NOTES /SOLUTION: NEW OXFORD PRIMARY SCIENCE-1 (NOP) CLASS:ONE 2015

NOTES /SOLUTION: NEW OXFORD PRIMARY SCIENCE-1 (NOP) CLASS:ONE 2015

Contents

Part 1 Ourselves
Unit 1 My body

2 Living and growing

3 The senses

4 Health care

5 Keeping safe

Part 2 Living things
Unit 6 Animals

7 Plants

Part 3 Materials and matter
Unit 8 Materials

9 Solids and liquids

10 Floating and sinking

Part 4 Sky and space
Unit 11 The Sun, Moon, Earth and stars
Part 5 The Earth and the atmosphere
Unit 12 The weather
Part 6 Electricity and magnetism
Unit 13 We use electricity
Part 7 Machines, force and energy
Unit 14 Movement

15 Food energy

Part 8 Sound / Light and colour
Unit 16 Sounds

17 Light and shadow

 

U:01 My body P:2-5

QUESTION 1:

         Look at the pictures below. Circle the word which tells which part of the body is being used for each action.

ANSWER:

The body parts are being used in the pictures in the order given below:

knees, ears, legs, eyes, hand, nose.

QUESTION 2:

Draw a picture of yourself or glue your photo in your book. Label the parts of your body.

ANSWER:

Children draw a picture of themselves. Make sure they label it correctly.

QUESTION 3:

           Draw the parts of the face in the outline below.

Label the following parts of the face:

eye nose mouth chin cheek ear hair

ANSWER:

Children draw and label parts of the face in the facial outline given. It would be a good idea if they could learn the spellings of these words beforehand.

 

U:02 Living and growing P:6-9

QUESTION 1: Put a (√) next to the sentences that are true.

a) All human beings begin life as babies.

b) All human beings grow to the same size.

c) Living things die if they do not eat food, or drink water.

d) All human beings look the same.

e) Plants and animals begin life as babies.

f) Human beings, plants and animals grow up.

ANSWER:          

a) tick b) cross c) tick d) cross e) tick f) tick

QUESTION 2:

Color only the living things?

ANSWER:

Only the insect, plant and turtle are living things.

(Make sure that the children colour only these. The rest should be left uncoloured.)

U:03 The senses P:10-16

QUESTION 1:

       Write the part of the body that is used for each of the five senses listed below.

Choose the words from the box.

nose – ears -eyes –tongue – skin

taste

touch

smell

sight

hearing

ANSWER:

1 (taste – tongue) (touch – skin) (smell – nose) (sight – eyes) (hearing – ears)

QUESTION 2: Your senses con save you from getting hurt. Which of your senses will worn you about these dangers?

a) fire

b) hot water

c)a bus on the road

d) stinging honey bees

ANSWER:

1.   2 a) sight, smell b) sight, touch c) sight, hearing d) sight, touch

QUESTION 3:

Write below your favourite:

Food to taste Thing to touch Thing to smell
     
Thing / sound to hear Thing to see
   
ANSWER:
QUESTION 4:

What can you see in your classroom? Write the names of any three things you can see.

ANSWER:

1———————–

2———————–

3———————-

QUESTION 5:

       What are these people called?  

ANSWER:

In the following order:

blind, mute, deaf

QUESTION 6: Look at the pictures below and complete sentences using the words in the boxes. hear taste smell see

a) I can ————— the stars.

b) I can——————–teacher speaking.

c) I ——————— hot.

d) I can —————– ice cream.

e) I can —————– the flowers.

ANSWER: a) see b) hear c) feel d) taste e) smell

U:04 Health care P:17-22

A: Complete the answers to the questions.

QUESTION 1: What does food give us?

Food gives us——————-

ANSWER:

Food gives us energy.

QUESTION 2: What makes us strong and healthy?

We become strong and healthy when we—————————

ANSWER:

We become strong and healthy when we eat fresh food.

QUESTION 3:

           How do you exercise your body?

I exercise my body by———————-

ANSWER:

I exercise my body by running.

B:(X) OUT THE THINGS YOU SHOULD NOT DO.

  1. Wash your hands before meals.
  2. Spit on the floor.
  3. Go to bed late.
  4. Have a bath every day.
  5. Have long nails.
  6. Brush your teeth every day.

Answers: Sentences 2, 3 and 5 to be crossed.

 

C Look at the pictures carefully. Circle those pictures that show children exercising.

Answer: The following pictures to be circled:

child skipping rope, athletes running on the race track.

 

 

U:05 Keeping safe P:23-25

QUESTION 1: put a (cross) on the picture which shows a dangerous activity
ANSWER:

U:06 Animals P:26-31

QUESTION 1:

        

ANSWER:

Lions live in grassy forests and flat grasslands. They hunt their prey and eat meat.

Cats live around or with humans. They eat meat and fish. They drink milk.

Giraffes live in grassy forests and flat grasslands. They eat plants and leaves.

 

QUESTION 2:

 

ANSWER:

 

Rabbits, cats and ants live on land.

Fish live in water.

Birds, butterflies and honeybees can fly.

 

U:07 PlantsP:32-36

QUESTION 1:

         What does a plant need to grow well?

a)———————– b)——————–

c) ———————–d) ——————–

ANSWER:

Soil, sunlight, air and water.

QUESTION 2:

What will happen if you plant a seed, keep it in a

dark corner, and do not water it?

ANSWER:

The seed will not grow into a plant.

QUESTION 3:

   Can you match the fruits to the trees below?      

ANSWER:

( a-4) (b-3) (c-2) ((d-1) (e-5)

 

U:08 Materials P:37-40

QUESTION 1:

Look at the pictures on the previous pages and fill in the columns below as shown in the example.

ANSWER:

Manufactured from natural materials:

sweater, leather purse, gold necklace, bottle of cooking oil, pencil

Manufactured from man-made materials:

plastic bucket, steel wrist watch, pair of spectacles, sack of cement

QUESTION 2:

         Some materials are soft, some are hard. Draw a green circle around those which are made of soft materials and a red circle around those which are made of hard materials.

ANSWER:

Objects made from soft material: pillow, flower

Objects made from hard material: brick, a wooden desk

QUESTION 3:

           Some materials like plastic are waterproof and water does not soak into them. Some materials like cloth, paper and wool are not waterproof and get wet.

Next to each picture below, (√) if the material is waterproof and (X) if it is not.

ANSWER:

Waterproof

plastic bag, rubber boots

Not waterproof

towel, woolen scarf, newspaper

QUESTION 4:
ANSWER:

Most toys are made of plastic because plastic does not break easily and is waterproof.

U:09 Solids and liquids P:41-43

QUESTION 1:

(√) those solids which can be changed into liquids

a) butter

b) bread a

c) ice cube h

d) chocolate bar

e) umbrella

ANSWER:

a) Tick (✔) b) Cross (✗) c) Tick (✔) d) Tick (✔) e) Cross (✗)

U:10 Floating and sinking 44-47

 

U:11 THE SUN,MOON,EARTH AND STARS P:48

QUESTION 1:

         WRITE THREE DIFFERENCES BETWEEN EARTH AND MOON?  

ANSWER:

The Earth has air, water and sunlight.

The Moon has no air and very little water.

The Earth has weather; sunny, rainy, windy, cloudy, etc.

Moon has no weather.

           The Earth has air, soil and sunlight. Life can grow and live on Earth .

The Moon is lifeless.

QUESTION 2:

           WHICH STAR S CLOSEST TO THE EARTH? WRITEA SENTENCE ABOUT THIS STAR?

ANSWER:

THE SUN

QUESTION 3:

           CAN LIVING THINGS LIKE HUMANS,PLANTS AND ANIMALS LIVE ON THE MOON OR THE SUN?

ANSWER:

No, living things cannot live on the Moon.

It has no air and water.

U:12 THE WEATHER p:49-53

 

 

 

U:13 WE USE ELECTRICITY P: 54-57

QUESTION 1:

       We use electricity inside the home and outside it also Name anyone electrical item used:

a) in the kitchen —————————–

b) in the living room ————————

c)in your room——————————

d) in the classroom————————–

ANSWER:

a)   Oven

b)   AC

c)   Light

d)   Fan

QUESTION 2:

         What are the following things called?

ANSWER:

electric pole,

battery cell,

energy saving bulb,

switch,

plug,

wire.

QUESTION 3:

         Colour and label those objects which work with the help of electricity?

ANSWER:

Items to be coloured: microwave, ceiling lamp, fan, television and fridge.

picture

 

 

 

 

 

 

 

U:14 MOVEMENT P:58-60

QUESTION 1:

     What force in being used when playing a tug-of-war game?

ANSWER:

           In a tug-of-war contest the main force used is that of pull.    

QUESTION 2:

       Which movement is a PUSH and which is PULL?  

ANSWER:

(a-push)

(b-push)

(c-pull)

(d-pull)

 

 

Pic 1+2

 

 

U: 15 FOOD ENERGY P:61-63

QUESTION 1:    

         List the tree types of living things that need food to live.

ANSWER:

human beings,

animals,

plants

QUESTION 2:

         Where does the food we eat come from?

ANSWER:

The food we eat comes from plants and animals.

QUESTION 3:

What would happen if living things stopped eating? Tick correct answers?

a)   They would grow strong and healthy.

b)   They would die.

c)   They would be able to move and work.

ANSWER:

a)   They would grow strong and healthy. x

b)   They would die.

c)   They would be able to move and work. x

QUESTION 4:

   Arrange the food in the picture on page 62 into different groups by filling in the table below:

ANSWER:

FOOD FROM PLANTS:

fruits,

vegetables,

lentils,

breads

FOOD FROM ANIMALS:

milk,

butter,

ice cream,

yogurt,

chicken,

eggs,

fish,

beef

FRUITS:

banana,

apple,

orange

VEGETABLES:

potatoes,

onions,

carrot,

peas

DAIRY FOODS:

milk,

butter,

ice cream,

yogurt

SOLID FOODS:

fruits,

vegetables,

butter,

chicken,

fish,

beef,

bread

LIQUID FOODS:

water,

fruit juice,

milk

 

U:16 SOUNDS P:64-67

QUESTION 1:

       Different animals make different sounds. The animals below live in the zoo. What sounds do they make?      

ANSWER:

elephant-trumpets,

frog-croaks,

grass hopper-clicks,

parrot-squawks,

lion-roars.

QUESTION 2:

       Select from the list below the things that make loud sounds and those that make soft sounds. Put them in the correct column.  

ANSWER:

LOUD SOUNDS:

motor cycle,

drum,

rickshaw,

bell

SOFT SOUNDS:

clock,

cat,

bicycle,

rain

 

 

 

U:17 LIGHT AND SHADOW P:68-72

QUESTION 1:

Choose the correct words from the boxes to complete the sentences below:

Glass—air—wood – bricks—water- metal          

ANSWER:

a)   Light can travel through

GLASS, AIR AND WATER.

b)   Light cannot travel through

WOOD, BRICKS AND METAL.

QUESTION 2:

Tick the drawing that shows how light travels:

ANSWER:

         The first drawing should be ticked.

QUESTION 2:

There are many things that give light. Write below the name of thing that gives the most light.

ANSWER:

Sun gives the most light.

END

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.