NOTES / SOLVED EXERCISES WITH QUESTIONS OXFORD KEYBOARD COMUTER SCIENCE WITH APPLICATION SOFTWARE FOR CLASS / BOOK 4 SECOND EDITION

image_pdf

NOTES / SOLVED EXERCISES WITH QUESTIONS OXFORD KEYBOARD COMUTER SCIENCE WITH APPLICATION SOFTWARE FOR CLASS / BOOK 4 SECOND EDITION

LIST

1.Applications of Computers

  1. Input and Output Devices(Input Devices Output Devices)
  2. More about Windows 7 ( Desktop , Wallpaper and Screen Saver ,Windows Explorer)

Worksheet 1

  1. More about Tux Paint (Stamp Tool ,Creating a Storyboard y, Storyboard as a Slide Show, Quit Tool)
  2. More Logo Commands (More Commands, Drawing Polygons and Circles)
  3. Editing Text in MS Word 2007 (Editing Options in MS Word 2007)
  4. Formatting in MS Word (Character Formatting, Highlighting Text ,Aligning Text, Applying Borders and Shading)
  5. Introduction to MS PowerPoint 2007 (Starting PowerPoint 2007 ,Creating a Presentation, Slide Show
  6. Working with Text in MS PowerPoint (Inserting a Text Box, Changing Case, Checking Spelling , Creating Bulleted Lists)
  7. Multimedia (Multimedia CD/DVD-ROMs (Installing a CD/DVD-ROM, Windows Media Player, Playing Games? , Online Games)

Worksheet 3

Appendices

 

CH1.APPLICATIONS OF COMPUTERS P:1-7

 

1-FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

a.CDs bills writing letters medical buildings——-

  1. Computers are used at home for ———-
  2. In schools, computers are used to teach different subjects using …………..
  3. A computer can be used to design …………..
  4. Computers are used to maintain …………records of patients for future reference
  5. ln shops and hotels, computers are used to prepare …………..

Answers: a. writing letters b. CDs c. buildings d. medical e. bills

 

2- WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. Computers cannot be used to watch films. S W – ………… ..
  2. Com auters can be used to design cars. ………… ..
  3. Com outer-controlled cameras cannot help doctors diagnose diseases. ………… ..
  4. Robots are machines controlled by computers. ………… ..
  5. Com outers are used to make flight reservations. ………… ..

ANSWERS: a. F b. T c. F d. T e. T

 

  1. NAME THE FOLLOWING.
  2. Computers are used here to teach different subjects. ………… ..
  3. The technique of giving a film or a character the appearance of movement ………… ..
  4. Computers are used by these people to diagnose diseases. ……….. ..
  5. These are fixed on satellites that orbit the Earth and take pictures of the weather patterns on Earth. ……….. ..
  6. Machines that look like humans but are controlled by computers ……….. ..

ANSWERS: a. School b. Animation c. Doctors d. Cameras e. Robots

 

  1. ANSWER THE FOLLOWING.
a. List three uses of computers at home.
ANSWER: Computers at home can be used for the following:

(i) storing addresses and telephone numbers

(ii) playing games

(iii) watching films

b. What are computers used for in banks?
ANSWER:

Computers are used in banks to update account balances and calculate interest.

c. Give the full form of ATM. What is an ATM used for?
ANSWER:

ATM stands for automated teller machine. It is used to withdraw money from a bank account.

d. How are computers used in shops?
ANSWER:

Computers are used in shops to maintain records of stocks and prices of items and to prepare bills.

e. Write down any two uses of computer-controlled cameras.
ANSWER: Computer-controlled cameras are used:

(i) on roads to monitor vehicles that break traffic rules.

(ii) to bring us pictures from the deepest oceans, from deep inside volcanoes, and even from distant galaxies in space.

 

  1. CIRCLE THE CORRECT OPTION.
  2. Which of the following are uses of computers at home?
  3. playing games ii. writing letters iii. listening to music iv. all of these
  4. The technique of giving an object or a character the appearance of movement
  5. move ii. moving iii animation iv. none of these
  6. The full form of ATM is”: ………… .. . l.
  7. automated teller machine ii. automatic telling machine iii. automatic teller machine iv. none of these
  8. Which of the following statements is false?
  9. Computers help architects to design houses. ii. Hotels use computers to prepare bills.

iii. Robots are machines controlled by computers.

  1. Computers cannot be used in banks.
  2. Machine controlled by a computer
  3. robot ii. rose iii both i and ii iv. none of these

ANSWERS: a. iv b. iii c. i d. iv e. i

 

CH2. INPUT AND OUTPUT DEVICES (INPUT DEVICES, OUTPUT DEVICES) P:8-15

 

1-FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

Input output microphone trackball web camera

  1. …………….. .. devices enable you to enter data into the computer.
  2. Devices through which you see output are called …………….. .. devices.
  3. A …………….. .. has a ball on the top, which is rolled with a finger to move the

pointer on the screen.

  1. A …………….. .. takes a series of images that can be viewed on a computer and

transferred over the Internet.

  1. A …………….. .. is used to input and record voice, sound, and music on a computer

ANSWERS: a. Input b. output c. trackball d. web camera e. microphone

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. A keyboard is a pointing device. …… ..
  2. You can transfer pictures taken by a digital camera to a computer.
  3. A monitor is also called a VDU. …… ..
  4. Output on the monitor is called hard copy. …… ..
  5. Speakers are used to play music and sound from a computer. …… ..

ANSWERS: a. F b. T c. T d. F e. T

 

3-WHAT AM I?

  1. I have many keys. ………….. ..
  2. I have two or more buttons and I can be clicked or double-clicked. ………….. ..
  3. I am generally used to play games on a computer. ………….. ..
  4. I am used to draw directly on the screen. ………….. ..
  5. I read and scan text and pictures directly to a computer. ………….. ..

ANSWERS: a. Keyboard b. Mouse c. Joystick d. Light pen e. Scanner

 

  1. ANSWER THE FOLLOWING.
a. What are input devices? Name any two.
ANSWER:

The devices through which we enter data and instructions into a computer are called input devices.

Keyboard and mouse are the two examples of input devices.

b. What are computer peripherals?
ANSWER:

Input and output devices together are called computer peripherals.

c. Sameer wants to practice for an inter-school computer game competition. Which input device would be useful to him?
ANSWER:

Mouse

d. Why are a mouse and a light pen called pointing devices?
ANSWER:

A mouse and a light pen are called pointing devices because they are used to point at and select options on the screen.

 

  1. CIRCLE THE CORRECT OPTION.
  2. Which of these is not a pointing device?
  3. mouse ii. joystick iii light pen iv. keyboard
  4. Which of these is not an input device?
  5. web camera ii. digital camera iii keyboard iv. printer
  6. Which of these is not an output device?
  7. printer ii. speakers iii microphone iv. VDU
  8. It can take a series of images and transfer them over the Internet.
  9. web camera ii. scanner iii printer iv. digital camera
  10. The output from a printer is called …………. ..
  11. hard copy ii. soft copy iii. images iv. result

ANSWERS: a. iv b. iv c. iii d. i e. i

 

CH3. MORE ABOUT WINDOWS 7 ( DESKTOP , WALLPAPER AND SCREEN SAVER ,WINDOWS EXPLORER)

 

  1. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

desktop icons screen saver t wallpaper Windows Explorer

  1. When you switch on the computer and start Windows, the first screen you see after the Windows has loaded is called the …………….. .. .
  2. The small pictures on the desktop are called …………….. .. .
  3. The background image that you see on the desktop is called the …………….. .. .
  4. The image that you see when your computer is idle for a specified time is called the ……………..
  5. …………….. .. is a program that enables you to view and manage files or folders.

ANSWERS: a. desktop b. icons c. wallpaper d. screen saver e. Windows Explorer

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. The Personalization window enables you to change the setting of the wallpaper. …. ..
  2. You can———–

have your family photo as a wallpaper. …. ..

  1. You can set the wait time for the screen saver.
  2. The right column of Windows Explorer displays drives and folders.
  3. Once a folder is created, you cannot delete it. …. ..

Answers: a. F* b. T c. T d. F e. F

 

3-NAME THE FOLLOWING.

  1. It is used to store a group of files with data on the same or different subjects.
  2. Whatever you have on your computer is accessible from this icon.
  3. The window through which you can change the screen saver ………… ..
  4. This program enables you to view and manage files or folders. ………… ..
  5. To give a new name to an existing file or folder ………… ..

ANSWERS: a. Folder b. Computer c. Personalization d. Windows Explorer e. Rename

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. What is a desktop? If
ANSWER:A desktop is the first screen that appears when you start your computer.
b. Name any two icons on the desktop.
ANSWER: Computer and Recycle Bin are two icons on the desktop.
c. What is Windows Explorer?
ANSWER: Windows Explorer is a program that enables the user to view and manage files and folders.
d. What is the meaning of ‘copying a file or folder’?
ANSWER: Copying a file or folder means reproducing it in the destination folder without removing it from the source folder.
e. Where will you find a file or a folder when you move it—at the source, at the destination, or at both places?
ANSWER: When we move a file or folder we will find it at the destination.
f. What is meant by ‘renaming’ a file or folder?
ANSWER: Renaming a file or folder means giving a new name to an existing file or folder.

 

5-CIRCLE THE CORRECT OPTION.

  1. The background image on the desktop of a computer is called …………. .. .
  2. image ii. icon iii desktop iv. wallpaper
  3. An image seen on the computer when it is idle for a specified time
  4. wallpaper ii. desktop iii screen saver iv . icon

 

  1. Windows Explorer is divided into …………. .. panes.
  2. two ii. three iii four iv. one
  3. Giving a new name to an existing file or folder
  4. New ii. Rename iii Copy iv. Move
  5. This command makes a duplicate of a file or folder.
  6. Copy ii. Move iii Duplicate iv. none of these

ANSWERS: a. iv  b. iii c. i d. ii e. i

 

WORKPAGE1 page: (Chapters 1 – 3)

Maximum marks: 20

1-IN THE GRID, FIND THE NAMES OF 10 PLACES OR FIELDS WHERE COMPUTERS ARE USED. (5)

 

2-USE THE CLUES TO SOLVE THE CROSSWORD PUZZLE. (5)

DOWN

  1. It is used to select objects and text, and to draw pictures on;1 computer.
  2. It has many keys. o
  3. It is used for drawing directly onthe computer screen.
  4. It is generally used to play games on a computer. .
  5. It has a ball on the top, which is rolled with a finger to move thegursor on the screen.

ACROSS

  1. It is used to play music and sound from a computer.
  2. It is also called a VDU.
  3. lt is used to print output on paper.
  4. It is used to input and record voice, sound, and music to a computer

 

  1. I am the first screen that you see when you switch on the computer
  2. I am the background image on the desktop.
  3. I am the icon from where you can access all the data stored in your computer.
  4. I am the form in which an item of information is stored in a computer.
  5. store a group of files containing data on the same/different subjects.
  6. I am the image that you see when your computer is idle for a specified time
  7. I am a program that enables you to view and manage files and folders.
  8. I am the action that reproduces a file or folder in another location

(destination), without removing it from its original location (source)

i- I am the action that moves a file or folder from its original location

(source) to another location (destination).

  1. I am the action that gives a new name to an existing file or folder.

 

 

Ch4 MORE ABOUT TUX PAINT P:33-44

1-FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

Alt + S Play click Stamp Quit

  1. The …………….. .. tool lets you paste images in your picture.
  2. Press …………….. .. to mute the sound effects.
  3. To select a picture for the slide show, …………….. .. it.
  4. Click on the …………….. .. button to start the slide show.
  5. The …………….. .. tool is used to quit Tux Paint.

ANSWERS: a. Stamp b. Alt + S c. click d. Play e. Quit

 

2-WHAT AM I?

  1. I am an image that you can paste directly in your picture.
  2. I am a series of pictures that tells a story.
  3. I am a systematic display of pictures one by one.
  4. l am the button used to begin a slide show. …………. ..
  5. I am used to adjust the speed of slide show. …………. ..

ANSWERS: a. Stamp b. Storyboard c. Slide Show d. Play e. Sliding scale

 

3-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. The stamp size can be reduced but cannot be expanded.
  2. You can play the sound for different stamps using buttons at

the lower-left corner.

  1. You cannot mute the sound effects.
  2. Pictures are selected alphabetically for a slide show.
  3. You can adjust the speed of the slide show display.

ANSWERS: a. F b. T c. F d. F e. T

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. Name any two categories of stamps.
ANSWER:

Two categories of stamps are animals and plants.

b. How can the size of a stamp be increased or decreased?
ANSWER:

The size of the stamp can be increased or decreased by using the control tools located at the bottom

of the screen.

c. Which keys do you press to mute the sound effects?
ANSWER:

To mute the sound effects we press Alt + S.

d. What is a slide show?
ANSWER:

A slide show is a systematic display of pictures one by one on the screen.

e. What is the sliding scale next to the Play button used for?
ANSWER:

The sliding scale next to the Play button is used to adjust the speed of the slide show.

 

5-CIRCLE THE CORRECT OPTION.

  1. What can you do with the stamps before placing them in a picture?
  2. mirror image iii expand or reduce the size
  3. flip vertically iv. all of these
  4. To manually advance to the next slide, press the ………. .. .
  5. Enter key ii. space bar iii right arrow key iv. all of these
  6. How are pictures marked when you select them for a slide show?
  7. A, B, C, ii. a, b, c, iii 1, 2, 3 iv. none of these
  8. The button used to display the list of saved pictures is ………. ..
  9. Open ii. Slides iii Next iv. Back
  10. The tool used to close Tux Paint is ………. .. .
  11. Open ii. Save iii Quit iv. New

ANSWERS: a. iv b. iii c. iii d. i e. iii

 

Ch5 MORE LOGO COMMANDS P:45-57

 

1-FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

PENNORMAL PENUP SETFLOODCOLOR ST HIDETURTLE

  1. The …………….. .. command is used to move the turtle without drawing a line.
  2. The …………….. .. command is used to cancel the erase mode.
  3. You can hide the turtle by using the …………….. .. command.
  4. The short form of the SHOWTURTLE command is …………….. .. .
  5. The FILL command is used to fill an enclosed figure with colour specified by the

…………….. .. command.

ANSWERS: a. PENUP b. PENNORMAL c. HIDETURTLE d. ST e. SETFLOODCOLOR

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. When you start drawing, the turtle’s pen is in PENDOWN mode.
  2. The PENDOWN is used to cancel the erase mode.
  3. The short form of the HIDETURTLE command is HT.
  4. The RGB values are three numbers in the range O to 255.
  5. You cannot fill colour in a closed figure in Logo.

ANSWERS: a. T b. F c. T d. T e. F

 

3-NAME THE FOLLOWING.

  1. This command is used to make the turtle draw lines while moving. …….. ..
  2. This command is used to erase a drawing. …….. ..
  3. This command sets the pen to normal mode and cancels the erase mode. ……..
  4. This command is used to hide the turtle after completing a drawing. …….. ..
  5. This command is used to fill colour in an enclosed figure. …….. ..

ANSWERs: a. FORWARD (FD)* b. PENERASE c. PENNORMAL d. HIDETURTLE e. FILL

* Note to the teacher: If the student writes BACKWARD (BK), that should also be marked as correct.

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. Which command is used to lift the turtle pen?
ANSWER: The command used to lift the turtle pen is PENUP.
b.Which command is used to draw after erasing a drawing?
ANSWER: The command used to draw after erasing a drawing is PENNORMAL.
c.Which command is used to hide the turtle after completing a drawing?
ANSWER: The command used to hide the turtle after finishing a drawing is HIDETURTLE.
d. Which command do you give if you cannot see the turtle on the screen and want it to appear?
ANSWER: To make the turtle appear on the screen we use the SHOWTURTLE command.
e. Write the command that will select the colour blue to fill in an enclosed figure?
ANSWER: The command that gives blue colour to fill in an enclosed figure is

SETFLOODCOLOR [ 0, 0, 255 ]

f. Which three commands can you use to draw a circle?
ANSWER: Three commands used to draw a circle are Repeat, Forward, and Right.

 

  1. CIRCLE THE CORRECT OPTION.

 

  1. Once the pen is lifted, which command is used to put the pen down?
  2. PENUP ii. PENDOWN iii. PENERASE iv. PENNORMAL
  3. The pen mode when you start a drawing
  4. PENUP ii. PENDOWN iii. PENERASE iv. FILL
  5. The command used to put the pen down after erase mode.
  6. PENUP ii. PENDOWN iii. PENERASE iv. PENNORMAL
  7. The command used to fill an enclosed figure with colour.
  8. FILL ii. SETFLOODCOLOR iii. PENERASE iv. PENNORMAL .1
  9. The command used to select the colour to be filled in an enclosed figure
  10. SETPENSIZE ii. SETPENCOLOR iii. SETFLOODCOLOR iv. SETFLOODFIH

ANSWERS: a. ii b. ii c. iv d. i e. iii

 

CH6 : EDITING TEXT IN MS WORD 2007 P:58-69

EXERCISES

  1. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

 

Cut Copy Paste Paste Ctrl + C Insert Undo

  1. …………….. .. is used to add text to an existing document.
  2. A duplicate copy of the text is created by using the ……………. .. and ……………commands.

c-The keyboard shortcut to copy selected text is …………….

  1. The text can be moved from one position in a document to another by using the ……….. .. and ……………. .. commands.
  2. The ……………. .. command is used to reverse the last command.

ANSWERS: a. Insert b. Copy, Paste c. Ctrl + C d. Cut, Paste e. Undo

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. The Save option is available on clicking on the Microsoft Office Button.
  2. Triple-clicking on a word selects it.
  3. Blank lines can be inserted in an existing document by pressing Enter.
  4. The Undo button appears on the Quick Access Toolbar.

e.The Cut and Paste options are available in the Clipboard group of the Home tab.

ANSWERS: a. T b. F c. T d. T e. T

 

3-NAME THE FOLLOWING.

  1. The Exit option is available on clicking this button.
  2. Making changes in a text without deleting it.
  3. To delete a character to the right of the cursor press this key.
  4. Command used to reverse the Undo command.
  5. Keyboard shortcut to reverse the Undo action.

ANSWERS: a. Microsoft Office Button b. Editing c. Delete d. Redo e. Ctrl + Y

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. How do you select a paragraph with a mouse?
ANSWER: To select a paragraph using a mouse, double-click on the selection bar or triple-click anywhere in the paragraph.
b. How do you select an entire document?
ANSWER: To select an entire document, either triple-click on the selection bar or press Ctrl + A.
c. What happens if you type text in the Overtype mode?
ANSWER: If we type in the Overtype mode, the old text will be replaced with new text.
d. Write down the steps to delete a word.
ANSWER: To delete a word, follow these steps:

1. Place the cursor to the left of the word to be deleted.

2. Press Ctrl + Delete.

Or

1. Place the cursor to the right of the word to be deleted.

2. Press Ctrl + Backspace.

e. Differentiate between copying and moving text.
ANSWER: Copying text means creating a duplicate of the text, leaving the original text unchanged. Moving text means moving it from one position to another position in the document.

 

5-CIRCLE THE CORRECT OPTION.

  1. This action is used to select a word.
  2. double-click ii. triple-click iii. Click iv.none of these
  3. To delete a block of selected text, press …………. .. .
  4. Delete ii. Backspace iii. both i and ii iv.none of these
  5. The Insert/Overtype mode is displayed on the …………. .. .
  6. Quick Access Toolbar ii. Status bar iii. main toolbar iv. none of these
  7. This option is displayed when you click on Overtype.
  8. lnsert ii. Overtype iii.Add iv. none of these
  9. The keyboard shortcut to cut selected text is …………. .. .
  10. Ctr|+ C ii. Ctrl + V iii. Ctrl + X iv. none of these

ANSWERS: a. i b. iii c. ii d. i e. iii

 

Worksheet 2

  1. FORWARD, BACKWARD, CLEARSCREEN, SETH, CLEARTEXT, RIGHT, LABEL, LEFT,

PRINT, HOME

2.

Across:

  1. Stamp Tool
  2. Drawing Canvas

Down:

  1. Toolbar
  2. Quit
  3. a. PENERASE b. PENUP c. SETFLOODCOLOR
  4. FILL e. SETPENSIZE
  5. a. 50
  6. 5
  7. too much inside ()’s

(Note: The correct format for finding the sum of more than two numbers is that you must enclose the

operation and the inputs in brackets.)

  1. 30
  2. 2.5
  3. 1

CH7 : FORMATTING IN MS WORD P:73-83

 

1-FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

points Home Paragraph Bold Formatting

  1. ………… .. means changing the general arrangement of text.
  2. Clicking on the ………. .. tab displays the Font group.
  3. ……………. .. means darker than normal text.
  4. Font sizes are measured in units called ……………. .. .
  5. The Center button is available in the …………… .. group on the Home tab

ANSWERS: a. Formatting b. Home c. Bold d. points e. Paragraph

 

  1. WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.
  2. The Paragraph group has buttons to format the text. ……. ..
  3. Highlighting can be done only in yellow. …….
  4. You cannot remove highlighting. ……. ..
  5. The keyboard shortcut to centre-align is Ctrl + E. …….
  6. The Preview box of the Borders and Shading dialog box shows how

the borders are applied to the selected text. ……. ..

ANSWERS: a. F b. F c. F d. T e. T

 

  1. NAME THE FOLLOWING.
  2. Settings that are standard or pre-defined in a software package ………….. ..
  3. It means slanted text. ………….. ..
  4. It refers to the height of the letters. …………..
  5. This formatting consists of text attributes such as bold and underline. …………..
  6. It is the placement of text between the margins on a page. …………… ..

ANSWERS: a. Default settings b. Italic c. Font size d. Character formatting e. Alignment

 

  1. ANSWER THE FOLLOWING.
a. Why is it useful to format text in an MS Word document?
ANSWER: a. Formatting enables us to change the general arrangement and appearance of the text, i.e. improving

the appearance of the text by using various fonts, font colours, sizes, and styles.

b. What is meant by character formatting?
ANSWER: Character formatting means displaying text in a certain way. It consists of text properties like bold,

italic, underline, font type, font size, font colour, etc.

c. Write down the steps to make a block of text bold and to underline it.
ANSWER: The steps to make a block of text bold and to underline it are as follows:

1. Select the text to be formatted.

2. Click on the Home tab.

3. In the Font group, click on the Bold and Underline buttons to make the text bold

and underlined.

d. Why is text highlighted?
ANSWER: Text is highlighted because it makes the text look different and draws the reader’s attention to it.
e. How would you remove highlighting from text?
ANSWER: The steps for removing the highlighting colour from the text are as follows:

1. Select the text that you want to remove highlighting from.

2. Click on the Home tab.

3. In the Font group, click on the drop-down arrow of the Text Highlight Color button and

select No Color.

 

 

  1. CIRCLE THE CORRECT OPTION.
  2. Which alignment option is used to align the text to both the left and right margins?
  3. Center ii. Justify iii Left iv. Right
  4. The keyboard shortcut to right-align text
  5. cm + R ii.‘ cm +1 iii cm +1 iv. cm + c
  6. Which tab on the Borders and Shading dialog box gives the option to change the

line colour?

  1. Shading ii. Page border iii Borders yiv. none of these
  2. The ……………. .. group on the Home tab offers a quick way to apply some of the

most-commonly used character formatting options.

  1. Font ii. Clipboard iii Styles iv. none of these
  2. Which option on the Borders tab shows how the border will be applied to the

selected text?

  1. Preview ii. Styles iii Settings iv. none of these

ANSWERS: a. ii b. i c. iii d. i e. i

 

CH8 : INTRODUCTION TO MS POWERPOINT 2007 P:84-97

EXERCISES

  1. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

Open slide show right title Office Button

  1. On clicking the …………… .., the Save option is displayed.
  2. The Slide Show icon appears in the b0tt0m- …………….. .. corner of the PowerPoint window.
  3. When you start PowerPoint, it displays the …………….. .. slide in the Slide pane.
  4. You can press Ctrl + O to get the ………………. .. dialog box.
  5. A series of slides displayed one by one on a screen is called a ………………….. ..

ANSWERS: a. Microsoft Office Button b. right c. title d. Open e. slide show

 

  1. WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.
  2. To move to the next slide, click on the Previous Slide button at the

bottom of the vertical scroll bar. …… ..

  1. The default extension of a presentation file in MS PowerPoint 2007 is .ppt. …… ..
  2. To apply a theme to the slides, click on the Design tab. …… ..
  3. The keyboard shortcut to get the Open dialog box is Ctrl + O. …… ..
  4. In a slide show, all the slides in the presentation are displayed one

by one on the screen. …… ..

ANSWERS: a. F b. F c. T d. T e. T

 

3-NAME THE FOLLOWING.

  1. An individual page in a presentation ………… .
  2. The bar on which the Next Slide button appears …………. ..
  3. It is displayed just below the Title bar and contains the tabs and

commands divided into groups. …………. ..

  1. The keyboard shortcut to get the Save As dialog box …………. ..
  2. The default extension of a presentation file …………. ..

ANSWERS: a. Slide b. Vertical scroll bar c. Ribbon d. Ctrl + S e. .pptx

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. Write down the steps to insert a new slide in a presentation.
ANSWER: a. The steps to insert a new slide in the presentation are as follows:

i. Click on the Home tab.

ii. In the Slides group, click on the down arrow of the New Slide button.

The Office Theme dialog box appears, in which different layouts are displayed.

iii. Select the layout you want. A new slide with the selected layout is displayed in the centre of the

window.

b. Which tab would you click to apply a theme to a slide?
ANSWER: Click on the Design tab to apply a theme to a slide.
c. Write down the steps to insert a picture on a slide.
ANSWER: The steps to insert a picture on a slide are as follows:

i. Click on the Insert tab.

ii. In the Illustrations group, click on Picture.

The Insert Picture dialog box appears.

iii. Locate the picture that you want to insert and then click on Insert.

d. What is the default extension of a file in PowerPoint 2007?
ANSWER: The default extension of a file in PowerPoint 2007 is .pptx.
e. Write down any two ways in which you might run a slide show.
ANSWER: The two ways in which we can run a slide show are:

Press F5.

Or

Click on the Slide Show icon in the bottom-right corner of the PowerPoint window.

 

5-CIRCLE THE CORRECT OPTION.

  1. A systematic display of information on a particular topic is called a …………. .. .
  2. document ii. file iii presentation iv. none of thest
  3. This toolbar appears next to the Microsoft Office Button. It contaips buttons for lht

most-commonly used commands such as Save, Undo, and Redo.

  1. main toolbar ii. Quick Access Toolbar iii menu bar iv. none of these
  2. A dotted rectangular box on a slide that can hold text and tables
  3. placeholder ii. box iii dotted box iv.“’none of these
  4. The keyboard shortcut to insert a new slide
  5. Ctrl + M ii. Ctrl + I iii Ctrl + N iv. none of these
  6. Press this key to run a slide show.
  7. F4 ii. F5 iii F3 iv. F6

ANSWERS: a. iii b. ii c. i d. i e. ii

 

CH9 : WORKING WITH TEXT IN MS POWERPOINT P: 98-106

EXERCISES

  1. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

Delete Text box Insert Font Home

  1. ………….. .. is used to type text in a slide.
  2. To create a text box, click on the ……….. tab.
  3. The Paragraph group appears on clicking on the ……………… .. tab.
  4. The Change Case button is in the ……….. .. group.
  5. To delete selected text, press ……….. .. .

ANSWERS: a. Text box b. Insert c. Home d. Font e. Delete

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. The Text Box option appears on clicking on the Insert tab. ….. ..
  2. You cannot reposition a text box. …… ..
  3. In sentence case, the first character of the first word of each sentence

is capitalized. ….. ..

  1. To run a spell check, click on the Review tab. ….. ..
  2. To apply bullets to selected lines of text, click on the Bullets button

in the Font group. ….. ..

ANSWERS: a. T b. F c. T d. T e. F

 

3-NAME THE FOLLOWING.

  1. Dotted rectangular boxes that contain text and tables ………… ..
  2. The Change Case option in which the first letter of each word is capitalized ………… ..
  3. To run a spell check, click, on this tab. …………
  4. A dot or a symbol that marks a line of important information ………… ..
  5. The Bullets button appears on clicking this tab. ………… ..

ANSWERS: a. Placeholders b. Capitalize Each Word c. Review d. Bullet e. Home

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. What are the two rules for preparing an effective slide?
ANSWER: Two thumb rules to create an effective slide are as follows:

• One slide should discuss only one topic or subtopic.

• Each slide in the presentation should have short, concise text.

b. How would you insert a text box in a slide?
ANSWER: To insert a text box on a slide:

• Click on the Insert tab.

• From the Text group, click on the Text Box option.

c. How would you reposition a text box?
ANSWER: To reposition a text box, move the pointer over the border. When the pointer changes into a fourheaded

arrow, click and drag the text box to a new location.

d. What are the different Change Case options?
ANSWER: The five change case options are as follows:

Sentence case, lowercase, UPPERCASE, Capitalize Each Word, and TOGGLE Case

e. Write down the steps to delete a slide.
ANSWER: To delete a slide, click on the Home tab. In the Slides group, click on Delete.

 

 

5-CIRCLE THE CORRECT OPTION.

  1. On clicking the Text Box option, the shape of the mouse pointer changes to
  2. none of these
  3. Which of the following appears on clicking on the Home tab? ‘
  4. Font group ii. Paragraph group iii Bullet button iv. all of these
  5. On clicking the Change Case button, we get ………… .. options.
  6. four ii. five iii six iv. three
  7. The change case option in which the first letter of each word is in uppercase
  8. UPPERCASE iii Capitalize Each Word
  9. lowercase iv. none of these
  10. A symbol that marks a line of important text
  11. bullet ii. style iii both i and ii iv. none of these

ANSWERS: a. i b. iv c. ii d. iii e. i

 

CH10: MULTIMEDIA P:107-115

  1. FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT WORDS.

compact digital video Edutainment multimedia Windows Media Player

  1. A ……………….. .. program combines text, sound, video, animation, and graphics to convey information.
  2. CD stands for …………….. .. disc.
  3. DVD stands for ………………… .. disc.
  4. …………………… .. is the term used to describe combining education with

entertainment.

  1. …………………….. …………. .. is a program used to play audio/video CDs/DVDs.

ANSWERS: a. multimedia b. compact c. digital video d. Edutainment e. Windows Media Player

 

2-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F FOR THE FALSE ONES.

  1. Multimedia programs are interactive. ……….
  2. DVD stands for dual video disc. ………. ..
  3. You can only run video CD5 in Windows Media Player. ………. ..
  4. There are many games in the” Windows Games folder. ………. ..

ANSWERS: a. T b. F c. F d. F e. T

 

3-MATCH THE DESCRIPTIONS IN COLUMN A WITH THE TERMS IN COLUMN B.

Column A Column B
a. combining text, sound, video, animation, and graphics

b. education combined with entertainment

c. a program in Windows to run audio/video CDs/DVDs.

d. example of a one-person gaming program

i. edutainment

ii. Free Cell

iii. Windows Media Player

iv. Multimedia

ANSWERS: a. v b. i c. iv d. ii e. iii

 

4-ANSWER THE FOLLOWING.

a. What is meant by the term ’multimedia’?
ANSWER: Multimedia refers to a combination of many media forms, such as text, sound, video,

animation, and graphics to convey information.

b. What is the full form of (i) CD and (ii) DVD?
ANSWER: CD stands for compact disc and DVD stands for digital video disc.
c. Name the program used to run audio/video CDs/DVDs in Windows.
ANSWER: The program used to run audio/video CD/DVD in windows is Windows Media Player.
d. Name any three games that come pre-installed with Windows.
ANSWER: The games that come free with Windows are Solitaire, Minesweeper, and Freecell.
e. List any three online games.
ANSWER: Three online games are Counter Strike, FIFA, and Gears of War.

 

 

  1. CIRCLE THE CORRECT OPTION.
  2. Multimedia is a combination of …………. .. .
  3. text ii. audio and video iii graphics and animation iv. all of these
  4. Multimedia is used in …………. .. .
  5. education ii. games iii presentations iv. all of these
  6. The program used to play audio/video CD5/DVDs in Windows ‘
  7. Windows Explorer iii Windows Media Center
  8. Windows Media Player iv. Windows Update
  9. Playing computer games can enhance …………. .. .
  10. memory ii. reasoning iii imagination iv. all of these

ANSWERS: a. iv b. iv c. ii d. iv

 

WORKSHEET 3  (Ch 7 – 10) Maximum marks:20

 

  1. WHAT AM I?                                             (6)
  2. I am the button that has the New and Open options. …………………. ..
  3. I am the bar where the Overtype button appears. …………………. ..
  4. I am the toolbar where the Undo command appears. …………………. ..
  5. I am the pre-defined or standard setting. …………………. ..
  6. I refer to the way of placing text between the margins on a page. …………………
  7. I am an alignment option that aligns the text to both the left and right margins. …………………

 

  1. SOLVE THE CROSSWORD PUZZLE WITH THE HELP OF THE CLUES.

ACROSS

  1. This bar appears at the bottom of the PowerPoint window.
  2. The Font group is on this tab.

DOWN

  1. Individual page of a presentation
  2. It means darker than normal text. i

 

  1. LABEL THE PARTS OF THE MS POWERPOINT WINDOW. (5)              

 

  • Ribbon
  • Microsoft Office Button
  • Quick Access Toolbar
  • Shapes group
  • Status bar

 

  1. WRITE THE FOLLOWING OPTIONS UNDER THE CORRECT GROUPS. (5)

Bold Cut Copy Bullet Italic Font Center-align Paste Font size Underline

Clipboard group Font group Paragraph group
Cut

Copy

Paste

Font size

Underline

Bold

Italic

Font

 Bullet

Center-align

 

 

APPENDIX

CYBAR OLYMPIAD QUESTIONS

1-Computers are used in various fields for

  1. gathering information
  2. writing letters W
  3. listening to music

d all of these

2-Computers are used in schools for

  1. preparing projects
  2. preparing report cards
  3. the issue and return of library ‘books ‘
  4. all of these

3-This is a technique of giving’ a film or

a character the appearance of movement.

  1. graphics c. movement
  2. animation d. series

4-An automated teller machine is used for

  1. depositing money –
  2. withdrawing money
  3. both (a) and (b)
  4. none of these

5-The output on a VDU is called

  1. hard copy c. information
  2. soft copy d. data

6-lt is generally used for playing games

as it provides better control.

  1. mouse c. trackball
  2. keyboard d. joystick

Engineers, architects, and designers

7-use this to draw directly on the screen.

  1. mouse c. trackball
  2. light pen d. keyboard

8-lt is used for video chatting and Video conferencing.

  1. digital camera c. scanner
  2. web camera d. printer

9-Whatever you have on your computer is accessible through the

  1. Computer icon
  2. Windows Explorer,
  3. both (a) and (b)
  4. none of these

10-You can change the settings for wallpapers and screensavers by

  1. Start D Control Panel
  2. Start P Shut down
  3. Start V Devices and Printers
  4. Start > Default Programs
  5. The command to hide the turtle is
  6. HIDE c. HIDETURTLE
  7. HT V d. both (lo) and (c)
  8. The command to make a triangle of side 100 units is
  9. REPEAT 3 [FD TOO RT 90]
  10. REPEAT 4 [FD TOO RT 90]
  11. REPEAT 4 [FD 100 RT 120]
  12. REPEAT3 [FD TOO RT 120]
  13. The command to make a square of side 100 units is
  14. REPEAT 3 [FD 100 RT 9Ol
  15. REPEAT 4 [FD TOO RT 90]
  16. REPEAT 4 [FD TOO RT 120]
  17. REPEAT 3 [FD TOO RT T20]
  18. The correct command to draw a circle is —————
  19. REPEAT 360 [FD T RT 1]
  20. REPEAT 30 [FD 10 RT TO]
  21. REPEAT 20 [FD [10 RT 15]
  22. REPEAT 15 [FD TO RT TO]
  23. The command to change the pen size to [10 TO] is
  24. PENSIZE [10 10]
  25. SETPENSlZE [ TO 10]
  26. PENSIZE not not
  27. SETPENSlZE[10][l O]
  28. The keyboard shortcut to paste cut or copied text is
  29. Ctrl + C c. Ctrl + X
  30. Ctrl +\/ d. Ctrl +Y

26-To select a word, …………….. .. on it.

  1. single-click r‘ b.‘ double-click
  2. triple-click d. right-click
  3. The keyboard shortcut to select an entire document is
  4. Ctrl + A “ c. Ctrl + Home
  5. Ctrl + End d. Ctrl + D is
  6. Triple-clicking on the selection bar selects L
  7. the entire sentence
  8. the entire paragraph
  9. the entire document
  10. none of these

29-Character formatting means to make changes to

  1. font type c. font colour
  2. font size d. all of these

30-Which of the following means aligning text to the right margin?

  1. left-align c. centre-align
  2. right-align d. justify

31-Which of the given features have been used in formatting the following sentence?

Friends and good manners will carry

you where money won’t go.

  1. bold c. underline
  2. italic d. both (b) & (c)

32-When you save a file in MS-Word 2007, it automatically adds a ………. ..  extension.

  1. .doc b. .docx
  2. .xlsx d. .xls

33-Which of the following options are found in the Change Case button?

  1. Capitalize Each Word
  2. UPPERCASE ‘
  3. lowercase
  4. Sentence case

34-The shortcut keys to start a slide show from the first slide

  1. Shift + F5 c. Alt + F5
  2. Ctrl + F5 d. F5

35-Which of these is not a view in PowerPoint?

  1. Normal b. Outline
  2. Slide Show d. Slide Sorter

36-A series of slides displayed one by one in full screen is called a

  1. presentation b. slide show
  2. slide sorter d. normal show

37-The dotted rectangular box that contains text and tables

  1. text place c. rectangular box
  2. text box d. placeholder

38-To create a text box in a PowerPoint slide, click on the ………… .. tab.

  1. Home c. Insert
  2. Design d. Review

39-The option New Slide is in the Slides group on the ……….. .. tab.

  1. Home c. Review
  2. Insert d. Design

40-The option for checking spelling is on the …………….. .. tab.

  1. Home c. Design
  2. Review d. Insert

ANSWERS:

  1. d 21. d
  2. d 22. b
  3. b 23. a
  4. b 24. b
  5. b 25. b
  6. d 26. b
  7. b 27. a
  8. b 28. c
  9. a 29. d
  10. a 30. b
  11. a 31. b
  12. d 32. b
  13. a 33. d
  14. a 34. d
  15. a 35. b
  16. c 36. b
  17. b 37. d
  18. a 38. c
  19. d 39. a
  20. d 40. b

 

 

 

REVISION QUESTIONS P: 123-124

 

1-Name any two tasks one can perform on a computer at home.

  1. Computers are used at home for:
  • playing games
  • storing addresses and telephone numbers.

 

2-How are computers used in space technology?

  1. Computers are widely used in space technology to monitor and control space equipment, satellites, etc.

 

3-How are computers used in banks?

  1. Computers are used in banks for online enquiries about customers’ account balances, verifying cheques, updating account balances, and calculating interest.

 

4-How are robots used in various fields? Give three examples

  1. Robots are machines controlled by computers. They can be made to look like humans and at times they perform tasks that even humans cannot do. The three examples are:
  • Robots can go inside active volcanoes.
  • Robots help explore other planets.
  • Robots help doctors perform operations.

 

5-Differentiate between input and output devices.

  1. The devices through which we enter data and instructions into a computer are called input devices.

On the other hand, devices through which we view output from a computer are called output devices.

 

6-Give two examples each of input and output devices.

  1. Two input devices are keyboard and mouse. Two output devices are monitor and printer.

 

7-What are pointing devices? Give two examples.

  1. Pointing devices are devices that are used to point at and select options on the screen. Examples are light pen and mouse.

 

8-What does VDU stand for?

  1. VDU stands for visual display unit.

9-Differentiate between hard copy and soft copy.

  1. The output that we get on a monitor is called soft copy. The printed copy that we get from the printer is called hard copy.

 

10-Define the following terms:

  1. File b. Folder g
  2. File: A file is a collection of data or information.

Folder: A folder is used to store a group of files with data on the same/different subject(s).

 

11-Which command is used to bring the turtle to the centre of the Logo screen?

  1. The HOME command is used to bring the turtle to the centre of the Logo screen.

 

12-Which Logo command is used to print text on the screen?

  1. The LABEL command is used to print text on the screen in Logo.

 

13-Differentiate between the PENUP and PENDOWN commands.

  1. PENUP or PU is the command used to move the turtle to any part of the screen without drawing a line. The PENDOWN or PD command is used to continue the drawing.

 

14-Write down the set of commands required to draw a rectangle

  1. using the REPEAT command b. without using the REPEAT command
  2. The set of commands to draw a rectangle without using the REPEAT command:

FD 50

RT 90

FD 100

RT 90

FD 50

RT 90

FD 100

RT 90

HT

Set of commands to draw a rectangle using the REPEAT command:

REPEAT 2 [FD 50 RT 90 FD 100]

 

15-Give the short forms of the following commands:

  1. PENDOWN c. SHOWTURTLE b. PENUP
  2. a. PD b. PU c. ST

 

16-What will be the output of the following commands in Logo?

  1. FD 20 c. FD 50 e. BK 20
  2. LT 90 d. RT 90
  3. a. The turtle will move forward 20 units drawing a line.
  4. The turtle will turn its head by 90 units to the left.
  5. The turtle will move forward 50 units drawing a line.
  6. The turtle will turn its head by 90 units to the right.
  7. The turtle will move backward 20 units drawing a line.

 

17-Write down the command(s) to draw a semicircle.

  1. REPEAT 180[FD 1 RT 1]

RT 90

FD 115

 

18-What are the following commands used for in Logo? a. REPEAT b. PRINT

  1. REPEAT: The REPEAT command is used to perform any command more than once. It reduces the number of lines of commands you need to write.

PRINT: The Print command is used to write any text or number in the Recall List Box.

19-How many degrees are required to draw a a. full circle? b. semicircle?

  1. a. 360° b. 180°

 

20-What is meant by formatting?

  1. Formatting is the process of changing the general arrangement and appearance of text, i.e. improving the appearance of the text by using various fonts, font colours, font sizes, and font styles.

 

21-What are default settings?

  1. Settings that are standard or pre-defined in a software package are called default settings.

 

22-What is meant by alignment?

  1. Alignment is the manner in which text is placed between the margins of a page.

 

23-Name the different alignment options.

  1. The different alignment options are:

Align Text Left, Center, Align Text Right, and Justify

 

24-Which button is used to align text to both the left and right margins?

  1. To align the text to both the left and right margins we use the Justify button.

 

25-What is meant by editing text?

  1. Editing text means making changes to the text.

 

26-How can you select a paragraph and a sentence in MS Word using a mouse?

  1. A paragraph can be selected by double-clicking on the selection bar or triple-clicking anywhere in the paragraph. A sentence is selected by pressing and holding Ctrl and clicking anywhere in the sentence.

 

27-Write down the steps to delete a block of text.

  1. To delete a block of text, follow these steps:
  2. Select the text to be deleted.
  3. Press Delete or Backspace.

 

28-Give the keyboard shortcuts for the following:  a. inserting a new slide

  1. opening the Save As dialog box
  2. a. Ctrl + M b. Ctrl + S

 

29-What is a slide?

  1. A slide is an individual page in a presentation.

30-Which toolbar appears to the right of the Microsoft Office Button in MS

PowerPoint 2007?

  1. The Quick Access Toolbar is displayed to the right of the Microsoft Office Button.

 

  1. What is the default extension of an MS PowerPoint 2007 file?
  2. The default extension of an MS PowerPoint 2007 file is .pptx.

 

  1. Write down the steps to delete a slide from a presentation.
  2. To delete a slide from a presentation, click on the Home tab. In the Slides group click on Delete.

 

  1. The Spelling option appears on clicking on the ……………… .. tab.

33.Review

 

  1. Name the different Change Case options.
  2. The five change case options are: Sentence case, lowercase, UPPERCASE, Capitalize Each Word, and tOGGLE cASE

 

  1. Which Change Case option would you select to capitalize the first

character of each word?

  1. Capitalize Each Word

 

  1. How do you run a slide show?
  2. To run a slide show:

Press F5.

Or

Click on the Slide Show tab. Click on From Beginning.

 

  1. What is multimedia?
  2. Multimedia refers to a combination of many media forms such as text, sound, video, animation, and graphics to convey information.

 

  1. Name any two multimedia games that come as a part of Windows.
  2. The multimedia games that come as a part of windows are Solitaire and Chess.

 

  1. FILL IN THE BLANKS.
  2. ………. .. is a pointing device used for playing games.
  3. ……………. .. is a pointing device used for drawing.
  4. The output produced on a VDU is . . . . . . . . .
  5. The ……………. .. starts if your
  6. The …………. .. Logo command does not take any input.
  7. The ………… .. Logo command is used to avoid repetition of commands.
  8. A turtle will make ……………. .. turns to draw a hexagon.
  9. The …………… .. command is used to reverse the previous command.
  10. Font sizes are measured in units called ………..
  11. A ………… .. is an individual page of a presentation.

ANSWERS: 39. a. Joystick b. Mouse c. soft copy d. screen saver e. PU f. REPEAT g. six h. Undo i. points j. slide

 

40-WRITE T FOR THE TRUE STATEMENTS AND F  FOR THE FALSE ONES.

  1. You see a screen saver when you start the computer.
  2. A folder cannot contain another folder.
  3. The PENDOWN command is used only after the PENUP command.
  4. The turtle on the Logo screen can

be made to disappear using the DT command.

  1. A turtle will make six turns to draw a septagon.
  2. MS Word is used for creating presentations.
  3. Formatting means changing the general arrangement of text.
  4. Bold means slanted text.
  5. A placeholder is a dotted circular box on a slide.
  6. Multimedia programs can be used for educational purposes.

ANSWERS: 40. a. F b. F c. T d. F e. F f. F g. T h. F i. F j. T

END

It's only fair to share...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *