NOTES/SOLVED EXERCISES: ENGLISH CLASS 9TH 2018-19 PTB

NOTES/ SOLVED EXERCISES ENGLISH 9 PUNJAB TEXT BOKBOARD LAHORE PAKISTAN 2018-19

Sr Unit Title  
  The Saviour of Mankind

Patriotism

Media and Its Impact

Hazrat Asma رضی اللہ عنھا

Daffodils

Quaid’s Vision and Pakistan

Sultan Ahmad Mosque

Stopping by Woods on a Snowy Evening

All is Not Lost

Drug Addiction

Noise in the Environment

Three Days to See

 

UNIT:1 THE SAVIOUR OF MANKIND

 

COMPREHENSION

A: REREAD PARAGRAPH 5 OF THE UNIT AND IDENTIFY THE SENTENCES SHOWING

ORAL ACTIVITY

B: ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q:1 What type of the land is Arabia?

Ans. Arabia consists of deserts filled with sandy dunes. It is very hot during the

p “A day. The nights are clear and full of stars.

 

Q:2 Why was the Holy Quran sent in Arabic?

Ans. it Arabic is a vast language and the Arabs possess great memory and eloquence That is why the Holy Quran was sent in Arabic.

Q:3 For which ability were the Arabs famous?

Ans: The Arabs famous were famous for their memory and eloquence

Q:4 What was the condition of mankind before the Rasoolﷺ?

Ans. The mankind stood on the verge of chaos before the arrival of the H01‘

Prophet ﷺ

Q:5 Why did the Rasool (ﷺ) stay in the cave of Hira?

Ans. The Holy Prophet (ﷺ) stayed in the cave of Hira to spend time in the remembrance of Allah.

Q:6 What was the first revelation?

Ans. The first revelation was ,”Read in the name of thy Lord Who created; created man from a clot (of congealed blood): Read and thy Lord is most Bountiful, Who taught (the use of) the pen, taught man that which he knew not. (Qur:an, 96: 1-§)

Q:7 Why did the pagan Arabs threaten the Rasool’s (ﷺ) uncle?

Ans. The pagan Arabs threaten the Holy Prophets (4%) uncle because their A dominance in society was threatened by the preaching of Islam.

Q:8 What did Hazrat Ayesha (رضی اللہ عنہا) say about the life of the Rasool (ﷺ)?

Ans: Hazrat Ayesha (Wild?) said? “His morals and character are an’ embodiment

of the Holy Quran.”

VOCABULARY

A

B

C

D

GRAMMAR (ADJECTIVES)

A

B

CONDITIONALS: TYPE I (OPEN CONDITION)

WRITING SKILLS

ORAL COMMUNICATION SKILLS

UNIT No 2 PATRIOTISM

  1. ORAL ACTIVITY;

B: ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

 

Q#1: How will you define patriotism?

Ans. Patriotism is the love for one’s country and willingness; to sacrifice for in

Q#2: What are the qualities of a patriot?

Ans: A patriot loves his country and is willing to sacrifice when the need arises;

Q#3: As a citizen of Pakistan what are your duties towards your country?

Ans: It is my duty to be loyal to my country, to safeguard its interests and to promote its values. It is also my duty to criticize the shortcomings of my government and my nation.

  1. What makes us stay alert in the wake of foreign invasion?

Ans. Patriotism makes us’ stay alert in the wake of foreign invasion.

  1. How will you elaborate Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah’s‘ quote?

“We must develop a sense of patriotism which galvanizes us all into one

united and strong nation.

Ans. This quote means that we should love our country and always safeguard ‘its interest. “We should promote its values’ and culture and we should also criticize its shortcomings. If we -all become one for’ this cause, we will become a strong and united nation.

VOCABULARY

A

B

Dictionary skills

GRAMMAR (model verbs)

A

B

WRITING SKILLS

 

UNIT:3 MEDIA AND ITS IMPACT

A: ORAL ACTIVITY

B: COMPREHENSION

  1. Summarize the lesson with the help of following mind map.

Ans:

ROLE OF MEDIA AND ITS IMPACT

Media is the most powerful mode of Communication today. It provides us with news and information and also entertainment. It tells us what’s happening around us and creates awarness about social issues like corruption, terrorism and violation of human rights. It helps people to express their opinions and feelings.

Two major means of communication are print and electronic» media. It‘

includes film, radio, television, internet, books; magazines and newspapers. Through media we have easy access to all sorts of information and entertainment. It plays a very constructive role in the society. It serves as the mouthpiece of the downtrodden.

It is the most vigilant institution of our society and keeps watch on every segment of it. It makes everyone answerable and accountable. But sometimes it can also cast a negative effect by publishing or broadcasting inaccurate news items.

A Media has turned the world into a global village and has become an integral part of our society and our lives.

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.
  2. What is “the most important function that media performs?

Ans. The most important function that media performs is to create awareness about the social issues like corruption, terrorism and violation» of human rights.

  1. What are the two major means of e communication?

Ans. Print and electronic media are the two major means of communication.

  1. – How does media provide entertainment?

Ans. Electronic media provides us entertainment by broadcasting dramas, films, music and comedy shows. Print media entertains us by publishing cartoons,

short stories and novels in serial form.

  1. What ‘happens when media is allowed to play its role unchecked?

Ans. If media is allowed to play its role unchecked, it may publish or broadcast

g news items that are based entirely on rumours or assumptions. Such

information can cast a very negative effect on the “audience.

  1. Give three reasons in support of your favourite TV programme.

Ans. My favourite TV programme is‘ Dunya TV’s Hasb-e-Haal. 1) Itis entertaining.

2) It provides information.

3) It creates awareness about social issues.

C

VOCABULARY

A

B

GRAMMAR

A

B

C

D

E

F

G

WRITING SKILLS

A

B

WRITING E-MAILS

C

ORAL COMMUNICATION SKILLS (INTERVIEWS)

UNIT:4 HAZRAT ASMA (رضی اللہ عنھا)

STRESS AND INTONATION

DICTIONARY SKILLS

A

B

COMPREHENSION

A:

B:

C: ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS

Q#1: What happened when Abu Jehl asked about Hazrat Abu Bakr

Ans. Hazrat Asma () posed at counter question by saying how would

she know. This infuriated Abu Jehl and he slapped Hazrat Asma ()

Q#2: Why was Hazrat Abu Quhafaa () worried?

Ans. He was worried because he thought that Hazrat Abu Bakr (:1 g\.§QUl pi) had taken all the money with him and had left nothing for the family

Q#3: How did Hazrat Asma () console her grandfather?

Ans. She gathered some pebbles at the place where Hazrat Abu Bakr ()

used to keep his money and covered them with a piece of cloth; Then she told

his grandfather that Hazrat Abu Bakr () has left money behind Hazrat Abu Quhafa () wag blind. He touched the pebbles and thought that it is was gold and jewels. Thus Hazrat Asma () managed to console him.

Q#4: who was Hazrat Abdullah bin Zubair()?

Ans: Hazrat Abdullah bin Zubair () was the son of Hazrat Asma () and Hazrat Zubair bin al Awam.

Q#5 Which incident in the story showed not Asma’s () Love and respect for the Holy Prophet ()

Ans: Hazrat Asma () did not tell Abu Jehl even after being threatened and slapped. She remained firm in the face of his wrath. This shows her love and respect for the Holy Prophet ﷺ?

Q#6 Which incident in the story tells about the generosity of Hazrat Asma ()?

Hazra: Asma ()inherited a garden alter her sister Hazrat Ayesha passed away. She immediately sold the garden and gave away the poor and the needy. She was even more pleased by this man the people who had received the money. This incident tells us about the generosity of Hazrat Asma().

Q#7 What message do you get from the life of Hazrat Asma()?

Ans: Her life gives us the message that we should always be honest and courageous loyal and generous.

Q#8 Her life would be a beacon of light for all of us.” How?

Ans. Hazrat Asma () had to face many hardships in her long life. At a younger age she had to manage the risky job of getting food to the Holy while keeping out of the sight of his enemies. Despite everything her faith in Allah always remained resolute and she never deviated from the right path. She was kind and generous. Her firm determination and dedication to the cause of Islam would always remain a beacon of light for all of us.

CATAPHORIC REFERENCES

VOCABULARY

A

B

GRAMMER

ABSTRACT NOUN

A

B

C

PREPOSITION OF TIME

D

E

F

G

WRITING SKILLS

A

B

C

ORAL COMMUNICATION

A

B

UNIT:5 DAFFPDILS

COMPREHENSION

A

Q#1: What is the central idea of the poem?

Ans: The central idea of the poem is the beauty of nature and the effect it has upon.

Q#2: What do the daffodils represent in the poem?

Ans: The daffodils represent the beauty of the nature in the poem.

Q#3: What “wealth” do memories of the scene give to the poet

Ans: The scene gave the poet a memory of beauty of nature that gladdens his heart whenever he is sad or bored.

Q#4: List the words that heighten the sound effect in the poem.

Ans: flutter, toss

Q#5: How has the poet heightened ‘the impact of the poem by using the figurative language?

Ans: The use of figurative language has heightened the impact of the poem by

relating the things We feel to the ‘things that we can see.

FIGURES OF SPEECH

A

B

C

D

E

F

VOCABULARY

A

B

C

D

GRAMMER

COLLECTIVE NOUNS

A

B

C

CONJUNCTIONS

D

E

USE OF PRESENT AND PAST PARTICIPLES

F

G

WRITING SKILLS

PARAPHRASING

A

SUMMARY WRITINGA

B

ORAL WRITING

A

 

UNIT:6 QUAID’S VISION AND PAKISTAN

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: How much confidence did Quaid-e-Azam have in his nation?

Ans: Quaid-e-Azam  great Confidence in his nation. He said that we are made

of sterling material and are second to none.

Q#2: What was Quaid’s concept of our nation?

Ans: Quaid said that we are a distinguished nation without distinctive culture,

‘ civilization, language and literature, art and architecture, names, and

nomenclature, sense of values and proportion, legal laws and moral codes,

custom and calendar, history and tradition, aptitude and ambitions.

Q#3: What was the ideology of Pakistan in view of Quaid-e-Azam?

Ans: In Quaid-e-Azam’s view, the ideology “of Pakistan was based on the

fundamental principle that the Muslim stare an independent nation and any attempt to get them to merge their national and political identity will not only be resisted but it will be futile.

Q#4: What can be the possible solution to our present problems?

Ans: The possible solution to our present problems is to actualize the vision that Quaid had for Pakistan.

Q#5: How can we become a strong nation?

ANS: We can become a strong nation if we rectify the mistakes of our past and work together for a bright future.

VOCABULARY

A

B

C

D

E

DICTIONARY SKILLS

A

CONDITIONALS: TYPE III

A

B

C

D

E

WRITING SKILLS

A

B

ORAL COMMUNICATION SKILLS

UNIT:7 SULTAN AHMED MOSQUE

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: Why sultan Ahmad Mosque is also known as Blue Mosque?

Ans: t is known as the Blue’ Mosque because of the blue tiles that embellish its

‘interior.

Q#2: Who was appointed as the architect of the mosque?

Ans: The royal architect, Sedefhar Mehmat Apga, was appointed by the Sultan as the in-charge of the construction.

Q#3: Why was a heavy iron chain hung at the entrance of the court?

Ans: The chain was put there, so that the Sultan had to lower his head (every time he entered the court in order not to get hit and also fast the symbolic gesture; to ensure the humility of the ruler in the face of the divine.

Q#4: How does the interior of the mosque look?

Ans: The interior of the mosque at the lower level is lined with more than 20,000 hand-made ceramic tiles in more than 50 different tulip designs.

Q#5: Why do you think Madrassah and hospice was part of the mosque?

ANS: It was a tradition in those days to build a Madrassah-and a hospice with every major mosque; The Madrassah was for the students and the hospice was for the travellers ‘passing through the city.

Q#6: Who constructed Mosque Sophia?

ANS: Mosque Sophia was previously a church which was converted into a mosque in 1453 by Sultan Mehmed II.

VOCABULARY

A

B

C

D

GRAMMER

A

B

C

D

E

WRITING SKILLS

A

B

ORAL COMMUNICATION SKILLS

UNIT:8 STOPPING BY WOODS ON A SNOWING EVENING

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: Who is the speaker in the poem?

Ans: The poet ‘is the speaker in the poem.

Q#2: Whomidoes the speaker refer to in the first stanza of the poem?

Ans: The poet refers to the owner of the woods in the first stanza of the poem.

Q#3: Why does the speaker stop on ‘the darkest evening of the year”?

Ans: The speaker stops to admire ‘their beauty of the» nature on ‘the darkest evening of the year’.

Q#4: Why does the horse impatiently await the next move of his master?

Ans: The horse does not understand why his master has stopped on the way without a farmhouse being near. It is impatient to know/“what is the matter.

Q#5: The speaker in the “poem is captivated by the beauty of nature. Why doesn’t he stop for long time enjoy nature’s beauty?

Ans: The speaker has to keep the promises he has made and has to travel. long way before he has the lime to rest. That is why he does not stop for long.

B

C

D

 

VOCABULARY

A

B

GRAMMER

ADJECTIVE PHRASES

ADVERB PHRASE

 

WRITING SKILLS

A

B

ORAL COMMUNICATION SKILLS

UNIT:9 ALL IS NOT LOST

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: Why  the nurse ask Hira’s sister to come and talk to ‘her?

Ans: The nurse thought that the voice of a near and dear one might help to activate the neurons. That is why she asked Hira’s sister to come and talk to her.

Q#2: Why did the nurse disagree with the doctor’s point of view?

Ans: The nurse thought that the patient could still be saved. She did not want to leave their patient alone to fight a losing battle. She wanted to give. her proper care and attention.

Q#3: Why did the nurse ask herself the question: “Was it worthwhile to

oppose and fight the decision of senior and more qualified surgeons?

Ans: The nurse asked herself this question because she hesitated to go against the A doctor’s instructions and keep working on the patient.

Q#4: Describe some qualities of the personality of the nurse in the story.

Ans: The nurse in the story is skilled in her job. She has a strong will and firm determination She is sincere with her work and she genuinely cares for her patients.

Q#5: Why did the nurse ‘say’ “Where there is a will there is a way?

Ans: The nurse said this after her tireless work on Hira made her recovery possible.

‘ Everyone thought that this was a hopeless case but she never gave up hope.

She kept working and finally was successful. That is why she said: where there is a will there is a way.

B

VOCABULARY

A

B

C

D

GRAMMER

A

B

C

D

E

WRITING SKILLS

A

B

UNIT:10 DRUG ADDICTION

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

 

Q#1: What are the effects of drug addiction?

Ans: Drug addiction is a very dangerous ailment. It destroys its victim physically

– and mentally. Not only that, it also affects its friends and family. Thus it is an

illness that is not only harmful for the body and mind but also for the-society.

Q#2: What are the causes of drug addiction?

Ans: Drug addiction is caused both by genetic and environmental factors. Genetic factors include metabolic, structural, and neuro-chemical malfunctions in the brain. Environmental factors include home conditions, psychological issues of the person, and the social circle in which the person lives. When added together these factors make a person resort to drugs.

Q#3: What important role Ado rehabilitation centres playtto control drug

addiction?

Ans: Rehabilitation ‘centres play a very important role in controlling the drug

addiction. They strictly supervise for the addicts and provide complete

medical support and guidance.

Q#4: What is the role of counseling in preventing drug addiction?

Ans: Counseling provides professional guidance and support to the drug addicts. Counselors help addicts to overcome their drug-related problems.

Q#5: Why do families feel reluctant to take the drug victims to drug rehabilitation centers?

Ans: Talking about drug addiction is considered a taboo in our society.’ Families fear of being declared outcasts if the addiction of a member becomes public.

Q#6: What are the responsibilities of the families to ensure complete recovery

of such patients?

Ans: Families need to cooperate fully with the rehabilitation centres. They should provide complete emotional support, to the addicts.’ Doctors, family and friends must continue to critically watch and counsel the addict for better

motivation and adjustment.

VOCABULARY

A

GRAMMER

A

B

C

WRITING SKILLS

A

B

UNIT:11 NOISE IN THEENVIR0NMENT

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: How do you define‘ noise pollution?

Ans: Noise pollution is defined as any form of noise that disrupts the normal

functioning of life.

Q#2: How is transport a source of noise pollution?

Ans: Noise coming from different modes of transportation is a major source Of

noise pollution; Usually transportation causes noise pollution through the

vehicles that produce excessive noise and unwarranted honking by drivers.

Q#3: How is construction work as cause of noise pollution?

Ans: The transport and equipment used at construction sites‘, its grilling and

piercing sound is a big source of noise pollution.

Q#4: How is use of technology causing noise pollution?

Ans: Unmonitored use of technological devices like mobile phones, electricity,

a  generators, music systems and TV makes them pollutants.

Q#5: Why is noise hazardous for human health?

Ans: Noise causes hypertension, mental fatigue, irritability and loss of hearing. Its damage to health can sometime be irreversible.

Q#7: What kind of precautions may reduce noise coming from electronic

devices?

ANS: Developing. a strong sense of social responsibility and civic duty may compel people to use electronic devices with more discretion. Also, places like

offices, hospitals, libraries and academic institutions should prohibit the use

of mobile phones and loud speaking on their premises.

VOCABULARY

A

B

C

GRAMMER

A

B

C

D

E

F

G

H

WRITING SKILLS

A

B

C

ORAL COMMUNICATION SKILLS

UNIt :12 THREE DAYS TO SEE

COMPREHENSION

  1. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

Q#1: Who was Helen Keller?

Ans: Helen Keller was an author and lecturer. She was deaf and blind since her

Infancy but despite her handicaps she showed that world that faith and

courage know no boundaries.

 Q#2: Describe the thought expressed by the author in the first paragraph?

Ans: The author thinks that one should spend every day of life as it is the last.’ This will giveronei an intensity of feelings that can be-rarely experienced in a routine life.

Q#3: What makes you feel that the author is sad and depressed?

Ans: The author’s pensive thoughts about thepeople who have eyes yet do not see

make us feel that she is sad and depressed.

Q#4: How dopyou get an impression that she was a great admirer of Nature?

Ans: The loving care and detail that she putsin describing her experiences’ with

Nature give us an impression that she was a great admirer of the Nature. by.

Q#5: People who are deprived of sight not devoid of imagination. Discuss referring to the text.

Ans: Helen Keller was deprived of sight but she had a very rich imagination of the way she describes the things that she merely felt with her fingertips tells us

how active and lush her imagination was. When Allah Almighty deprives us

n of one’ sense, He compensates for it by intensifying others. Helen could not

‘ see or hear, but ’she could feel intensely and then describe her feelings in great detail.

Q#6: To me the pageant of seasons is an unending drama”, Comment.

Ans: The-way the seasons come and go; the way the nature changes its shapes and colours with the passing of each season, is truly a drama worthy of our

attention. Every season brings in ‘something familiar but also something new.

No two summers are exactly alike and no two winters are exactly the same.

The people who learn to really use their eyes, ears, touch, smell and taste find

something new to admire and enjoy in every season.

VOCABULARY

A

B

C

GRAMMER

A

B

WRITING SKILLS

A

B

C

ORAL COMMUNICATION SKILLS

-=-=-=-=-=-=-=-=THE END-=-=-=-=-=-=-=-=

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.