.
  14. have never eaten b. have never been eating c. never eat d. was never eating
  15. Your leg looks much worse; you——————– go and see a doctor.
  16. would rather b. need c. had better d. needn’t
  17. I’d love to go out tonight, but I can’t because I————————- prepare a presentation on climate change for tomorrow.
  18. need b. have to c. mustn’t d. can
  19. Abdullah —————–in his office now; I just saw him leaving the building.
  20. must be b. mustn’t be c. can’t be d. could be
  21. Ibrahim—————- not be able to make it to dinner tonight.
  22. may b. can c. must d. could

ANSWERS: 1. a 2. b 3. c 4. a 5. a

  1. a 7. c 8. b 9. c 10. a
  2. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B OR C BEST FITS EACH GAP.

LEARNING A LANGUAGE

  1. The number of people spending their free time learning a foreign language(1) ——————-in the last decade. This (2)————— be because, as the world has developed and air travel has become cheaper, more and more people are able to visit different countries. Also, more companies work on an international level and, therefore, if you know a foreign language, you (3) —————- find that you have better job opportunities. It shows employers that you have the ability to work with people from different countries and that you will be flexible about where you work. Learning a foreign language can be fun, and the friendly (4) ———————- of a language class will also provide you with the opportunity to meet new people with common interests. (5) ——————-this, knowledge of the language of a country you visit will make (5)———————- this, knowledge of the language of a country you visit will make you feel more confident as you will be able to communicate at a basic level with the local people. Another (6) ——————-of learning a language is that it will help you understand the culture of the country you are visiting. So if you’re looking for something (7) —————– to do in your free time and you re (8)——————— to study, then why not try a language class?

1- a. was increasing b. increases c. has increased

2- a. could b. mustn’t c. had better

3- a. may b. need c. have to

4- a. atmosphere b. air c. location

5- a. Although b. Besides c. Next

6- a. improvement b. advantage c. convenience

7- a. stimulating b. adequate c. appropriate

8- a. willing b. confident c. enthusiastic

ANSWERS: 1. c 2. a 3. a 4. a

  1. b 6. b 7. a 8. a

 

D.COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST SENTENCE, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS, INCLUDING THE WORD GIVEN.

  1. l haven’t watched a documentary for ages. since

lt’s ages—————————————————– a documentary.

  1. I found an old photo album while cleaning out some cupboards. came

l——————————————————– an old photo album while cleaning out some cupboards.

  1. Maria started taking English lessons a year ago. taking

Maria————————— for a year.

  1. The last time Bassam was in Dubai was in 2006. since

Bassam hasn’t——————————— 2006.

  1. It isn’t necessary for nu to brine any money. have

You———————– bring any money.

  1. I’m sure Mr Brown is not the murderer. be

Mr Brown —————————–the murderer.

  1. The weather forecaster said there was a chance of rain later today. might

The weather forecaster said it—————————– today.

ANSWERS: 1. since I have watched

  1. came across
  2. has been taking English lessons
  3. been to Dubai since
  4. don’t have to
  5. can’t be
  6. might rain later
  7. COMPLETE THE TEXT WITH THE PRESENT PERFECT SIMPLE, THE PRESENT PERFECT PROGRESSIVE OR THE PAST SIMPLE OF THE VERBS IN BRACKETS.

GRANDMA’S QUILT

Ellie (1) ———————–(make) fabulous patchwork quilts for ages. But how did it all start? Many years ago, Ellie (2)—————————(discover) an old box in her attic. It (3)———————(belong) to her grandmother who (4)———————— (love) knitting jumpers for her grandchildren and making

patchwork quilts. In that box Ellie (5)—————— (find) a piece of unfinished quilt. That was it. Her grandmother was no longer there to help her and it took Ellie a lot of practice, reading and patience, but in the end, she finished the quilt. Since then, she (6) ——————-(become) an expert in quilting. Her family and friends (7)———————— (like) her quilts so much that

they asked her to make them some. Her grandmother’s quilt, (8)—————————(hang) on a wall for all these years, is her inspiration.

ANSWERS: 1. has been making

  1. discovered
  2. belonged
  3. loved
  4. found
  5. has become
  6. liked
  7. has been hanging

4  ROUND-UP 

VOCABULARY  GRAMMAR

  1. The National Garden is like a(n)——————- in the middle of the city, where many people go to get away for a while.
  2. pond b. oasis c. island chain d.ecosysm
  3. Every morning the soldiers—————- the flag.
  4. rise b. increase c. raise d.carry
  5. Can I speak to Rida? If he’s asleep, though, don’t———— him.
  6. interrupt b. threaten c. disturb d. annoy
  7. This landfill site is a health————- .
  8. shortage b. verge c. threat d. hazard
  9. Tortoises are the only —————-that I’m not afraid of.
  10. species b. lizards c. reptiles d. types
  11. The ——————-of this bottle is 1.5 litres.
  12. capacity b. weight c. length d. height
  13. How many —————of fuel does it take to fill up your car?
  14. tonnes b. ounces c. grams d. gallons
  15. The job requires specific skills and personal—————— .
  16. qualities b. challenges c. treasures d. features
  17. The ———–in Britain has changed a lot in the past fifty years.
  18. energy b. climate c. pollution d. habitat
  19. Lions in the wild are natural—————- .
  20. creatures b. prey c. predators d. animals

ANSWERS: 1. b 2. c 3. c 4. d 5. c

  1. a 7. d 8. a 9. b 10. c
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. This time tomorrow we ————-against the Bolton hockey team.
  4. will play b. are going to play c. play d. will be playing
  5. A: We need some milk.

B: OK, I —————-some on my way home from work.

  1. will buy b. will be buying c. buy d. am buying
  2. My father —————–paint the house this weekend.
  3. will go b. is going to c. will have d. will be going
  4. —————-hurry, we will miss the train.
  5. Unless we don’t b. Unless we c. If we d. if we won’t
  6. If I were you, I————— the car. The museum is too far to go on foot.
  7. would take b. took c. take d. will take
  8. If our favourite team wins the match, Dad————— us out to dinner.
  9. will have taken b. take c. will take d. would take
  10. A: Do we have—————— sugar left?

B: There’s some in the cupboard.

  1. many b. lots of c. a few d. any
  2. Can you answer ————-please? I’m busy.
  3. phone b. a phone c. the phone d. phones
  4. I eat a lot of fruit and vegetables, but I don’t eat———- meat.
  5. many b. much c. more d. a lot
  6. Only—————– people turned up for the opening of the art gallery; it was very disappointing.
  7. a few b. any c. a little d. many

ANSWERS: 1. d 2. a 3. b 4. b 5. a

  1. c 7. d 8. c 9. b 10. a
  2. COMPLETE THE TEXTS WITH THE CORRECT FORM OF THE VERBS IN BRACKETS.

Part-1

In recent years, it has finally become clear that we

need to make the environment our priority if we

  • —————————- (expect) our children to live in a safe place. The authorities have already taken important measures. For example the new recycling scheme, which (2)————————- (prove) to be a success if people try to recycle as much as possible. In fact, the city council has announced that next year they (3)———————— (install) more recycling bins in the city centre and main streets. Also, by the end of this year, all supermarkets (4)———————— (replace) their shopping bags with reusable or recyclable ones, as the law requires. Our environmental awareness has increased and the government is optimistic, but scientists say that if people weren’t so unwilling to give up certain comforts like cars and air conditioning, the situation (5)——————- (be) much better.

Part-2

By next January, I (6)———————- (complete) my

university studies. These days, I am working on a project

about the world’s shift towards a ‘greener’ mentality. As a

part of the project, tomorrow at 6:00 I

(7)————————— (present) Al Gore’s documentary:

An Inconvenient Truth (2006), which gives shocking facts

about the environment. During the next two months, I

(8)——————————– (do) research on how books, TV

and the press are helping to make people more aware of

environmental issues. According to information I have

gathered more than I000 books, newspaper articles and

documentaries dealing with issues such as global warming

deforestation and recycling (9)———————————- (make) available to the general public. There is hope that the new trend (10)————————– (lead) to a better understanding

of the global crisis the world is facing.

ANSWERS: 1. expect

  1. will prove/is going to prove
  2. will install/are going to install
  3. will have replaced
  4. would be
  5. will have completed
  6. will be presenting
  7. will be doing
  8. will be made
  9. will lead
  10. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B OR C BEST FITS EACH GAP

SUNNY SOLUTIONS

In the near future we will see more and more countries turning to (1) —————— sources of energy. In fact, Spain has already made significant progress in this area; in the southern desert of (2)——————country, the local authorities are installing over 1000 mirrors. These mirrors will produce energy from sunlight and (3)—————–power to up to 11,000 homes. The technology is cheap, simple and more efficient than (4) other forms of alternative energy. However, the system is only (5)—————— in places that have lots of sunshine and clear blue skies. It is expected that other countries will also use this technology. There are also plans to (6)————- another kind of solar technology which uses salt. The energy from the sun

during the day will melt the salt and (7) —————it into liquid form. During the night, this liquid salt produces electricity. If this project is successful, it (8)—————- electricity 24 hours a day.

1. a. conventional b. alternative c. specific

2. a. a b. the c. Supply

3. a. gather b. raise c. many

4. a. much b. a lot c.

5. a. active b. dependent c. effective

6. a. develop b. shape c. cause

7. a. run b. turn c. create

8. a. will provide b. is providing c. will have provided

ANSWERS: 1. b 2. b 3. a 4. a

  1. c 6. a 7. b 8. a
  2. READ THE TEXT BELOW AND THINK OF THE WORD THAT BEST FITS EACH GAP. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

A CRIME AGAINST NATURE

According (1) ——————-this morning’s newspapers,

the world is shocked by this week’s latest news. 500

white whales were killed on Friday as a result of people’s

unwillingness to take action to help them. (2)———————500 whales were trapped under thick ice on the surface of

the water. Marine biologist Tony Garcia says that the outer

tooth of this whale is worth a lot of money, which might

explain this killing. ‘We would be able to do something to

help in situations like this if people (3)——————— not

only interested in money,’ he added. (4)———————- someone breaks the law, that person is punished. There should be a law on environmental protection says Gill Norton, a reporter. By Monday, we will (5)—————— learnt more about this tragedy.

ANSWERS: (1-TO)(2-THESE)(3-DO)(4-IF)(5-HAVE)

 

5 ROUND-UP

VOCABULARY & GRAMMAR

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. Tony——————— his brother that he would take him to the park the following day.
  3. confirmed b. promised c. admitted d. ordered
  4. Lisa ——————-up at Nuha’s house about an hour late.
  5. turned b. took c. put d. went
  6. The two men were—————- with theft.
  7. committed b. confessed c. encountered d. charged
  8. ——————–, dinosaurs inhabited the Earth.
  9. From time to time b. For the time being c. On time d. Once upon a time
  10. His behaviour is very————- . Perhaps he’s a criminal.
  11. unbelievable b. suspicious c. spectacular d. curious
  12. A: What are you two ————–to? You look very suspicious.

B: Oh, nothing, sir.

  1. about b. for c. on d. up

7.——————– , I like to go for long walks in the countryside.

  1. For the time being b. By the time c. On time d. Prom time to time
  2. The view from the Burj Khalifa is—————– . I can’t wait to go again.
  3. tragic b. traditional c. real-life d. breathtaking
  4. The man handed me the envelope and then he—————- into the fog.
  5. vanished b. pursued c. scattered d. released
  6. When the ——————realised he was surrounded by the police, he agreed to give the child back to his parents.
  7. kidnapper b. murderer c. robber d. thief

ANSWERS: 1. b 2. a 3. d 4. d 5. b

  1. d 7. d 8. d 9. a 10. a
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. By the time I got there, Peter ————–
  4. had already left b. had already been leaving c. was leaving already d. already left
  5. After I ——————-in my exam paper, I realised that I had forgotten to put my name on it.
  6. had been giving b. given c. had given d. was giving
  7. My friends were upset when I———————- because they had been waiting for me for over an hour.
  8. had arrived b. had been arriving c. arrived d. was arriving
  9. Tom was tired because he—————– on the project for twelve hours non-stop.
  10. worked b. working c. had been working d. works
  11. Afaf—————— that she would cook dinner the next day.
  12. told b. said c. asked d. wondered
  13. The police officer———————- follow him.
  14. said me b. told to c. said me to
  15. Bob wanted to know —————-the book belonged to me.
  16. asked me to
  17. had b. did c. if d. was
  18. I asked my mum—————– .
  19. where my T-shirt was b. where was my T-shirt c. whether was my T-shirt d. where is my T-shirt
  20. The teacher—————– that a guest speaker would be coming to our class on Monday.
  21. told us b. asked us c. said us d. told
  22. I told my friend——————- during the presentation.
  23. to not talk b. not talking c. not to talk d. to not talking

ANSWERS: 1. a 2. c 3. c 4. c 5. b

  1. d 7. c 8. a 9. a 10. c
  2. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B OR C BEST FITS EACH GAP.

Yesterday, something very interesting as well as (1)——————— happened in our town. To everyone’s (2) ————–, Mr and Mrs Bob Sharp found some huge footprints outside their cabin in the woods and contacted the police. They told the police that they (3)——————— such big footprints before and that they were terrified because they believed that the footprints (4) to Bigfoot.

lt is believed that Bigfoot is an (5)——————- creature that looks

like an ape and lives in the forests of northwestern USA and

Canada. However, (6)—————————– the reports of local inhabitants, the authorities say that there isn’t enough evidence to confirm that he is real. Many people claim that they have (7) ———————–Bigfoot, but nobody can really prove it. In any case, the police assured everybody that the footprints belong to a big bear that was (8)———————- in the area

1- a. legendary b. remote c. bizarre

2- a. theft b. astonishment c. identification

3- a. had never seen b. never saw c. have never seen

4- a. remained b. pursued c. belonged

5- a. elegant b. enormous c. extinct

6- a. so far b. apart from c. throughout

7- a. encountered b. confessed c. searched

8- a. wondering b. wandering c. fading

ANSWERS: 1. c 2. b 3. a 4. c

  1. b 6. b 7. a 8. b
  2. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS.

Michael is an ordinary man, and nothing (1) ———————–has ever happened to him. But one day, as he was reading his newspaper, he saw a job (2)————————- that looked interesting.

He already had a job, but just out of (3)——————– , Michael called and arranged an interview.

To his surprise, the taxi left him outside an enormous building he had never seen before. A man took his coat and then vanished. He was waiting for the (4) ——————–of the company to come and interview him when a man walked in wearing a mask and told everyone present to give him their money. Poor Michael was in the wrong place at the wrong time. However, Michael was able to recognise the man. It was Steve Sanders, from school. He wasn’t a (5)——————– , but he was very disappointed because after he had lost his job, he was left (6)—————– . As soon as he realised who Michael was, he started crying and (7)—————————- to everyone for the incident. Everyone was (8) ———————for Michael’s help, even his old classmate Steve.

BELIEVE

ADVERTISE

CURIOUS

OWN

CRIME

HOME

APOLOGY

THANK

ANSWERS: 1. unbelievable

  1. advertisement
  2. curiosity
  3. owner
  4. criminal
  5. homeless
  6. apologised
  7. thankful
  8. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST SENTENCE, USING THE WORD GIVEN.DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS, INCLUDING THE WORD GIVEN.
  9. Do you have any plans for the summer holidays?’ Saif asked me. Wondered Saif—————————— any plans for the summer holidays. WONDERED
  10. Don’t leave the building,’ the police officer told us. Not The police officer told us ———————————————-building. NOT
  11. They sent the invitations and then they cancelled the art exhibition. After they ——————————–, they cancelled the art exhibition. HAD
  12. I have never seen a koala before,’ said Mike. HAD

Mike said ———————————————-a koala before.

  1. Where did Bob buy that nice suit?’ Tom asked. WONDERED

Tom——————————— that nice suit.

  1. We walked for five hours and finally we decided to stop for a while. BEEN

We——————————– five hours when we finally decided to stop for a while.

  1. I am sorry I took your mobile without asking,’ said Fred. FOR Fred—————————— my mobile without asking.
  2. I did not take any money from your wallet,’ said John. TAKING

John—————————– my wallet.

ANSWERS: 1. wondered if/whether I had

  1. not to leave the
  2. had sent the invitations
  3. (that) he had never seen
  4. 5. wondered where Bob had bought
  5. had been walking for
  6. apologised for taking
  7. denied taking any money from

6 ROUND-UP

VOCABULARY & GRAMMAR

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. The old castle is the town’s main tourist———————- .
  3. site b. location c. attraction d. area
  4. The climbers wanted to——————— the top of the mountain before it got dark.
  5. get b. reach c. arrive d. come
  6. The teacher wants us to hand in our assignments by Wednesday———————– . Anything after that won’t be accepted
  7. at least b. at last c. at once d. at the latest
  8. Do his paintings ——————–to you?
  9. impress b. appreciate c. appeal d. attack
  10. John visits his grandparents as they always have sweets for him.
  11. frequently b. originally c. especially d. repeatedly
  12. Mike is bored with his job and wants to find something more ————————.
  13. relaxing b. stressful c. challenging d. refreshing
  14. With no public transport in that small town, getting around was hard and—————— .
  15. isolated b. inconvenient c. confident d. enjoyable
  16. He’s a very imaginative writer, who likes to create————– worlds for his characters to inhabit.
  17. traditional b. portable c. fictional d. additional
  18. The city council has decided to———————– the old Town Hall rather than tear it down.
  19. restore b. guarantee c. construct d. broaden
  20. Saud has lots of experience so he’s the——————— person for the job.
  21. logical b. ideal c. enthusiastic d. beneficial

ANSWERS: 1. c 2. b 3. d 4. c 5. a

  1. c 7. b 8. c 9. a 10. b
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. The politician admitted that mistakes in the past.
  4. had been made b. had made c. were making d. made
  5. He the richest man in the world.
  6. is said to be b. is said that c. is said that he is d. is said
  7. ‘Why did you wake up so early today?’ ———————-catch the first train into town.’
  8. Because b. In order to c. So that d. So as
  9. ————-he is rich and good-looking, he’s still single.
  10. Despite b. Even c. Because d. Although
  11. Sami ran home because he thought he ————by a strange man.
  12. was following b. followed c. was being followed d. had followed
  13. ——————–the bad weather, Steven went sailing.
  14. Although b. Due to c. Despite d. Because
  15. ‘Why are you drinking coffee so late at night?’————————-I can stay awake and finish reading my book.’
  16. Despite b. Though c. So that d. In order
  17. It is believed——————— somewhere in Dubai.
  18. that Adam lives b. Adam to live c. to live Adam d. Adam that he lives
  19. The climbers felt exhausted———————- the heat.
  20. because b. as c. due to d. despite
  21. Nothing this big —————-before.
  22. has ever built b. has ever been built c. has ever been building d. has ever had built

ANSWERS: 1. a 2. a 3. b 4. d 5. c

  1. c 7. c 8. a 9. c 10. b
  2. READ THE TEXT BELOW AND DECIDE WHICH ANSWER A, B OR C BEST FITS EACH GAP.

A TREVELLER’S STORY

Last year I spent 6 months travelling around India with my brother. We started out in Mumbai. Travelling with heavy suitcases is not easy, but I tried to think how fit I would be at the end of the trip from (1) —————all that weight. Mumbai is a fascinating city; the food, the people, the weather, it was all so overwhelming. Next, we took a train to Goa; after the hectic atmosphere of Mumbai, the slower pace of Goa was more (2)———————. We saw impressive buildings and old colonial-style houses. There were beautiful sandy beaches and scenic (3)——————– to explore Prom Goa, we travelled on to Kerala and then to Bangalore. This section was the toughest for me because I came down with a stomach flu when we got to Bangalore. When I finally recovered, I was ready to continue on our (4)—————— so we travelled north to the Golden Triangle, the three most popular holiday (5)——————— in India: Delhi, Agra and Jaipur. A (6)—————— attraction is the Taj Mahal in Agra; it (7) —————— to be one of the most spectacular sights in India. (8) ——————– being exhausting and at times very demanding, the trip was an amazing experience for me.

1- a. carrying b. bringing c. taking

2- a. energizing b. relaxing c. flexible

3- a. countryside b. country c. campsites

4- a. journey b. location c. fare

5- a. comforts b. seasons c. destinations

6- a. major b. final c. convenient

7-a. is thinking b. is thought c. thought

8- a. Because of b. Due to c. In spite of

ANSWERS: 1. a 2. b 3. a 4. a 5. c 6. a 7. b 8. c

 

  1. READ THE TEXT BELOW AND THINK OF THE WORD THAT BEST FITS EACH GAP. USE ONLY ONE WORD IN EACH GAP

WHAT TO SEE IN COVENTRY

The old city of Coventry can (1)—————— found a few

kilometres away from Birmingham. In (2)——————— to

get the most of your visit there, visit the historical buildings

in the heart of the town. A lot of things have (3)—————-

written about Coventry, especially because (4)——————–

the fact that part of it was destroyed by bombs in the 19405

and later rebuilt. Drive a few kilometres and visit Warwick

Castle with its 14th  century towers and old furniture. For those who love shopping, the modern West Orchards Centre is the answer. Located in the city centre, it is enormous and of course easily accessible. Keep in mind that a new shopping centre is (5)———————– built at the moment in the area. Before leaving Coventry, (6)————————– sure you visit the Herbert Art Gallery and Museum. (7)————————- is said that it has undergone a renovation (8)—————————- cost £20 million.

ANSWERS:

  1. be
  2. order
  3. been
  4. of
  5. being
  6. make
  7. It
  8. which

 

  1. COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST SENTENCE, USING THE WORD GIVEN.
  2. Do not change the word given. You must use between two and five words, including the word given.

The football game was cancelled ———————–because it was raining. Of

The football game was cancelled rain.

  1. l left early because I didn’t want to miss the bus. WOULD

I left early ————————-miss the bus.

  1. Although he trained very hard, Matt did not win the race. OF

Matt did not win the race very hard.

  1. People believe that someone forced Mike to quit his job. WAS

It————————————- forced to quit his job.

  1. The government is providing earthquake victims with food and water. PROVIDED

Earthquake victims food and water by the government

  1. The police caught the burglar while he was still in the house. BY

The burglar——————– while he was still in the house.

  1. Rob gave up eating chocolate because he wanted to lose weight. ORDER

Rob gave up eating chocolate———————– weight.

  1. Despite “feeling very ill, Maria went to school. EVEN

Maria went to school ——————–every ill.

ANSWERS: 1. because of (the)

  1. so that I would not
  2. in spite of training
  3. is believed that Mike was
  4. are being provided with
  5. was caught by the police
  6. in order to lose
  7. even though she felt

7 ROUND-UP

VOCABULARY & GRAMMAR

  1. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT MOST APPROPRIATELY COMPLETES EACH SENTENCE.
  2. Bob said he wouldn’t be able—————— to the seminar because he was very busy.
  3. install b. attend c. encourage d. achieve
  4. The Plums and Noodles shop offers a wide—————- of Asian products and utensils.
  5. range b. method c. trend d. feature
  6. Omar————– was to work when the accident happened.
  7. in the way b. out of the way c. on the way d. by the way
  8. We started the engine and drove slowly but —————–picked up speed when we reached the motorway.
  9. entirely b. absolutely c. mainly d. gradually
  10. I like Indian food because it’s—————- .
  11. spicy b. handy c. unlikely d. radical
  12. In the beginning, sushi restaurants weren’t at all successful, but they eventually—————-
  13. picked out b. caught on c. logged on d. tapped on
  14. Are you aware————– the consequences of your actions, Jim?
  15. for b. about c. of d. to
  16. Nothing of what the president said was————- to the situation; it seemed he wanted to change the subject
  17. harmful b. similar c. relevant d. suitable
  18. The doctor————- drinking a lot of water and avoiding junk food.
  19. analysed b. recommended c. complemented d. recorded
  20. Whatever he tells you, try to stay calm and not————— your temper.
  21. lose b. hold c. miss d. keep

ANSWERS: 1. b 2. a 3. c 4. d 5. a

  1. b 7. c 8. c 9. b 10. A
  2. CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT PRODUCES A GRAMMATICALLY CORRECT SENTENCE.
  3. I failed my Maths test; I probably—————– have studied harder.
  4. must b. should c. may d. might
  5. Maria————— have seen the robbery; she was at school when it took place.
  6. mustn’t b. can’t ‘ c. should d. must
  7. Peter—————— have lied to his brother; he hurt his feelings.
  8. mustn’t b. couldn’t c. shouldn’t d. can’t
  9. Please be more careful! You —————have been injured.
  10. should b. can’t c. could d. can
  11. I can’t afford —————–too much money on a holiday this year, so I think I’ll go camping.
  12. to spend b. spend c. spending d. I spend
  13. Hamza has decided———— engineering at the university.
  14. to study b. studying c. studied d. in studying
  15. Did you remember————— your friend on Bid al-Adha or did you forget about it?
  16. calling b. call c. called d. to call
  17. Can you imagine———– in Riyadh for a year?
  18. live b. living c. to live d. to living
  19. I—————- my plants unwatered for a week; now it’s too late.
  20. should leave b. should have left c. shouldn’t leave d. shouldn’t have left
  21. Sally had a dress———– for her graduation.
  22. made b. make c. making d. to make

ANSWERS: 1. b 2. b 3. c 4. c 5. a

  1. a 7. d 8. b 9. d 10. A
  2. COMPLETE THE TEXT WITH THE FULL INFINITIVE, THE BARE INFINITIVE OR THE -ING FORM OF THE VERBS IN BRACKETS

TEEN HANGOUTS

What’s the best place for modern teenagers (1)—————-

(hang out)? Teenagers used to gather in large shopping centres, parks or

even on street corners. But now new research has shown that teenagers

prefer (2)————————– (spend) their time in or around modern

buildings. For example, in London, teens like (3)——————-

(meet) at the skate park or the cafe in the Oxford Circus Topshop; this has a large space for (4)————————- (display) trendy new fashions. In Manchester, the place (5) ———————————-(be)

is the space outside Urbis which is a trendy modern gallery devoted to cities and their street life. Teenagers want

(6)———————————– (go) to places that are cool and entertaining. Modern teenagers are constantly using some form

of communication (7)———————— (talk) with friends. But they also like art. A British gallery has already designed

a space specifically for teens. The Wolverhampton Art Gallery has an area decorated with brightly coloured

art prints. Public libraries in America have also designed some very cool teen spaces. For example, it’s worth

(8)——————————– (check out) the teen section of the Iacksonville library in Florida where there are various activities

available for teens (9)——————————– (take) part in. The space is designed with bright modern furniture, and there are

collages on the walls. It is interesting (I0)—————————– (note) that London’s Tate Modern is also planning

(11)———————————- (design) a teen space within its gallery.

ANSWERS: 1. to hang out

  1. to spend/spending
  2. meeting/to meet
  3. displaying
  4. to be
  5. to go
  6. to talk
  7. checking out
  8. to take
  9. to note
  10. to design
  11. READ THE TEXT AND COMPLETE THE BLANKS WITH THE CORRECT FORM OF THE WORDS IN CAPITALS

MODERN LIFE

Some decades ago it seemed very (1)——————– that technology would be able to affect our lives to the extent that it does

today. There are (2)———————— gadgets that make our lives

easier, and we actually feel (3)——————————- on them. However,

scientists say that future homes will be filled with gadgets that will

do everything for people. Some (4)————————— individuals

fear that these machines will (5)————————- replace humans.

For this reason, many of these machines will be (6)————————— , so that they allow humans to get

involved. But is this enough? As we become (7)———————————- aware of our need to save time and achieve

our technological goals, we are perhaps forgetting that we are also a part of nature. Are we becoming too

(8)————————- to technology?

LIKELY

COUNT

DEPEN D

CONCERN

GRADUAL

INTERACT

INCREASE

ADDICT

ANSWERS: 1. unlikely

  1. countless
  2. dependent
  3. concerned
  4. gradually
  5. interactive
  6. increasingly
  7. addicted

 

E.COMPLETE THE SECOND SENTENCE SO THAT IT HAS A SIMILAR MEANING TO THE FIRST SENTENCE, USING THE WORD GIVEN. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. YOU MUST USE BETWEEN TWO AND FIVE WORDS, INCLUDING THE WORD GIVEN.

  1. The mechanic repaired my car last week. HAD

I———————————————– last week.

  1. They will paint my flat next week. HAVE

I —————————————————————next week.

  1. John doesn’t go to the gym any more. STOPPED

John————————————————— the gym.

  1. Little Timmy is too short to reach the light switch. ENOUGH

Little Timmy is—————————– reach the light switch.

  1. The King Abdul Aziz Museum is definitely worth a visit. VISITING

It’s————————————– the King Abdul Aziz Museum.

  1. I’m sure Ian had a wonderful holiday. HAVE

Ian———————————- wonderful holiday.

  1. It’s possible I left my wallet at home. HAVE

I ————————————————-my wallet at home.

  1. I don’t think it was a good idea for me to buy a laptop. BOUGHT

I —————————————————————–a laptop.

ANSWERS: 1. had my car repaired

  1. will have my flat painted
  2. stopped going
  3. not tall enough to
  4. definitely worth visiting
  5. must have had a
  6. may/might have left
  7. shouldn’t have bought / wish I hadn’t bought

===============THE================

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *