NOTES/SOLVED EXERCISES ENGLISH FOR GRADE 6 (VI) (PCTB) BY M. GHULAM MUHAMMAD BAIG

NOTES/SOLVED EXERCISES ENGLISH FOR GRADE 6 (VI) (PCTB) BY M. GHULAM MUHAMMAD BAIG

LESSON NO. 1 FAIR DEALING OF HADRAT MUHAMMADPAGE: 1-5

VOCABULARY

MATCH THE WORDS WITH MEANING IN CONTEXT.

   
business:famous:friends:incidents:trustworthy. occupation, trade, industryprominent, well-known, renownedcompanions, helpers, groupshappenings, events, circumstancesloyal, responsible, reliable

READING FOR COMPREHENSION

A:

B:

C. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION: 1 What made the Rasool ﷺ  famous even before his nabuwat?
ANSWER: His honesty and fair dealing with people made the Rasool ﷺ  famous before his NABUWAT.
QUESTION: 2 Why did Hazrat Khadijah رضی اللہ تعالیٰ عنھا decide to marry Hazrat Muhammad ﷺ?
ANSWER: Hazrat Khadijah رضی اللہ تعالیٰ عنھا decided to marry Hazrat Muhammad ﷺ because of his honesty and fair dealing with people.
QUESTION: 3 Why did the Rasool ﷺ instruct his companions to be fair in business dealing?
ANSWER: Rasool ﷺ instructed his companions to be fair in business dealing because honesty and trustworthy marchant is associated with the prophets, uprights and martyrs.
QUESTION: 4 What is the impact of avoiding doubtful things in business dealing?
ANSWER: Who avoids doubtful things in business dealing keeps his religion and honour blameless.
QUESTION: 5 How can we be honest and fair in our dealing?
ANSWER: We be honest and fair in our dealing by following the teachings of Hadrat Muhammadﷺ.

D. FILL IN THE BLANKS WITH APPROPRIATE WORDS.

1- In his young age, he became a ————————–(TRADER).

2- The people of Makkah were much impressed by his trading——————————(SKILLS AND FAIR DEALING).

3- The truthful and trustworthy merchant is ———————-(ASSOCIATED)with the Anbiya, the Uprights and the Martyrs.

4- He who guards against —————–(DOUBTFUL)things keeps his religion and

his honour blameless.

5- Allah shows———————–(MERCY) to the mcm who is kind when he sells, when he buys and when he makes a claim.

DICTIONARY SKILLS

E:

F:

G: FIND THE MEANING OF THE FOLLOWING WORDS IN THE DICTIONARY.

WORDS MEANINGS
ENTERPRISE  
REGRET  
EXCHANGE  
PROTEST  
REWARD  
SACRIFICE  
BRIDLE  

GRAMMAR

A: FILL IN THE BLANKS USING THE COMMON NOUNS GIVEN BELOW.

(beggar, actor, liar, lawyer, sailor)

  1. A person who sails on the water is called a —————————-
  2. A person who acts in a play is called an —————————-
  3. A person who tells lies is called a —————————-
  4. A person who begs is called a —————————-
  5. A person who has studied law is called a ———————-

Answers: (1- sailor)(2- actor)(3- liar)(4- beggar)(5- lawyer)

WRITING SKILLS

B. PICK OUT FIVE PROPER NOUNS FROM THE LESSON.

C. COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH PROPER NOUNS.

My name is ————————————————————

I live in ————————————————————

My birthday is in ————————————————————

My favourite day of the week is —————————————————

The name of my school is ————————————————————

D: USE AN APOSTROPHE TO MAKE POSSESSIVE NOUNS.

Maria’s computer —————————————-

Sana’s sister —————————————-

The teachers’ papers —————————————-

Lata’s pencil —————————————-

My parents’ house —————————————-

E. NOW USE THESE PHRASES IN SENTENCES IN YOUR OWN.

F: READ THE FOLLOWING SENTENCES TAKEN FROM THE LESSON AND UNDERLINE SIMPLE PAST VERBS.

  1. In his young age, he became  a trader.
  2. He traded  with other people’s money with great care.
  3. The Rasool ﷺ advised  his companions to avoid doubtful things in business dealing.
  4. The Rasool ﷺ gave  great importance to fair business dealing.

G: USE SIMPLE PAST VERBS TO COMPLETE THESE SENTENCES.

I —————saw————– a snake last night. (see)

She———–came—————— late yesterday. (come)

They ————went—————–for a walk on Sunday. (go)

We ———————played——– football lust week. (play)

She —————-wrote————-a long story in the test. (write)

H:

I: GIVE THE PRONUNCIATION OF THE FOLLOWING WORDS AS GIVEN IN YOUR DICTIONARY.

   
age profit honesty famous advised  

WRITING SKILLS

A: CHANGE THE FOLLOWING SENTENCES INTO NEGATIVE AND INTERROGATIVE.

Examples:  He bought a new pen.

He did not buy a new pen; (negative)

Did he buy a new pen? (interrogative)

1 . Birds flew in the air.

Birds did not flow in the air.(negative)

Did birds flow in the air?(interrogative)

2. They worked hard in exams.

They did not work hard in exams.(negative)

Did they work hard in exams?(interrogative)

3. We looked at the map.

We did not look at the map.(negative)

Did we look at the map?(interrogative)

4. The man killed a snake.

The man did not kill a snake.(negative)

Did the man kill a snake?(interrogative)

5. I wrote a letter.

I did not write a letter.(negative)

Did I write a letter?(interrogative)

B:

C:

ORAL COMMUNICATION SKILLS

GROUP ACTIVITY

PROOF READING ACTIVITY

LESSON NO. 2 SURROUNDED BY TRASH  PAGE:

A: READING FOR COMPREHENSION

VOCABULARY

FIND THE MEANING OF THESE WORDS IN YOUR DICTIONARY. USE THESE WORDS IN SENTENCES OF YOUR OWN.

deposit, rotten, cigarette butts, guilty consequences

B:

C. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION: 1 What is littering?
ANSWER: Littering is the increasingly prevalent bad habit of thoughtlessly throwing away or leaving rubbish lying around in public places instead of using the rubbish bins or wastepaper baskets provided.
QUESTION: 2 What excuse do people give about littering public places?
ANSWER:
QUESTION:3 What diseases can spread due to littering?
ANSWER:
QUESTION:4 How do our good and bad habits affect our environment?
ANSWER:

GRAMMAR

A. PICK OUT AND WRITE UNCOUNTABLE NOUNS FROM THE LESSON.

B. COMPLETE THE PUZZLES WITH THE HELP OF GIVEN CLUES.

   
Bees collect it. We use it to make bread. This fruit keeps the doctor away. We drink tea in them. We drink it when we are thirsty. We use them to write with. We use it to make sweets. We read them. Children play with it on the beach It tells us the time. H F A C W P S B S C

C:

D. FILL IN THE BLANKS USING “A” OR “AN” WHERE NECESSARY.

  1. 1.    ———a——— student is in the classroom
  2. ———–a——-  food is in the cupboard.
  3. ————-a—–  paper is in my bug.
  4. —————an—  ink-pot is on the table.
  5. —————–a-  boy is in the car.
  6. —————–an-  apple is in the plate.

E. TICK THE RIGHT BALL AFTER EACH STATEMENT.

   
I keep a plastic bag with me to avoid littering.I switch lights off when I leave a room.I tum my TV or computer off when I don’t need it.I clean my teeth by putting water into cx glass.At school I switch off lights when the room is empty. Always Always Always Always Always

E: UNDERLINE SIMPLE PRESENT FORM OF VERBS FROM THE FOLLOWING SENTENCES.

  1. Lots of people come  here for fun, for work and for enjoyment, and when they go back home, they leave  behind a mountain of smelly trash and dirty rubbish.
  2. Many people think  that it is all right to litter as it is the duty of sweepers to keep the area clean.
  3. Wherever we go, we create a mess.
  4. Rotten fruits and decaying food stuffs emit  poisonous gases and bad smell which are extremely harmful for our health.

G. TICK THE RIGHT OPTION.

They never —————————–to see us. (come, comes)

I always ——————————my teeth twice a day. (clean, cleans)

This train often——————————-late. (arrive, arrives)

Our team never——————————(lose, loses)

Salma never———————————-the library. (visit, visits)

H. CHANGE THE FOLLOWING SENTENCES INTO NEGATIVE & INTERROGCLTIVE.

Example:

She comes early.

She does not come early (negative)

Does she come early? (interrogative)

  1. I read the book.

I do not read the book. (negative)

I read the book? (interrogative)

  • The baby plays with toys.

The baby does not play with toys. (negative)

Do I read the book? (interrogative)

  • We buy fruit.

I do not read the book. (negative)

Do I read the book? (interrogative)

  • You drink milk everyday

You do not drink milk everyday. (negative)

Do you drink milk everyday? (interrogative)

  • He speaks the truth.

He does not speak the truth. (negative)

Does he speak the truth? (interrogative)

I: REWRITE THE SENTENCES GIVEN BELOW USING COMMAS WHERE NEEDED:

  1. India, Pakistan, China and Singapore are Asian countries.
  2. Here are roses, orchids, sunflowers and lilies in the basket.
  3. Mrs. Khan buys apples, oranges, peaches and water-melons.
  4. There are many cars, buses and trucks on the road.
  5. There are chairs, a table, a cupboard and a television in this room.

I. WITH THE HELP OF YOUR DICTIONARY BREAK THE FOLLOWING WORDS IN SYLLABLES.

   
People garbage scattered extremely planet  

WRITING SKILLS

ORAL COMMUNICATION SKILLS

GROUP ACTIVITY

LESSON NO.3 CHITRAL VALLEY PAGE:

VOCABULARY

SOME MEANINGS ARE GIVEN BELOW IN COLUMN A. READ THE LESSON AND FIND OUT WORDS WHICH HAVE THE SAME MEANINGS. WRITE THEM IN COLUMN ‘B’ .

   
low areas between hills, with stream or river having a liking forquick and noisy movements or activitiespersons travelling for pleasuresmall round piece of glass, stone, etc. pierced for threading with others  

READING FOR COMPREHENSION:

A: ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS:

QUESTION: 1 Where is Chitral Valley situated?
ANSWER: Chitral Valley situated in the North of Pakistan.
QUESTION: 2 What is the head-dress of the Kalash women?
ANSWER: The head-dress of the Kalash women is a dress which is decorated with different buttons, shells and beads.
QUESTION:3 What is the main attraction for tourists in Chitral Valley?
ANSWER: The culture and tradition of the Kalash people is the main attraction for tourists in Chitral Valley.
QUESTION: 4 Why do we call the people of Chitral Valley “Kalash”?
ANSWER: We call the people of Chitral Valley “Kalash” because they wear black dresses.
QUESTION:5 What do you like the most about Kalash people?
ANSWER: I like the most about Kalash people their culture and tradition.

B: FILL IN THE BLANKS WITH THE MOST APPROPRIATE CHOICE GIVEN AFTER EACH SENTENCE.

1- The natural beauty of Chitral attracts the ———————

(a)people (b) tourists (c) children (d) workers

2- The Kalash women wear ———————————dress.

(a) red (b) white (c) black (d) yellow

3- The Kalash people perform their special————————–at different festivals.

(a) feats (b) tricks (c) dances (d) performance

4- The Kalarsh people live in simple houses made of——————— and mud.

(a) bricks (b) stones (c) cement (d) wood

GRAMMAR:

A: FILL IN THE BLANKS USING ‘A’, ‘AN’. OR ‘THE’ AS NEEDED.

  1. We see ———–a———- moon at night.
  2. Miss Saima puts——–an————-  ice-cube into her lemonade.
  3. This is —————a—— peacock. ——The————— peacock has colourful feathers.
  4. Give me———an————  envelope. I will put my letter in————the———  envelope.
  5. Zubair bought——–a——–  new motorcycle. ——–the—– motorcycle is red in colour.

B:

C:

WRITING SKILLS:

A:

B:

C:

D:

E:

F:

G:

ORAL COMMUNICATIONS SKILLS:

GROUP ACTIVITY

LESSON NO.4 NIGHT (POEM) PAGE:

VOCABULARY:

Look up the meaning of these words in the dictionary. Use these words in sentences of your own.

descending, seek, bower, delight, nest

READING FOR COMPREHENSION:

A. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION: 1 What is this poem about?
ANSWER: This poem is about the darkness and calmness of night.
QUESTION: 2 When do the stars shine?
ANSWER: The stars shine when the Sun is setting.
QUESTION:3 What does the night bring for us?
ANSWER: The night brings for us the moon, the stars, darkness and quietness.
QUESTION: 4 What makes the moon happy?
ANSWER: The heaven’s high bower makes the moon happy.
QUESTION:5 Why are the birds silent in their nests?
ANSWER: The birds silent in their nests because the night brings time for their rest in them.

B:

C:

(I) MAKE YOUR OWN SIMILES. HOW COULD I SOY THAT SOMEBODY:

runs fast ———————————————————————

is pretty———————————————————————

jumps well———————————————————————

is strong———————————————————————

(II) HOW COULD I SAY THAT SOMETHING:

feels soft ———————————————————————

is sweet———————————————————————

is heavy———————————————————————

sounds noisy———————————————————————

D: COMPLETE THE SUMMARY OF THE POEM USING THE FOLLOWING WORDS.

go, shine, enjoys, rest, set, like

The sun has ———- rest ——- and the evening stars—— shine ———- in the sky. Birds take—— rest —— in their nests and people also——– go ———- to their homes. The moon looks—– like —– a flower and it also—— enjoys —— the night time.

GRAMMAR:

A:

B: COMPLETE THESE SENTENCES USING A SUITABLE POSSESSIVE PRONOUN

1. He is carrying his new bag. it is ——————-his—————–

2. She is wearing her beautiful dress. It is————-hers———————–

3. I am buying an expensive watch. It is ———————mines—————.

4. They are ironing their shirts. These are ————————–their———-.

5. You are holding a story book. It is ———————-yours————–.

C:

D: COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH THE SUITABLE PREPOSITIONS.

1. Majid is coming back ————on—————–Monday

2. She plays——————————–in—- the afternoon.

3.Their plane will arrive —————-at—3 o’ clock.

4. He takes lessons————————–on— Sunday.

5. You can see me——————–at———- half past seven————–in———- the evening.

E:  USE THE CORRECT FORM OF VERB GIVEN IN BRACKETS TO MAKE PRESENT CONTINUOUS TENSE.

1 . I can’t come. I (learn) my lesson.                              I can’t come. I am learning my lesson.

2. What (you/ do) ? Mom is waiting for you.              What are you doing ? Mom is waiting for you.

3. Look! My cat (play).                                                     Look! My cat is playing.

4. He (do) his homework.                                                He is doing  his homework.

5. Listen! That girl (cry).                                                   Listen! That girl is crying.

F: MAKE QUESTIONS IN PRESENT CONTINUOUS TENSE.

She is having a party.

Is she having a party?

1. We are waiting for the bus.

Are we waiting for the bus ?

2. She is going to work.

Is she going to work?

3. He is riding a bike.

Is he riding a bike?

4. We are travelling by train.

Are we travelling by train?

5. She is cooking mutton for supper.

Is she cooking mutton for supper?

6. They are playing football.

Are they playing football?

G:

H: CHOOSE THE CORRECT WORD.

  1. I could not get a —————- in the bus. (seat, sit)
  2. A mosquito—————-  me last night. (beat, bit)
  3. My mother is cooking rice for—————- . (super, supper)
  4. My grandmother —————- us stories. (tells, tales)
  5. Saad —————- the ball and scored the goal. (hit, heat)
  6. A —————- sails over water. (sheep, ship)

WRITING SKILLS:

A:

B:

C:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

REVIEW 1

A: FILL IN THE BLANK WITH A/ AN / THE.

1. I will be there after ……..an….. .. hour.

2. This is …….the….. .. tallest building in ——the—— town.

She is ……an…… .. honest girl.

4———An————active child is …..a….. ..healthy child.

5———–An——ostrich is born in the zoo. Many children Want to go to the zoo to see ……the….. .. baby.

B: COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES INSERTING THE PLURAL FORM OF THE NOUNS IN BRACKETS.

1. The (girl) are playing with their (friend).

2.These (tree) shed their (leaf) in autumn.

3. The (man) gather (strawberry) to make jam.

4. The (sheep) graze in the (field).

5. Keep (knife) away from the reach of (child).

ANSWERS:

1. The (girls) are playing with their (friend).

2. These (trees) shed their (leaves) in autumn.

3. The (man) gather (strawberries) to make jam.

4. The (sheep) graze in the (fields).

5. Keep (knives) away from the reach of (children).

C: REWRITE THESE PHRASES USING APOSTROPHE.

1. The shop of my father ——————————————-

2. The cries of the monkeys——————————————-

3. The tail of the cat——————————————-

4. The wings of the birds ——————————————-

5. The clothes of the children ————————————–

ANSWERS:

  1. My father’s shop
  2. Monkeys’ cries
  3. The cat’s tail
  4. The birds’ wings
  5. The children’s clothes

D: IDENTIFY DECLARATIVE, NEGATIVE, INTERROGATIVE IMPERATIVE  & EXCLAMATORY SENTENCES.

1 . An aero plane flew above clouds. —–d————————————–

2. The baby does not play with toys. —–n————————————–

3. ‘Wow! What a beautiful watch. ——–e———————————–

4. Shut the window. please. —————im—————————-

5. Are you going to the market? ———in———————————-

E: FILL IN THE BLANKS IN SIMPLE PRESENT TENSE. USING THE VERB IN BRACKETS.

1. She usually …….takes…… .. (take) a bus to school.

2. The teachers ….. encourage…… .. (encourage) the students to study hard

3.The students  .. read.. .. (read) a storybook every Saturday

4. He ………is… .. (be) a good student in school.

5. You ……. paint….. .. (paint) the picture.

F: FILL IN THE BLANKS IN SIMPLE PAST TENSE USING THE CORRECT VERB GIVEN IN BRACKETS.

1. l …….felt….. .. (feel) very tired alter the long walk.

2.They  …. visit. .. (visit) the zoo on last weekend.

3. She ..took…  (take) many photographs of the animals.

4. Everyone ……. hear…… .. .(hear) the good news.

5. He ……brought…… .. (bring) his parrot to school.

G: FILL IN THE BLANKS WITH CORRECT PRESENT CONTINUOUS TENSE FORM OF THE VERB GIVEN IN BRACKETS.

1. A bird ……….is flying……………. .. (fly) in the sky.

2.The children ….are playing……. (play) the playground.

3. They ………..are making……. .. . …. .. (make) a lot of noise.

4. The mother …….is cooking…………. .. (cook) lunch.

5. It ………..is raining……… .. (rain) heavily.

H: READ THE PARAGRAPH GIVEN BELOW. IDENTITY ERRORS OF REGULAR AND IRREGULAR PLURAL NOUNS.

Childrens love to play in the park. Mans and womans also visit parks. Mans like jogging and reading newspaper. Womans like talking to each other. All peoples enjoy very much

ANSWERS:

Children love to play in the park. Men and women also visit parks. Mans like jogging and reading newspaper. Women like talking to each other. All people enjoy very much.

I: WRITE A LETTER TO YOUR FRIEND TELLING HER / HIM ABOUT YOUR EID MILAN PARTY AT SCHOOL.

J: WRITE PARAGRAPHS OF 50-70 WORDS ON THE FOLLOWING TOPICS.

I. MY BEST TEACHER  II. MY SCHOOL

K:

L:

LESSON NO.5 TRAVELLING ETIQUETTES PAGE:

VOCABULARY:

A: MATCH THE FOLLOWING WORDS WITH ILLUSTRATIONS

( get off. get on. standup. sit down)

B: USE THESE WORDS IN SENTENCES OF YOUR OWN.

get off ———————————————————————–

get on———————————————————————–

stand up———————————————————————–

sit down———————————————————————–

READING FOR COMPREHENSIONS:

A. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What are travelling etiquettes?
ANSWER: TRAVELLING ETIQUETTES Consult timetable of desired transport.Stand away from road. Take care of your luggage.
QUESTION:2 What things you should do while waiting for the bus or the van?
ANSWER: During waiting for the bus or the van we should Stand away from road.Take care of your luggage.
QUESTION: 3 How do you behave with driver, conductor and other passengers in a van or a bus?
ANSWER: During travel we treat well with driver, conductor and other passengers in a van or a bus.
QUESTION:4 What do you do to keep yourself safe in the bus?
ANSWER: Stand away from road.Take care of your luggage.Don’t take any eating things from others
QUESTION:5 What might happen if you don’t show patience while getting of the bus?
ANSWER: If we don’t show patience while getting of the bus; we might push someonewe may fall and get injured

B:

GRAMMAR:

A: CHOOSE THE CORRECT REFLEXIVE PROXZOUNS FROM THE LIST GIVEN BELOW TO FILL IN THE BLANKS IN THE FOLLOWING SENTENCES.

myself, yourself, himself, herself, itself, ourselves, yourselves, themselves

1. Raheel made this T-shirt . himself

2. Lubna did the homework . herself

3. We helped to some dessert at the party. ourselves

4. Eman, did you take the photo all by . ? yourself

5. I wrote this poem . myself

6. The lion can defend . itself

7. Tina and Umer, if you went more milk, help . yourselves

8. Ali and Danial collected the stickers . themselves

B. UNDERLINE INDEFINITE PRONOUNS IN THE FOLLOWING SENTENCES.

1. I saw somebody  there.

2. Did you see anybody  there?

3. Would you like something better?

4. Everybody is present in the hall.

5. Nobody came to the meeting.

6. Is there anything  in that drawer?

C. CHOOSE THE CORRECT OPTION.

1- I didn’t see Akram at the gym. In fact, I didn’t see .

a. anybody b. nobody c. somebody

2- Please tell the salesman at the door that we don’t want to buy

a. anything b. nothing c. something

3- Check in that bag. I bought you .

a. anything b. something c. everything

4- If the phone call is for me, I’m not here. I’m not talking to this weekend.

a. nobody b. anybody c. somebody

5- At that restaurant, you can’t buy for less than Rs. 100/-.

a. something b. everything c. anything

6- You should take for that cough.

a. anything b. everything c. something

answers: (1-a)(2-a)(3-b)(4-b)(5-c)(6-c)

D: FILL IN THE BLANKS WITH CORRECT PREPOSITION

  1. The picture hangs ———-above———– i my head.
  2. The sun is ————behind——— the clouds.
  3. The dog ran ———after———— the cat.
  4. I distributed candies ———among———— children.
  5. The cat is———under————  the tree.
  6. Our house is ———in front of———— a big tree.
  7. They went ———–up———- the mountain.
  8. The field is ———–opposite ———- the houses.
  9. Sara is ———-between———– her cousins.

E: LOOK AT THE MAP AND LOCATE THE DIRECTIONS

1- The library is ————————–the departmental store.

(a) opposite (b) one block away from (c) at the back of (d) between the super market and

2- The railway station is the post office.

(a) behind (b) on the side of (c) in front of (cl) next to

3- The Cafe is the Faiz street from the post office.

(a) up (b) down (c) opposite (d) next to

4- The bakery is on the one side of the book store, while the departmental store is on it.

(a)on the other side (b ) behind (c) at the back of (d ) opposite

5. The grocery store is the bakery

 (a) down the Ravi street from (b) one block away from (c) two blocks away from (d) opposite

answers: (1-c)(2-c)(3-b)(4-a)(5-b)

F. ENCIRCLE THE ADVERBS THAT DO NOT BELONG TO THE GROUP. GIVE THE REASON TOO.

  1. too, very enough, bravely  degree
  2. here, there, Sunday  inside
  3. always, often, very sometimes
  4. Yesterday outside, tomorrow, night
  5. cleverly, always, beautifully angrily

G. COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH APPROPRIATE ADVERBS FROM THE LIST.

soon very never beautifully here

1. Tea is———- very ———- hot.

2. She sings———– beautifully —— .

3. They will play a game———–soon——-

4. Farida——-never——— comes lute

5. He is not———-here———- .

H:

WRITING SKILLS:

A:

B:

C:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.6 TESTS AND EXAMS PAGE:

VOCABULARY:

A: WHAT DO YOU UNDERSTAND BY:

a morning lurk ———————————————————————–

a night owl —————————————————————————-

B: FIND THE SYNONYMS OF THE FOLLOWING WORDS IN THESAURUS.

formal, nervous. stress, leisure, distract, ramble

READING FOR COMPREHENSION:

A: CHOOSE THE CORRECT OPTIONS.

1. The main idea of paragraph 1 is:

a. exams b. stress c tests

2. The main idea of paragraph 2 is:

a. stress b. tests c. exams

3. Paragraph 3 shows supporting details in the form of:

a definition b. example c. evidence

Answers:  (1-c)(2-c)(3-a)

B:

C. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What is the difference between tests and exams?
ANSWER: Tests help us to know where we are in the process of studies. While exams make us enable to move to other level of study.
QUESTION:2 What is the importance of tests and exams?
ANSWER: TESTS & EXAMS keep us active in studies. We do not waste time and Succeed in final exams.
QUESTION:3 Do you feel nervous about tests and exams?
ANSWER: No, because I do my homework daily so I never feel nervous about tests and exams.
QUESTION:4 What kind of tests and exams do you prefer to have? Why?
ANSWER: I prefer those tests which check our information and thinking power not only textbooks.
QUESTION:5 When can you study the best, in the day or at night? Why?
ANSWER: I can study day and night but I like more to study at night because there is no disturbance.

D: ARE YOU A GOOD PLANNER? MARK (a ) OR (X) IN THE BOX.

1 . I have made a timetable for my study, games and TV.a

2. I have a tidy study area at home where I don’t keep things that distract me. a

3. I work on the hard stuff first and prepare the subjects I enjoy afterwards. a

4. I read all instructions and questions carefully.a

5. I check my work when I have finished, making sure that I have attempted it rightly. a

GRAMMAR:

A: USE ONE OF THE MODAL VERBS GIVEN IN BRACKETS 10 IN EACH GAP.

  1. They (can / might) ————— be away for the weekend but I’m not sure.
  2. You (may / might)————————-  leave now if you wish.
  3. (Could/ May)————————-  you open the window a bit, please?
  4. (May/ Can)————————-  you swim?
  5. Listen, please. You (may not / might not) ——————  speak during this exam.

B:

C: CHANGE THE DOCTOR’S COMMAND TO A PATIENT INTO SENTENCES WITH YOU MUST OR YOU MUSTN’T. ONE HAS BEEN DONE FOR YOU.

1- Stay in bed for at least a week.

You must stay in bed for at least a week.

2- Take these pills after each meal.

You must  take these pills after each meal.

3- Quit smoking.

You must  quit smoking.

4- Get more exercise.

You must  get more exercise.

5- Don’t have any visitor until Tuesday.

You must  not have any visitor until Tuesday.

D:

E:

WRITING SKILLS:

A: CHANGE THE FOLLOWING SENTENCES INTO NEGATIVE AND INTERROGATIVE.

  1. You may sit here.
  2. She can help him.
  3. You must say hello now.
  4. They should check everything.
  5. You might find the book in the cupboard
  6. I can borrow your book.

NEGATIVE:

  1. You may not sit here.
  2. She cannot help him.
  3. You must not say hello now.
  4. They should not check everything.
  5. You might not find the book in the cupboard.
  6. I cannot borrow your book.

INTERROGATIVE:

  1. May you sit here.
  2. Can she help him.
  3. Must you must say hello now.
  4. Should They check everything.
  5. Might You find the book in the cupboard
  6. Can I borrow your book.

B:

C:

ORAL COMMUNICATIONS SIKLLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.7 SPORTS AND SPORTSMANSHIP PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMPREHENSION:

A:

B. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What is meant by ‘sportsmanship’?
ANSWER: Sportsmanship is a fair and good treatment to others, especially in a sporting contest.
QUESTION:2 Why should we not cheat in a game?
ANSWER: We should not cheat in a game because we play game and try our best to win. Cheating mean you are not good player.
QUESTION:3 Why is it important to control your emotions when you lose?
ANSWER: It is important to control our emotions when you lose because we play game. Because it is against spirit of game to lose temper.
QUESTION:4 Games also teach us team work. How?
ANSWER: It is true that games teach us team work. We work together united to win the game and learn teamwork.
QUESTION:5 Which games do you like the most? Why?
ANSWER: I like football game the most because it Gives us chance to do hard work.Is cheaper than others.Has no need a big play ground.

C:

GRAMMAR:

A: REPLACE THE UNDERLINED WORDS WITH MULTIPLE COLLECTIVE NOUNS.

  1. A lot of peoplegathered on the beach.
  2. The man took his wife and children to the zoo.
  3. The group of cows grazed on the hill.
  4. The captain led his group of players to the ground.
  5. The children gave the chief guest a collection of flowers

Answers: (1-crowd)(2-family)(3-herd)(4-team)(5-bunch)

B:

C: JOIN ANTECEDENT WITH ITS REFERENT IN EACH SENTENCE. CORRECT THE WRONG PRONOUN – ANTECEDENT RELATIONSHIP.

  1. The  CAT will sleep ITS  basket.
  2. Samra is looking for his watch.
  3. Ali and Saad have completed his work.
  4. I am sorry: I lost your pen. I will bring me a new one tomorrow.
  5. Where is my bag? I can not find her.

Answers:

  • The  CAT will sleep its  basket.
  • Samra is looking for her watch.
  • Ali and Saad have completed their work.
  • I am sorry: I lost your pen. I will bring you a new one tomorrow.
  • Where is my bag? I can not find it.

D:

E:

WRITING SKILLS:

A: CHANGE THE FOLLOWING SENTENCES INTO NEGATIVE & INTERROGATIVE.

  1. I will go to the market today.
  2. You will play hockey.
  3. She will complete her work.
  4. They will reach Lahore tomorrow.
  5. The wet shirt will dry in the sun.

Answers:

NEGATIVE:

  1. I will not go to the market today.
  2. You will not play hockey.
  3. She will not complete her work.
  4. They will not reach Lahore tomorrow.
  5. The wet shirt will not dry in the sun.

INTERROGATIVE:

  1. Will I go to the market today?
  2. Will you play hockey?
  3. Will she complete her work?
  4. Will they reach Lahore tomorrow?
  5. Will the wet shirt dry in the sun?

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY

LESSON NO.8 THE RAINBOW (POEM) PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMPREHENSION:

A. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What is the main idea of the poem?
ANSWER: The main idea of the poem is comparison among man-made and God-made things.
QUESTION:2 Where do the boats and ships sail?
ANSWER: The boats and ships sail in the rivers and seas.
QUESTION:3 What sails across the sky?
ANSWER: Clouds sail across the sky.
QUESTION:4 Why are bridges made on rivers?
ANSWER: Bridges made on rivers so that people can cross the rivers.

B:

C:

D:

E: FILL IN THE BLANKS TO COMPLETE THE GAPED SUMMARY OF RAINBOW.

road -over -rainbow -beautiful- more -sail

It looks——— beautiful ———– when boats and ships——— sail ——— on rivers and seas. But clouds that sail———— over ———- the sky look

———— more ———beautiful. There are also bridges on the rivers that add to the beauty but a———— rainbow ————– that builds ———— road ———— from earth to the sky is far prettier than anything else.

GRMMAR:

A:

B:

C:

D: COMBINE THE PAIR OF SENTENCES BELOW INTO ONE SENTENCE‘. USING APPROPRIATE TRANSITIONAL DEVICES.

because therefore so but and

1 . Fatima got home late. She missed her TV programme

2. God made the country. Man made the town.

3. Hamad missed the bus. He woke up lute.

4. I went there. He was absent.

5. The weather was warm. Jamshaid turned on the air conditioner.

ANSWERS:

1 . Fatima got home late and she missed her TV programme

2. God made the country but man made the town.

3. Hamad missed the bus because he woke up late.

4. I went there therefore he was absent.

5. The weather was warm so Jamshaid turned on the air conditioner.

WRITING SKILLS:

A:                              

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.9 SEASONS OF THE YEAR PAGE:

VOCABULARY:

A:

B:

C:

READING FOR COMPREHENSION:

A:

B: CHOOSE THE RIGHT OPTION.

1. The lesson is about:

a. rain b. spring  c. seasons

2. Each paragraph in the lesson supports the main idea through

a.  definition b. example c. evidence

ANSWERS: (1- C)(2-C)

D: EACH SENTENCE BELOW IS THE TOPIC SENTENCE OI A PARAGRAPH TN THE TEXT. WRITE THE NUMBER OF THE PARAGRAPH NEXT TO ITS TOPIC SENTENCE.

After autumn comes winter. (Paragraph—————————)

Then comes the summer season.(Paragraph—————————)

Spring is the queen of seasons and the loveliest of them all.(Paragraph—————————)

Autumn comes between the summer and winter season.(Paragraph—————————)

D. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 Which is the longest season in Pakistan?
ANSWER: Summer is the longest season in Pakistan.
QUESTION:2 What do you like in the autumn season?
ANSWER: I like fruit in the autumn season.
QUESTION:3 What do you dislike in the summer season?
ANSWER: I dislike hotness in the summer season.
QUESTION:4 Which season do you like the most?
ANSWER: I like spring season the most.
QUESTION:5 What do you like most about your favourite season?
ANSWER: I like most about your favourite season is that there is no hot no cold.

E: CORRECT THE FOLLOWING STATEMENTS AND RE-WRITE THEM

1. The summer months are cold.

The winter months are cold.

2. Summer comes between autumn and winter.

Summer comes between spring and autumn.

3. Winter is the king of all seasons.

spring is the queen of all seasons.

4. January is the hottest month of the year.

May June and July are the hottest months of the year .

5. Spring comes between summer and winter.

Spring comes between winter and summer .

GRAMMAR:

A: FIND OUT FROM COLUMN R’ THE CORRECT ADJECTIVE TO SUIT THE NOUN IN COLUMN ‘B’ AND WRITE IL IN COLUMN ‘C’:

A B C
Soft woolen heavy rain hottest Months rains water clothes wind Wind clothes rains water Months

B. SOME ADJECTIVES FROM THE LESSON ARE GIVEN BELOW.

1 . What degree do these adjectives have?

loveliest ——— — (paragraph 2)

beautiful ———– (paragraph 2)

hottest ——— — (paragraph 3)

coldest ——— — (paragraph 5)

2.Write other degree of these adjectives.

3. Which ones are regular adjectives?

4. Which ones are irregular adjectives?

5. Pick out more adjectives from the lesson and change their degree.

C. ENCIRCLE THE ADJECTIVES THAT DO NOT BELONG TO THE GROUP. GIVE THE REASON TOO.

Example: beautiful , ugly intelligent

‘Some’ is not cm adjective of quality

  1. Pakistani, British, Japanese, round
  2. green, third, eight, second
  3. big, long, sour, four
  4. white, medium, pink, brown
  5. long, tall, white, high

D: USE CORRECT DEGREE OF ADJECTIVES IN THE FOLLOWING SENTENCES

1. Karachi is the (biggest) city of Pakistan.

2. Spring is the (most beautiful) of all the seasons.

3. This road is (longer) than that road.

4. Saima is the (most intelligent) student in the class

5.June is the (hottest) month of the year.

E: USE THE FOLLOWING ABSOLUTE ADJECTIVES IN SENTENCES

unique, round. perfect, empty dead

F:

WRITING SKILLS:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

REVIEW 2

A: UNDERLINE COUNTABLE, UNCOUNTABLE & COLLECTIVE NOUNS.

1. I like honey very much.

2. The team was happy to win the match.

3. An apple a day keeps the doctor away.

4. She drinks cold water.

5. There was a large crowd gathered in the street.

B: CHANGE THE GENDER & RE-WRITE THESE SENTENCES.

1. He is not as happy as his brother.

2. My mother likes tea but my father likes coffee.

3. Her grandmother tells her many stories.

4. We have many cocks and oxen in our farm.

5. Your brother is two years younger than your sister.

ANSWERS:

1. She is not as happy as her brother.

2. My father likes tea but my mother likes coffee.

3. His grandfather tells him many stories.

4. We have many hens and cows in our farm.

5. Your sister is two years younger than your brother.

C: FILL IN THE BLANKS WITH APPROPRIATE PRONOUNS.

1 . ……..He.. goes to the market.

2. Sana says that this bag is ….hers….. ..

3. I heard a sound in the room but there was …….no one .. inside.

4. I wrote this story …….myself ..

5. This book is mine not ……yours… ..

D: FILL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT PREPOSITION FROM THE BRACKETS.

1. We learnt to cook ………. .. our mother. (by at, from)

2. He is interested ………. .. stamp-collecting. (in, by at)

3. He has not written to me ………. .. many weeks. (from, for, with)

4. Turn right ………. .. the junction to go to the bank. (at, on, in)

5. She walked ………. .. the hospital. (Of, by, to)

E: FILL IN THE BLANKS WITH CAN, MAY, SHOULD OR MUST.

1 . ……May.. I have a look at your paragraph?

2. The new captain ……can.. .. run very fast.

3. You …..must.. .. finish your homework on time.

4. You …….should…… .. knock before you enter the room.

5. Fakhir ….can….. .. swim better than his friend.

F: COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH ADJECTIVES GIVEN IN BRACKETS IN FORM OF COMPARISON.

1 . My father is four years …..older.. .. (old) than my mother.

2. Zara is the …….taller……..(tall) girl in the class.

3. Salman is a …..hardworking .. (hardworking) student.

4. Fatima is the …..youngest.. .. (young) of the six children.

5. This is the ……most interesting……. .. (interesting) story I have ever read

G: FILL IN THE BLANKS WITH CORRECT ADVERBS.

1. She went ………early….. .. (adverb of time)

2. He lives …….here…… .. (adverb of place)

3. They walk …….slowly……. .. (adverb of manner)

4. Sana ……….often… .. gets good marks in tests. (adverb of frequency)

5. The story is …..very…….. ..interesting. (adverb of degree)

H: JOIN THE TWO SENTENCES IN EACH PAIR USING THE CONJUNCTION GIVEN IN BRACKETS.

1 . You will succeed. You work hard. (if)

2. She was invited. She did not come. (but)

3. He will succeed. He has worked hard. (because)

4. I was busy. I did not telephone him. (so)

5. It was raining. I took an umbrella with me. (therefore)

Answers:

1 . You will succeed if you work hard.

2. She was invited but she did not come.

3. He will succeed because he has worked hard.

4. I was busy so I did not telephone him.

5. It was raining therefore I took an umbrella with me.

I. FILL IN THE BLANKS WITH THE SIMPLE FUTURE TENSE OF THE VERB GIVEN IN THE BRACKETS.

1. Ali  …will take part…(take part) in race.

2. She …..will  be… .. (be) more regular in class after the warning.

3. I ……shall read…. (read) many storybooks during summer vacation.

4. They …..will hold… .. (hold) Fun Fair next week.

5. He ….will visit.. .. .(visit) us soon.

J: WRITE PARAGRAPHS OF 50-70 WORDS ON THE FOLLOWING TOPICS.

i. How to Polish Shoes?

ii. The Season I like the Most

K. READING AND THINKING SKILLS:

An unseen reading passage may be exploited for vocabulary text patterns, comprehension questions and summary skills.

L: ORAL COMMUNICATION:

Form pairs or groups (as required) and give students different situations. Ask them to prepare a dialogue for each situation and present it in the class.

LESSON NO.10 MODERN INVENTIONS PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMPREHENSION:

ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 Why is present age called the modern age?
ANSWER: Present age is called the modern age because it is age of science.
QUESTION:2 What are the main contributions of science?
ANSWER: The main contributions of science are; televisioncomputer
QUESTION:3 What are modem inventions in the field of information and entertainment?
ANSWER: MODEM INVENTIONS IN THE FIELD OF INFORMATION & ENTERTAINMENT televisionradiointernettelephone
QUESTION:4 What was the size of first earlier computers?
ANSWER: The size of first earlier computers was in tons. Some computers were like double decker buses.
QUESTION:5 How have these inventions changed our life?
ANSWER: Now-a-days, every field of life depends on the science.  Like we can travel faster than past days etc.

GRAMMAR:

A: USE THE CORRECT FORM OF THE VERB GIVEN IN BRACKETS TO MAKE ‘PAST CONTINUOUS TENSE.

1. When I saw him, he was going (go) to school.

2. The light went out when I was taking (take) tea.

3. When you were writing a letter, I was reading (read) a book.

4. While Saeeda was plucking (pluck) flowers, the gardener came.

5. I was taking (take) rest when the bell rang.

B: MAKE QUESTIONS IN PAST CONTINUOUS TENSE.

Example:

They were working all day

What were they doing yesterday?

1. She’s going to the market. [WHERE]

Where was she going?

2. You were giving her flowers because it was her birthday [WHY]

Why were you giving her flowers?

3. We were waiting because the train was late. [WHY]

Why were we waiting?

4. We were travelling by aeroplane. [HOW]

How were we travelling?

She was cooking rice for dinner. [WHAT]

What was she cooking?

C:

D: HEAD THE FOLLOWING SENTENCES. ENCIRCLE THE DIRECT OBJECT & UNDERLINE THE INDIRECT OBJECT.

1. She gave the beggar MONEY.

2. I owed her a lot of MONEY.

3. He gave his friend a PRESENT.

4. The teacher told the girls A STORY.

5. The guide showed the boys A MAP.

E:

WRITING SKILLS

A:                              

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.11 ZOO HOSPITAL PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMMUNICATION:

 ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What is the main difference between human patients and animal patients?
ANSWER: HUMAN PATIENTS   ANIMAL PATIENTS
They can tell their problem to the doctors. They cannot tell their problem to the doctors.
QUESTION:2 How do doctors make animals swallow medicine’?
ANSWER: Doctors hide medicine in the favourite food of the animals to swallow.
QUESTION:3 How was the castor oil given to the spoonbill?
ANSWER: Castor oil was given to the spoonbill by fish filled by oil.
QUESTION:4 How was the giraffe given the medicine?
ANSWER: The giraffe was given medicine by loaf of sugar because he like to eat it.

B:Tick (a)THE RIGHT CHOICE TO FILLIN THE BLANKS INB EACH STATEMENT.

1- The animals like to live in their natural .

(a) surroundings (b) houses (c) bushes (d) places

2- The expert doctors look after ———————in a zoo hospital.

(a) human patients (b) children patients (c) animal patients (d) the employees of the zoo

3- The doctor—————- the ways how the animal should be made to take medicine.

 (a) tries (b)finds (c) thinks (d) narrator

4- The——————————has a great liking for potatoes.

(a) giraffe (b) monkey (c) spoonbill (d) elephant

5- Giraffe has liking for—————————–

(a) potatoes (b) sweet (c) loaf of sugar (d )castor oil

6- Spoonbill mostly lives on

(a) meat (b) grain (c) warms (d) fish

GRAMMAR:

A. COMPLETE THESE SENTENCES WITH OBJECTS

1. I sold  my old car.

2. I took some hot tea.

3. I bought a pair of new shoes.

4. I understood the problem.

5. I wrote a letter.

Examples: The bird cried.

The elephant coughed.

B: USE THE FOLLOWING INTRANSITIVE VERBS IN SENTENCES.

slept: —————————————————————————————-

cried: —————————————————————————————-

fell: —————————————————————————————-

run: ——————————————————————————————

rose: ————————————————————————————-

C: MAKE SENTENCES OF THE FOLLOWING WORDS. FIND OUT WHETHER THE VERBS ARE TRANSITIVE / INTRANSITIVE.

WORDS SENTENCES TRANSITIVE INTRANSITIVE
laugh follow buy weep clean      

ACTIVE VOICE PASSIVE VOICE

A:  

B: READ THE FOLLOWING SENTENCES. IDENTIFY ACTIVE & PASSIVE VOICE

  1. I like mangoes. ACTIVE  VOICE
  2. Mangoes are liked by me.  PASSIVE VOICE
  3. Rice are eaten by us.  PASSIVE VOICE
  4. We eat rice. ACTIVE  VOICE
  5. She caught a bird. ACTIVE VOICE
  6. A bird was caught by her. PASSIVE VOICE
  7. He will be punished by the teacher. PASSIVE VOICE
  8. The teacher will punish him. ACTIVE  VOICE
  9. I am writing a story. ACTIVE  VOICE
  10. The story is being written by me. PASSIVE VOICE

WRITING SKILLS:

A:                              

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.12 DRUGS ARE DANGEROUS PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMMUNICATION:

A:

B:

C. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 Why do the people use drugs?
ANSWER: The people use drugs to intoxicate their minds.
QUESTION:2 What is the effect of drugs on the mind of people?
ANSWER: People lose the control on their minds by the effects of medicines.
QUESTION:3 How are the drivers who use drugs are danger for all of us?
ANSWER: The drivers who use drugs are danger for all of us because they cant drive safely and may cause some accident.
QUESTION:4 What advice do you want to give to the addicts?
ANSWER: I want to give to the addicts that they must consult doctor to get rid of the drugs.

D: CHOOSE THE CORRECT OPTION.

1 . The drugs are quite

a) easily available b) cheap c) costly d) useful

2- Addicts drain away

a) water b) enjoyment c) money d) nothing

3- Drugs change the way the brain

a) works b) understands c) covers d) maintains

4- The addicts drive their vehicles

a) actively b) safely c) carefully d) dangerously

5- Addicts make our world

a) healthy b) unhealthy c) pleasant d) secure

GRAMMAR:

A: READ TWO SENTENCES GIVEN BELOW AND NOTICE THE DIFFERENCE.

It you go to Murree, you will have a wonderful Remember. You will have a wonderful time if you go to Murree.

  1. Which clause comes first in this sentence? (Any one)
  2. Can you switch these clauses? (yes)
  3. Is there any difference in meaning? ( No)
  4. What’s different about punctuation? What happens to the comma?
  5. When the main clause comes first, there is no need to put a comma.

B: COMPLETE THE FOLLOWING FIRST CONDITIONAL SENTENCES.

1- If you do not study hard, you ———————–the test.

a) do not pass b) will not pass c) pass

2- Huma will be sad if her mother ————————.

a) will leave b) will not leave c) leaves

3- If it’s sunny we——————————- to the park.

a) do not go b) will go c) go

4- You won’t enjoy your time, if you ———————to that party.

a) will go b) do not go c) will not go

5-If you cook the dinner. I ————————the dishes.

a) will wash b) do not wash c) wash

C:

D:

WRITING SKILLS:

A:                              

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

LESSON NO.13 A HAPPY PRINCE PAGE:

VOCABULARY:

READING FOR COMMUNICATION:

C. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

QUESTION:1 What do you know about the statue of the Happy Prince?
ANSWER: The happy prince was decorated. It was covered with thin leaves of gold all over his body. His eyes were made up of sapphires. There was a red ruby on the top of his sword.
QUESTION:2 How did the statue help the poor and the needy?
ANSWER: The swallow carried red ruby from his sword to the poor seamstress who could not afford oranges for her sick son.The swallow plucked an expensive sapphire from one of his eyes and carried it to the struggling playwright to help him financially.The swallow plucked his second sapphire eye and took it to the match girl to help her get some money. 
QUESTION:3 What is the role of the swallow in this story?
ANSWER: The little swallow acts as the agent of charity. He carries gold leaves and precious stones to the poor people.
QUESTION:4 What lesson do you learn from this story?
ANSWER: The  bad sides of society can be overcome by love and charity.
QUESTION:5 Do you like the character of the Happy Prince?
ANSWER: Yes, I like the character of the Happy Prince very much.

GRAMMAR:

A:

 What things which are always plural can be used to

  1. weigh something? ————————–scales——————————————————
  2. cut paper /cloth? ——————scissors——————
  3. hold your trousers up? —————braces———————
  4. keep a prisoner’s hands together? ————-handcuffs————-
  5. wear on eyes?————–glasses————–

C:

D:

E:

F.

G. READ THE FOLLOWING DIRECT STATEMENTS. THEN COMPLETE THE INDIRECT STATEMENTS.

   
1.”I am very tired? 2.”You play the piano well!‘ 3.”We are leaving the town‘! 4.”I will go to find a new job” 5.1 am looking for my pen!‘ She says that ——she—— is very tired.Jamil tells me that —-he—— play the piano well.He says that ——they—- are leaving the town.He says that ——he—– will go to find a new job.She says that —–she—- is looking for her pen.

WRITING SKILLS:

A:                              

B:

ORAL COMMUNICATION SKILLS:

GROUP ACTIVITY:

<<<<<<<ALHAMDOLILLAH>>>>>>>

Published by Educationist & CO

WE ARE PROVIDING FACILITY IN STUDIES TO STUDENTS, PARENTS & TEACHERS AT NO COST. (SAADI)

Join the Conversation

1 Comment

  1. YOU NEED QUALITY VISITORS for your: knowcliff.com

    My name is Luisa Cardoza, and I’m a Web Traffic Specialist. I can get:
    – visitors from search engines
    – visitors from social media
    – visitors from any country you want
    – very low bounce rate & long visit duration

    CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST => https://bit.ly/3h750yC

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.